Google+ Followers

Followers

Saturday, August 31

Merdeka 2013 & Haram Tayang Penang

'' Hai doktor, hari merdeka pun kerja ke?" ini soalan pertama makcik guard tu bila nampak saya keluar ward pagi tadi.

Haish, nak buek cemano..dah koje hehe tapi erm Alhamdulillah.. Malaysia kita sekali lagi menyambut ulang tahun kemerdekaan tahun ini, yang ke 56! c:


Imej grafik bernombor 56 adalah simbolik sempena Hari Kemerdekaan Ke-56.

Imej berwarna merah dan putih melambangkan Jalur Gemilang menyaluti simbol 56 menandakan kecintaan dan keharmonian tanahair yang merdeka. Manakala Bulan Sabit melambangkan kedaulatan.


Tema ini dipilih, sebagai peringatan kepada kita sebagai rakyat: akan kepentingan bersatu mempertahankan negara di samping menyemai rasa sayang dan cintakan negara

Selain itu, konsep sambutan Hari Kemerdekaan pada tahun ini juga lebih menjurus kepada elemen-elemen perpaduan, patriotik, kedaulatan dan keselamatan negara

Jangan lupakan Insiden pencerobohan Lahad Datu dan Semporna. Bagaimana sebegitu mudah jadi sedemikian? Mungkin ke ada pengkhianat antara kita?

Semoga ia menjadi iktibar terbaik dalam memperbaiki teras utama dalam bidang pertahanan dan juga setia cinta kepada negara.

 
 Semoga sambutan Hari Kebangsaan ke 56 ni mampu menyatukan rakyat seperti dulu.
PULAU PINANG 29 Ogos - Kerajaan DAP Pulau Pinang mengharamkan tayangan filem Tanda Putera di semua pawagam di negeri ini.

 Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, surat rasmi akan dihantar kepada semua pemilik pawagam yang diberi lesen peniagaan oleh pihak berkuasa tempatan hari ini supaya tidak menayangkan filem berkenaan.

 - UTUSAN ONLINE

“In compliance with Penang State Government’s directive (as per letter by Majlis Perbandaran Pulau Pinang dated August 28, 2013), GSC will not be screening the movie “Tanda Putera” in cinemas located in the state of Penang,” the country’s leading cinema operator said in a statement.

The movie, which opens in theatres nationwide today, is no longer listed on GSC’s website, nor the websites of two other cinema operators, Tanjung Golden Village (TGV) Cinemas and Lotus Five Star Cinemas (LFS) for their Penang cineplexes.

 However, Penang Chief Minister Lim Guan Eng denied that he had directed the cinemas to stop showing the Malay-language film in the state, saying his call yesterday had only been an “advisory”.  
* themalaymailonline.com

 Haa tapi menurut Utusan hari ini, di sebalik 'nasihat' yang diberikan Kerajaan DAP Pulau Pinang terhadap pemilik panggung, ia tetap dapat sambutan daripada penonton pada hari pertama tayangannya kat sini.

Tinjauan Utusan Online di sebuah pawagam di Bayan Baru, 60 peratus tiket untuk slot tayangan pukul 9.30 malam telah habis dijual walaupun tayangannya di negeri ini "terlewat" dua hari berbanding tempat lain.  

Saya dah tengok belom? Mesti lah belum haha balik keje pun pukul 6 ptg hehe tapi memang sendiri pun tak sabar nak tengok Tanda Putera ni. Mungkin cari cd je kot tak pun biar en hubby je tengok sesorang dulu hehe

Esok pun postcall, memang kompon tak p mana2 dengan dua hero kecik kat rumah tu. Apapun, Harap2 oncall malam ini ok sikit lah. Lepas daripada 2x repeat CPR petang tadi. Moga2 semua pesakit2 kami stabil, amin (" ,)

Makanan dan jantina anak dalam kandungan

Pemakanan merupakan faktor penting jika berhasrat merancang jantina anak. Malah banyak petua2 yang diturunkan orang terdahulu untuk mereka yang menginginkan anak lelati/perempuan.

Mengikut kajian sains, pH dalam pemakanan menentukan kewujudan kromosom (seterusnya menentukan jantina) yang dibawa lelaki.


Ini antara tips dari Hasnita,PaMa:

Merancang anak lelaki

Pilih makanan yang tinggi pH iaitu makanan yang bersifat alkali dan mengandungi garam sodium dan potassium yang tinggi

Sumber makanan:

1. Buah- buahan

- aprikot kering, avocado, pisang, kurma, kiwi, kismis, tembikai, epal, lobak, lemon, timun, tembikai susu, nenas dan strawberi

2. Jus - Jus lobak, prun, tomato

3. Sayur- sayuran- bayam, kentang

4. Lain2- bawang putih, halia, cendawan, bawang merah, lada hitam, halia herba (semua jenis)

Elakkan makanan yang mempunyai sifat asid yang tinggi.

Walaupun sebilangan makanan di atas seperti sitrus mempunyai sifat asid, namun ia meninggalkan kesan alkali selepas diproses badan.

Contohnya lemon adalah berasid, namun setelah diasimilasi, ia menjadi sangat beralkali dalam badan.

Sebaliknya daging mempunyai sifat yang sangat beralkali sebelum proses penghadaman. Namun setelah diproses, ia meninggalkan sisa yang bersifat asid dalam badan.

Merancang anak perempuan

Pilih makanan yang mempunyai pH rendah atau bersifat asid dan rendah sodium dan potassium.

Manusia memerlukan persekitaran yang bersifat alkali untuk mewujudkan kromosom Y (jantina lelaki)

Sumber makanan:

1. Buah- buahan- jagung, blueberi, prun, plum

2. Sayur- sayuran- zaitun

3. Produk tenusu- mentega, keju, aiskrim, yogurt

4. Protein haiwan

- daging lembu, ikan kod, halibut, salmon
- makanan laut seperti tiram, udang dan ketam

5. Lain2- kacang hitam, kacang hijau, soya, walnut, cuka, kopi, minuman ringan, koko

Disamping itu, pengambilan vitamin kesuburan juga amat penting agar kedua2 bakal ibu & bapa benar2 bersedia sihat mendapat cahaya mata.

Bagi pasangan Muslim, memang kita perlu berusaha seboleh- bolehnya, namun penting agar kita nanti Redha akan ketentuan Allah. Kita hanya mampu berusaha tapi tuhan yang menentukan

memang TIDAK SALAH untuk mencuba!

Amin.. c:


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Tg Malim/Teluk Intan/Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)




Thursday, August 29

saya tak mahu jadi terkenal, tapi cukup dengan kawan yang ramai! ( ",)

Salah satu tips untuk berjaya adalah mempunyai ramai kenalan.

sama ada berjaya dalam pelajaran, pekerjaan atau bisnes..ramai kenalan amat penting.

Tengok sahaja orang yang sentiasa ceria,mungkin dia tak kaya harta benda tapi dia pasti cukup gembira bila dapat menggembirakan kenalan nya c:


Wednesday, August 28

Energy Tea & Tips Balik Kampung

Siapa belum cuba teh ni?

Agak2 mesti ada yang rasa harga dia mahal haha tapi sebenarnya berbaloi dengan keenakan dan kualiti Shaklee!!


Cinch Energy Tea Mix yang memang urmph!!



Bercakap tentang tenaga, saya sendiri bila terjaga tengah malam (kira2 pukul 1 pagi sebab tidur sekali dengan anak pukul 9malam tu hehe) selalu juga ambil cinch energy tea mix ini.

Bukan apa, nak bagi segar badan. Pernah lepas minum tu (saya suka minum panas, perah sikit limau nipis dan letak madu)saya mengemas rumah sampai pukul 4 pagi.

Memang tak rasa penat pula, mengemas dan sapu lantai, mengemop dan cuci kipas siling. Last2 tu sebab adik bangun nak menyusu tu baru masuk tidur semula hehe

Dan, tea mix ini pun memang bagus diambil sebelum perjalanan jauh. Jom tengok TIPS BALIK KAMPUNG/PERJALANAN dari hazminhamudin.com:

Sebelum perjalanan

1. Pastikan anda merancang dahulu perjalanan anda seperti bilakah tarikh dan pukul berapa anda akan bertolak. Hal ini penting bagi mengelakkan anda tidak tergesa-gesa serta dapat menghindari dari terlibat dalam kesesakan jalanraya.

2. Bawalah kereta ke pusat servis yang bertauliah dan servislah kereta ada. Periksa komponen enjin seperti enjin, bateri, tali kipas, air radiator, lampu depan, isyarat, lampu brek, lampu kecemasan, tekanan angin tayar serta tayar simpanan, brek tangan serta pengilap cermin.

3. Pastikan anda rehat dan tidur dengan secukupnya. Elakkan memandu selepas anda pulang dari tempat kerja. Jika anda keletihan, hal ini boleh mengganggu konsentrasi anda ketika memandu.

4. Elakkan minum minuman keras atau mengambil ubat yang boleh member kesan mengantuk seperti ubat batuk atau selesema kerana ia boleh mengganggu tumpuan anda.

5. Elakkan daripada perasaan marah sebelum memulakan perjalanan. Kemarahan boleh membuatkan anda stres, hilang pertimbangan dan tidak menghiraukan peraturan lalu lintas. Hal ini boleh membahayakan nyawa anda serta orang lain.

6. Sebelum memulakan perjalanan, pastikan anda mengisi tangki minyak dengan sepenuhnya bagi mengelakkan kenderaan kehabisan petrol di tengah-tengah jalan raya.

Semasa perjalanan

1. Pastikan anda dan setiap penumpang memakai tali pinggang keledar kerana ia boleh menyelamatkan nyawa.

2. Jika anda membawa bayi kecil, jangan mendukung bayi sama ada di bahagian tempat duduk hadapan mahupun belakang. Pastikan tempat duduk keselamatan khas digunakan.

3. Jika anda berasa mengantuk atau keletihan, ambillah masa untuk berhenti di kawasan rehat yang disediakan. Pastikan anda membuang air semasa berhenti dan berjalan bagi meregangkan otot anda.

4. Jangan meninggalkan barang-barang berharga di dalam kereta semasa anda berada di kawasan rehat. Pastikan pintu kereta dikunci bagi mengelakkan sebarang kecurian.

5. Jika memandu ketika hujan lebat, perlahankan kelajuan kenderaan dan pasang lampu hadapan. Elakkan daripada memandu laju kerana keadaan jalan raya yang licin boleh mengakibatkan kecelakaan.

6. Jarakkan kenderaan anda serta elakkan dari mengekori kereta hadapan terlalu rapat. Hal ini dapat mengelakkan dari kemalangan berlaku.

7. Amalkan pemanduan berhemah. Gunakan cermin pandang belakang dan sisi untuk memastikan keadaan selamat. Beri isyarat sebelum menukar lorong atau memoton. Jangan menghalang kenderaan lain, kerana ia boleh menyebabkan pengguna lain hilang sabar.

8. Jika korang melaksanakan ke semua tip di atas, insyaAllah risiko kemalangan jalan raya dapat dikurangkan dan anda akan sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat.

**


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)

10 Ways to Reclaim Your Self-Esteem

Turun naik turun naik ambulance dari semalam, rasa berat plak nak update blog hari ni. Dari kisah adik tertelan jarum, sampai baby naik2 semput di ward nya..haish..


Sampai rumah, minum Mighty Gem @ Tripple Gem 1 shaker. Plan nak tidur tapi terbantut plak. Tak berapa penat dah kot haha

Kemudian, jumpa plak artikel menarik ni:

10 Ways to Reclaim Your Self-Esteem

1. Define life success

One of the most empowering things you can do for yourself is to define your criteria for life success. This requires reflecting on what the key elements are and the experiences you wish to have.

2. Choose to be happy

Happiness is a state of mind. The Dalai Lama says that the very purpose of life is to seek happiness. He believes that if you train the mind to be happy, you will be. Likewise, you can train yourself for higher self-esteem.

3. Set challenging goals


How much you like yourself is often reflected in the level of goals you will set for yourself. Generally, people who like themselves and feel valuable, set higher and more challenging life goals.

4. Honor your core values

When you live by a clear set of values, it is easier to align your life with what is most important to you. When you honor your core values, (those things you would fight for), you honor your true self.

5. Enhance your energy

People with high self-esteem seem to have a reservoire of energy, and seldom get sick or let life's set backs keep them down. Their energy and enthusiasm for life encourages them to take care of their body, mind, and spirit.

6. Maintain a positive attitude

Attitude determines your altitude. The more positive your thinking, the more positive your feelings, the more positive the outcome. There is nothing more powerful and creative than your thoughts, so you may as well make them positive and uplifting.

7. Be passionate

Passion takes hold of you and feels like "fire in the belly." It is a source of power that enables you to get fired about life and make a difference. The more passion and zest you feel, the more alive and brightly lit you are.

8. Live by vision and work with purpose

When you know your life vision and purpose, life has more meaning and direction. Vision and purpose provide a sense that you matter, that you have a part to play, and that you truly belong here.

9. Reward success

Set yourself up for success by breaking big goals into daily action steps and take time to acknowledge and celebrate the small successes. This will feed your need for recognition and provides the extra push to keep you moving forward.

10. Make smart life decisions

When you care about yourself, you make smarter decisions. You take care to choose the right mate, occupation, and lifestyle that support you.

sumber: boxingScene.com


Ada orang cakap:

" We are what we eat" dan jangan lupa juga bahawa " We are what we think" c:




Tips elak bau badan

Alfalfa memang tidak asing lagi buat ibu2 menyusu sebagai milk booster. Namun, alfalfa turut mempunyai 1001 khasiat lain iaitu:

Rumusan herba nya juga boleh menghilangkan bau badan!


Bagaimana bau busuk terjadi?

Punca bau badan boleh disebabkan bahan buangan terkumpul dalam badan akibat proses pencernaan tidak sempurna. Pengambilan pelbagai jenis makanan, majoritinya digunakan untuk tubuh sementara selebihnya ditukar ke dalam bentuk sisa buangan atau toksin.

Kerana alfalfa boleh meransang sistem pencernaan tubuh yang baik,seterusnya mengelakkan sembelit dan membuang toksin dari badan: Jadi, mengatasi masalah bau badan busuk c:


Saya selalu menyarankan mereka yang mengalami masalah ini agar mandi lebih kerap dan menjaga kebersihan diri.
Kalau boleh, pakaian juga diperbuat daripada kain cotton kerana ia menyerap peluh.

Oh, bukan sahaja hanya selalu memakai deodoran dan perfum ya (" ,)

Selain itu, corak pemakanan kita seperti pengambilan kafein, bawang mentah secara berlebihan dan telur juga boleh menyebabkan bau badan berlebihan.

Tidak ketinggalan juga MEROKOK!!

**

Individu yang punya masalah sistem penghadaman dan makan banyak daging, telur, ikan dan kekacang khususnya akan mempunyai bau badan yang busuk. Ini disebabkan makanan ini mengandungi banyak Choline yang tidak mudah melalui proses metabolisme.


Ini pula 6 tips dari majalah rapi:

1 . Sewaktu mandi , pastikan air anda membersihkan bahagian bawah lengan anda dengan membilasnya dengan air bersih terutamanya setelah berpeluh .Kemudian , pastikan bahagian tersebut dikeringkan menggunakan tuala dengan sempurna.

2. Pastikan anda selalu trim rerambut halus di bahagian bawah lengan anda. ini kerana rerambut yg dibiarkan panjang dan tidak diuruskan dengan baik akan mudah mendatangkan bau busuk pada tubuh .

3. Elakkan dari memakai pakaian yg ketat di bahagian bawah lengan.

keadaan ini akan mencegah kulit di bahagian tersebut mendapat ruang udara yang secukupnya. kesannya , kulit akan berpeluuh secara berlebihan dan mampu mendatangkan bau busuk pada tubuh.

4. Jangan sesekali menyembur wangian secara terus ke bahagian bawah lengan anda .

Memang ia akan berbau harum tapi itu hanyalah seketika. Kesannya bau harum tersebut akan menjadi sebaliknya apabila sudah berpeluh nanti. kebanyakkan wangian juga mengandungi 'metallic salts' yang menjadi punca kepada perubahan warna kulit di bawah lengan .

5. Pilihlah pakaian yang longgar dan utamakan fabrik kapas sewaktu cuaca panas bagi memberikan ruang pengudaraan yang lebih baik untuk kulit anda.

6. Anda juga boleh menggunakan bedak antibakteria untuk disapu dibahagian bawah lengan setelah mandi. ini dapat membantu mengurangkan kesan peluh.


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Tg Malim/Teluk Intan/Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)


Hamil Anak Kembar Bukannya Mudah!

Best nya kalau dapat anak kembar. Tapi hanya ibu mengandung yang tahu kesusasahannya c:

Saya sendiri pun suka sangat kalau dapat jumpa twin, anak abang sulung saya. Muka diorang memang sejibik.

Hehe saya masa mengandung 2x sebelum ni pun ada juga berangan2 dapat kembar, yelah family history pun dah ada.

Malah en hubby pun adalah kembar 3 hehe mungkin suatu hari nanti, Amin..c:


Apa perbezaan kembar Seiras dan tidak seiras?

Umumnya, kembar seiras berasal dari satu telur (ovum) yang bersenyawa dengan satu sperma. jadi, mereka akan mempunyai jantina yang sama dan wajah yang serupa.

Manakala kembar tidak seiras berasal daripada telur2 (ovum- ovum) yang disenyawakan oleh sperma yang berbeza. Jadi, ia mungkin mempunyai jantina yang berbeza atau sama, tetapi wajah adalah tidak seiras kerana genotype lain akan menentukan fenotype yang lain (tidak sama).

Apa hint bahawa anak yang dikandung kembar?

Pada masa kini, saya boleh katakan semua ibu akan menjalani scan di peringkat awal kehamilan. Pada masa itu, 'confirm' hamil boleh ditentukan (sama ada lua atau dalam rahim)dan juga bilangan fetus yang dikandung melalui 'fetal heart' yang dikesan c:

Ini pula antara tanda mungkin hamil bayi kembar:

1. Intuisi wanita seringkali begitu kuat. Anda hanya merasakan begitu saja bahawa anda mungkin membawa dua janin dalam tubuh Anda.

2. Mual-muntah atau morning sickness yang lebih parah. Ini disebabkan kadar hormon hCG (human Chorionic Gonadotropin) yang meningkat lebih daripada biasa.

3. Gejala-gejala kehamilan normal lainnya kemungkinan juga lebih besar. Antaranya payudara terasa lebih bengkak, lebih sering buang air kecil, lapar sepanjang waktu, dan cepat lelah.

Dalam trimester kedua, mungkin juga kesulitan menangkap nafas, kaki dan tangan membengkak (edema), penambahan berat badan dan pembesaran rahim yang tidak normal, serta gerakan janin yang kuat. Masalah anemia atau kekurangan zat besi (yang menurunkan hemoglobin) juga biasa terjadi pada kehamilan kembar.

4. Pertambahan berat badan meningkat cepat pada trimester pertama.

5. Ukuran rahim lebih besar daripada usia kehamilan.

Berikut antara FACTOR2 bagi kandungan anak kembar c:

- Mempunyai genetik kelahiran anak kembar.

- Faktor usia ibu lewat 30tahun

- Faktor etnik: Wanita Afrika-Amerika yang paling mungkin untuk memiliki anak kembar, sementara orang Asia dan penduduk asli Amerika memiliki kemungkinan yang lebih sedikit

- Pengambilan ubat rawatan kesuburan eg: Clomid memberikan 10 peratus risiko

**

Clomid dapat merangsang pengeluaran telur ovum dalam ovari. Jadi, pada sesetengah wanita, ransangan ini menyebabkan dua telur keluar sekali gus dan jika berjaya disenyawakan,menghasilkan kembar yang tidak seiras.


RISIKO2 HAMIL ANAK KEMBAR

Kepada ibu:

1. Ibu yang hamil anak kembar lebih berisiko untuk mengalami preeklampsia, iaitu satu keadaan penyakit darah tinggi yang serius dan juga masalah kencing manis.

2. Ibu sering mendapat morning sickness yang berganda daripada biasa dan sakit-sakit semasa hamil yang lebih kerap dan teruk berbanding kandungan biasa.Admission ke wad mungkin diperlukan.

3. Disebabkan oleh saiz uri yang lebih besar, ibu hamil kembar lebih berisiko untuk mendapat placenta previa, di mana uri berada pada kedudukan bawah yang boleh memberikan pendarahan faraj semasa hamil.

4. Wanita hamil kembar memerlukan lebih banyak pengambilan makanan berkhasiat, vitamin tambahan dan zat berbanding kandungan tunggal kerana anda akan lebih kerap mendapat anemia iaitu masalah kekurangan sel darah merah.

5. Kenaikan berat badan berlaku lebih cepat, akibatnya ibu mudah sakit punggung, sesak nafas, rasa nyeri pada perut dan sembelit.

6. Penambahan beban pada jantung, paru-paru dan buah pinggang mengakibatkan anda cepat berasa penat.

7. Ibu lebih berisiko untuk menjalani kelahiran secara pembedahan ceasarean kerana bayi kembar lebih cenderung berada dalam kedudukan tidak normal kerana saiz yang lebih kecil.

8. Ibu kembar lebih kerap mendapat risiko tumpah darah selepas melahirkan sama ada kelahiran melalui pembedahan caesarean mahupun kelahiran normal.

Kepada bayi:

1. Ibu hamil kembar mempunyai lebih risiko untuk melahirkan bayi pra-matang, berlaku keguguran dan kejadian bayi cacat.

2. Bayi kembar biasanya mempunyai berat badan yang lebih kecil semasa dalam kandungan dan selepas lahir.

3. Kandungan kembar mempunyai lebih risiko untuk kematian bayi dalam kandungan, sama ada salah satu atau keduanya berkemungkinan berpunca daripada masalah uri, tali pusat terbelit, kecacatan dan lain-lain.

4. Vanishing Twin adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kandungan kembar yang tiba-tiba hilang dan menjadi satu. Ia selalunya terjadi pada awal kehamilan iaitu enam hingga tujuh minggu dan cuma dikesan melalui ujian ultrasounds.

TIPS SEMASA MENGANDUNG KEMBAR:

- Dapatkan pengambilan makanan harian yang seimbang, bersama supplement mencukupi bagi mengurangkan risiko anemia dan cepat letih
- Pastikan banyak minum air masak untuk mencegah dehidrasi.

- Banyakkan berehat seperti sering berbaring agar aliran darah ke plasenta meningkat dan pertumbuhan janin lebih cepat.

- Dapatkan sokongan positif daripada mereka yang berpengalaman mengandung, melahirkan dan membesarkan anak kembar.

- Gandakan bajet. Persiapkan mental anda untuk menghadapi perbelanjaan yang berganda bila si kembar lahir.

- Penjagaan bayi dan ibu semasa berpantang juga amat penting. kes2 meroyan juga dilaporkan agak tinggi.

Sekali lagi, kesihatan ibu semasa mengandung dan selepas bersalin/pantang amat penting untuk kebaikan ibu dan bayi2.

**

Sebuah studi yang diterbitkan dalam American Journal of Obstetrics and Gynecology menekankan pentingnya penambahan berat badan di masa awal kehamilan kembar, karena penambahan di dua trimester pertama terbukti memiliki pengaruh yang lebih besar pada berat bayi lahir.

sumber: pelbagai

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Tg Malim/Teluk Intan/Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)

Tuesday, August 27

kenapa saya kata SEMUA BOLEH?

Ramai rakan2 saya yang tahu Shaklee. Tapi tak ramai yang tahu bahawa vitamin Shaklee bukan sahaja untuk ibu menyusu, malah untuk semua golongan!


1. Set D + ESP untuk mengatasi masalah kulit kusam dan tidak bermaya
2. Meal Shake untuk menambahkan berat badan --> capai berat ideal



3. Pesakit kencing manis
4. Percepat proses penyembuhan luka



5. Kanak2 'picky eater' dan tambah selera makan
6. Mengurangkan allergy
7. Masalah kulit exzema
8. Mengurangkan buncit perut dan masalah kolesterol
9. Kesihatan menyeluruh



10. Masalah jerawat dan parut
11. Stretch mark lepas bersalin
12. Resdung dan alahan makanan



13. Sakit2 sendi dan otot


14. Menguatkan imuniti dan melawan jangkitan kuman


Tak salah mencuba sebagai satu alternative mencuba mencari penyelesaian,

Berdoa dan bertawakal.

Sesungguhnya hanya Allah yang boleh memberikan sesuatu, dengan izin Nya c:

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan zJawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)

Friday, August 23

Untuk sekeluarga: Family Wellness Set


Apa yang terkandung dalam Set Family Wellness?

1. VITA-LEA ® with iron Formula – 120 tablets
2. B-COMPLEX – 120 tablets
3. SUSTAINED RELEASE VITA-C™ 500mg – 180 tablets
4. ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)– 850g


Mengapa Set family Wellness Shaklee?

Kerana Set Shaklee ini memberikan nutrien yang berkhasiat, bukan sahaja untuk anda malah seluruh anggota keluarga yang lain sama ada tua atau muda, mengandung atau tidak: supaya kekal sihat dan bertenaga.

Kebaikan Set ini:

1. Membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh
2. Membantu anda berasa lebih bertenaga
3. Menguatkan sistem imun anda dan seterusnya mengelakkan jangkitan penyakit
4. Membekalkan khasiat untuk kulit, rambut, kuku, tulang dan otot yang sihat

Jom lihat satu persatu kepentingan supplement ini:

1. Vita-Lea Multivitamin

- multivitamin semulajadi yang mengandungi 28 jenis vitamin + mineral penting sebagai pelengkap nutrisi harian

- Penyediaan makanan yang tidak sihat, diet tidak seimbang, sayur-sayuran dan buah-buahan yang tercemer dengan pesticides, etc. menyukarkan tubuh kita memperolehi bekalan nutrients yang sepatutnya.

- Seterusnya , menyebabkan prestasi tubuh kita merosot sedikit demi sedikit tanpa disedari.

- Cara terbaik untuk memastikan tubuh dilengkapi dengan nutrient yang diperlukan ialah melalui pengambilan multivitamin dan mineral setiap hari, kerana ia dapat menampung mana-mana kekurangan vitamin dalam badan.

2. Vitamin B-Complex

- Mengandungi kesemua 8 Vitamin B - Thiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pantothenic Acid (B5), Pyridoxine (B6), Cyanocobalamin (B12), Biotin (B7) dan Folic Acid (B9)

- Tahukah anda tekanan, gula, alkohol, painkiller, antibiotik, pil perancang, rokok, etc boleh memusnahkan fungsi vitamin B dalam badan, maka ia perlu diganti.

- B-Complex membantu :

1. mengatasi kelesuan
2. mencegah kemurungan dan stress
3. memelihara kesihatan sistem saraf
4. meningkatkan daya tumpuan
5. dan membantu menukarkan makanan kepada tenaga dengan cepat, seterusnya elak mengantuk setiap kali selepas makan


3. Vitamin-C

- Penting untuk meningkatkan sistem imun badan

- Vitamin C cepat larut dalam tubuh dan perlu diganti selalu

- Shaklee telah menghasilkan sustained-released Vita-C di mana vitamin C tersebut akan dilepaskan ke dalam tubuh kita secara perlahan-lahan, maka khasiat vitamin C itu akan bertahan di dalam badan kita dengan lebih lama.

4. Energizing Soy Protein (ESP)


Setiap sel, tisu, otot dan tulang dalam tubuh badan kita dibina daripada protein untuk memastikan setiap sistem badan kita berfungsi dengan baik.

- Maka kita perlu membekalkan tubuh badan kita dengan protein yang secukupnya.

- ESP membantu membekalkan tenaga, menguatkan rambut dan kuku, mencantikkan kulit, membaikpulih tisu badan yang rosak

- Pemilihan protein yang betul harus dititikberatkan. ESP dihasilkan dari protein soya khas iaitu non GMO yang selamat dan terbukti secara kajian santifik serta mendapat kelulusan.

** AWAS: Tidak semua soya baik untuk kesihatan, maka anda harus membuat pemilihan yang tepat!


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)




Resepi Kek butter & Kek Sarang Semut

Nak share resepi di pagi hari hehe

Resepi kek butter Opah tm c;


sebab terlalu kerap buat, kek kali ni bagi daddy hazim je buat sebab nak cepat bawak balik kg c:

Cara2 buat kek butter ni basic, so pasni kalau nak ubah buat kek coklat ke apa2 ke sama je..modify sket2 je

1. Pukul 1cwn planta dengan 1cwn gula sampai kembang
2. Kemudian masukkan 4 biji telur (kalau kecik 5/6 bj pun boleh) satu persatu
* Jangan gula kalau telur tu sejuk @ putih telur cair, nanti kek tak cantik (",)

3. Masukkan sedikit esen vanila + 2 sudu susu pekat

4. Bila siap,dengan senduk kayu, kaup balikkan dengan tepung kek (2cwn tepung yang telah diayak)
* kalau gunakan tepung gandum, tambah 1sudu teh separas baking powder+ soda bikarbonate

5. Masukkan dalam loyang yang telah digris/lapik dengan kertas minyak bakar kek
* kadang2 saya tambah 1 sudu oren sunQuick.Untuk pewarna pula, ikut suka masing2

6. Kemudian, Bakar dalam oven ikut kesesuaian suhu masing2
* macam kek ktorang ni, pakai oven dapur gas je hehe

7. Cucuk dengan hujung pisau atau lidi untuk tahu masak atau tidak (licin tu masak lah)

Resepi kek sarang semut


kek ni buat masa di rumah tg malim, atas pantauan opah (" ,)

Resepi kek sarang semut ni hasil google2 bersama pandangan mak kat tm. Tak sempat nak cari buku khazanah mak kat rumah tu, ntah mana letaknya dalam almari tu hehe

Sebab en hubby suka, tu yang sampai menggoogle bagai. Hehe nasib baik jadi hehe tapi kalau sesiapa ada tips bagi sarang tu beso cantik tapi tak rasa plastik, harap boleh share kat saya ok c;

Bahan2:

1 cwn tepung gandum
1 cwn gula pasir
1 cwn air
4 biji telur
1/2 tin susu pekat
1 sudu butter
1 sudu teh soda bikarbonat

Cara2nya:

1. Panaskan gula dan kacau dalam periuk sampai cair dan warna keperangan (jangan sampai hangus atau warna gelap sangat nanti kek rasa pahit )

2. Perlahankan api, masukkan air perlahan- lahan (hati2 ye, terkena panas pula nanti)

3. Masukkan butter, kacau sampai cair. Alih periuk dari dapur dan biarkan sejuk

4. Dalam bekas lain, pukul telur sampai kembang dan masukkan susu diikuti tepung (ayak bersama soda bikarbonate dulu)

5. Letak sikit esen vanila untuk buang hanyir telur

6. Kemudian, masukkan gula hangus tadi

7. Masukkan adunan dalam loyang dan kukus sampai masak


**

Ada juga jumpa resepi kata jangan pukul telur tu dan peram 1-2 jam, erm mungkin lain kali boleh try hehe

Apapun, kek dah Siap!! c:




Thursday, August 22

Malas masuk kerja! (" ,)

Minggu ni berderet kursus. Isnin dan selasa hari tu di Putrajaya. Yang kurang best tu, tiba2 je rasa bersemangat balik nak sambung blaja.

Yelah, plan2 nak ambil MRCP dari awal tahun ni, tapi belum jalan2 pun lagi. Erm penat memang lah sebab travel dari Penang, tapi nasib baik hubby yang drive

Saya cuma penat jaga 2 budak noti dalam kereta jelah. Siap main2 kat belakang seat lagi. memang kena cuci kereta bersih2 ( ",)


Hajat hati nak bagi hadiah kat pak cu kat UITM tu, tapi kena bagi tuan punya katam dulu c;

Hehe kemudian hari ni kursus Neurology Update di Penang GH pula. Nampak buku atas ni?

Haa ni permulaan untuk chayok2 ambil exam. Hehe pasni bla p kedai Buku Kamal kat KL nak cari buku Kalra pula..Amin semoga kuat jodoh ku haha

Ikan tongkol masak singgang, tak ada sambal belacan pun sebab hubby tak biasa makan hehe

Sampai balik hosp dalam pukul 5.30ptg. Singgah lori pakcik jual ikan sat. Beli ikan tongkol buat makan malam

Erk..Rasa malas plak nak masuk kerja esok, wekend ni pun free tak dek oncall haha kalau esok cuti best nyeeee haha
selamat kembali bekerja ! c:


Elak morning sickness dan kekal Bertenaga dengan Set Kehamilan/Mengandung Shaklee


" Sayang nampak sihat betul ya masa mengandung kali ini. Alah pagi2 pun, tapi masih kelihatan bertenaga. Tak macam mengandung dulu.."

" Pagi2 saya selalu muntah. Malah tak larat nak masak sebab tak tahan bau. Tapi Alhamdulillah lepas mencuba set Shaklee, saya rasa tetap bertenaga walaupun tengah sarat mengandung. Masalah gastrik saya pun dah tiada.."

--> Ini antara testimoni pengguna2 Shaklee yang mengambil set J ini. Jom lihat lebih lanjut:

Set hamil/ibu mengandung Shaklee terbahagi kepada dua :

1. Trimester 1: Vita Lea + Vit B complex + Vitamin C + Ostematrix
2. Trimester ke 2 dan 3: Vitamin2 di atas + Omega Guard

Tambahan supplement semasa mengandung: ESP


kesihatan ibu penting bagi kedua2 ibu dan anak yang dikandung

1. Vita-Lea

Multivitamin yang lengkat dengan zat besi, penting dalam pembentukkan sel sel darah merah.

Bagi ibu mengandung yang mengambil vita-lea ini, tak perlu la mengambil Tab ferrous fumarate atau obimin lagi.

Namun, perlu diingatkan bahawa kandungan zat besi (iron) dalam Vitalea ini adalah lebih rendah berbanding supplement seperti obimin atau iberet. Jadi jika anda mengalami anemia, amat penting untuk mendapatkan pandangan doktor masing2. Malah anda juga mungkin memerlukan injection bagi membetulkan level hemoglobin anda


2. Vitamin B-Complex

Mengandungi sebanyak 8 kumpulan vitamin B termasuk lah asid folic.

Asid folic dan B12 membantu pembentukkan sel sel darah merah di dalam badan .

Jumlah asid folic yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400mcg.

3. Vitamin C Slow Release 500mg

Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, berperanan dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat.

Ia juga membantu dalam penghadaman zat disamping Vitamin C untuk meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh.

Buat masa ini, vitamin C slow release masih belum berada di pasaran, jadi pengambilan nya boleh digantikan dengan chewable vitamin C 100mg (sebanyak 5bj chew sehari)


4. Ostematrix / Kalsium

Ibu mengandung memerlukan 1000-1300mg kalsium sehari, turut diperkaya dengan vitamin D dan magnesium

Kalsium bersama vitamin D penting bagi menguatkan dan pembentukkan tulang dan gigi bayi yang sihat.

Pengambilan kalsium juga boleh membantu mengurangkan sakit pinggang, sakit belakang , kebas kebas dan krem kaki (mengkarung)

5. Omega Guard

Makanan tambahan Shaklee yang mengandungi minyak ikan.

Satu hidangan omega guard mengandungi 1000mg asid lemak omega 3 yang termasuk didalamnya adalah DHA dan EPA yang mana ia boleh menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata.

6. ESP (Energizing Soy Powder)

Umumnya, semua tahu bahawa protein amat penting untuk membina dan memperbaharui sel sel tisu, hormon dan enzim didalam tubuh.

Malah, ESP terbukti baik untuk wanita yang mengandung dan penyusuan anak. Bonus untuk ibu, dimana ia juga dpat membantu pembentukkan dan mencantikkan kuku, rambut dan kulit.

Semasa mengandung juga, Esp boleh memberi tenaga kepada ibu hamil , terutama yang mengalami morning sickness yang agak teruk.

Dalam masa yang sama ESP boleh memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)


Wednesday, August 21

Car loan 7years with downpayment 20% required: Please share this info!

Hampir 2minggu kami survey2 Harrier. Rupanya awan cerah bukannya sampai ke petang:c

Semalam lewat petang dpt info. Menyebabkan kami memikirkan semula kira2 untuk beli kereta recon, dan mungkin berbalik kepada Mazda CX5.

Yeayy!!Saya happy la tapi hubby la yang dah jatuh cinta pada Harrier hikhik

Jom baca:Khabar angin tiada pokok goyang..

"just received a memo from bankers that hire purchase loan (car loan) period will be reduced maximum to 7 years and downpayment 20% required for all new cars effective from September 2013.

So if you have friends or relative who would like to purchase a new car, please advice them to make the loan submission by this month, August"

Haaa jangan terkejut ok. Saya dan suami pun ternganga juga. Sila baca pula keterangan dari Bank Negara Malaysia (BNM) tentang perkara di atas c:


wahh..berbunga2 lah daddy hazim pas baca ni nanti hehe


**

Dan ini pula berkenaan pinjaman dan belian hartanah/rumah:

PADA 5 JULAI 2013. Bank Negara menguatkuasakanperaturan baru menghadkan:

(i) pinjaman peribadi setakat 10 tahun maksimum (dahulu 25 tahun);
(ii)pinjaman hartanah dan rumah 35 tahun (dahulu 45 tahun), dan
(iii) tidak membenarkan lagi pinjaman pra kelayakan.

Alasan yang diberikan Bank Negara adalah untuk menangani kenaikan hutang isirumah yang meningkat dari RM465.2 bilion pada tahun 2008 kepada RM754.6 bilion pada pertengahan tahun 2013.

Dengan harga rumah mahal, harga kereta mahal dan kos hidup yang mahal, rakyat Malaysia adalah ‘juara’ dalam membuat hutang, iaitu hutang isirumah kita adalah 140% berbanding dengan pendapatan, Singapura 105%, Amerika 123%, Korea 101%, Thailand 53% dan Indonesia 38%.

Akibat hutang yang banyak ini, kadar individu yang diisytiharkan bankrap pada tahun 2012 ialah 19,575 ataupun 53 orang sehari dalam setahun, di mana 50% adalah dari golongan berumur 25-44 tahun.

Jumlah individu yang bankrap dari tahun 2007 sehingga 2013 adalah 245,000 orang yang mana faktor utamanya adalah disebabkan oleh kegagalan untuk membayar pinjaman (hutang).

Persoalannya, kenapa hutang rakyat kita tinggi?

Menurut data Bank Negara, 64% pinjaman yang dibuat oleh isirumah adalah dari pinjaman perumahan dan kereta sahaja. Pinjaman peribadi jatuh ke tempat ketiga paling banyak.

Pertanyaannya, mengapa harga rumah mahal sehingga boleh membuatkan kita terhutang sampai ke tua? Bila rakyat bertanya hal ini, jawapan pemaju mudah sahaja, iaitu kerana barang kos pembinaan seperti simen, pasir, batu-bata dan seribu satu macam perkara lain lagi naik harga.

Bagi ahli ekonomi, mereka menjawab kerana permintaan melebihi penawaran. Saya pun hairan kenapa kerajaan tidak boleh mengawal harga rumah ini?

Apakah payahnya sangat untuk kerajaan menetapkan harga rumah mampu milik kepada rakyat, iaitu rumah yang boleh dibeli oleh golongan berpendapatan sederhana yang harganya dalam lingkungan RM100-RM200 ribu sahaja.

Ini kerana saya lihat harga rumah yang ditetapkan oleh pemaju sekarang sudah di luar dari istilah rumah mampu bilik.

Bayangkan bagaimana seorang yang baru bekerja boleh memiliki rumah jika harga rumah dua tingkat di Bandar Baru Bangi dengan keluasan 20”X70” pun sudah mencecah RM500 ribu. Bayangkan harga rumah kondominium di Bangsar yang seluas 2,000 kaki (185 meter) persegi dijual pada harga RM2.4 juta seunit dan harga sebuah rumah semi-D di Sri Hartamas berharga RM1.5 juta. Siapakah yang mampu membelinya?

Bayangkan pula kalau ada hutang kereta, anak kecil 3 orang, kena beli lampin anak, bayar orang gaji, kad kredit, pakaian, persekolahan, minyak kereta dll, maka apa lagi yang tinggal? Bagaimana mungkin mampu untuk membeli rumah semahal ini jika pendapatan suami isteri hanya RM5 ribu sebulan sahaja dengan bayaran yang ditetapkan dalam masa 35 tahun.

Jika suami isteri berpandapatan RM5 ribu pun tidak mampu, bagaimana bagi mereka yang berpendapatan lebih rendah dari itu?Saya cukup risau dengan harga rumah yang tidak terkawal dan over priced ini.

Sekarang ini pun dengan gaji RM6 ribu sebulan, belum tentu dapat membeli rumah yang berharga RM400 ribu. Andaikan si pembeli meminjam RM400 ribu sahaja daripada bank dengan purata kadar faedah enam peratus setahun, peminjam perlu membayar ansuran bulanan sebanyak kira-kira RM2,400 selama 30 tahun. Ini bermakna peminjam yang membeli rumah teres pada usia 30 tahun hanya akan habis membayar hutang pada usia 60 tahun.

Persoalannya, berapa ramaikah rakyat kita memiliki pendapatan RM6 ribu sebulan sekarang?

Apabila melihat kepada masalah harga rumah yang semakin ‘tidak masuk akal’ sekarang ini, saya terpanggil untuk membincangkan masalah ini. Saya sedih melihat nasib rakyat yang terhimpit dengan masalah ini kerana biarpun sudah berumur 45 tahun dan berkelulusan universiti, sehingga sekarang pun masih ‘menyewa’ lagi.

Itu belum lagi mengambil kira mereka yang bekerja di bawah dari tahap gaji pegawai yang berkelulusan universiti.Atas masalah harga rumah yang tinggi ini, saya mencadangkan kepada pihak kerajaan supaya mengambil tindakan berikut:

i. Turunkan kadar faedah daripada 4% kepada 2% sahaja untuk pinjaman kerajaan dan dari 6% kepada 3% sahaja untuk pinjaman bank bagi rumah pertama.

Ambil perhatian kerajaan Kelantan tidak mengenakan faedah kepada kakitangan awamnya dan Public Bank hanya mengenakan kadar faedah sebanyak 1% sahaja kepada kakitangannya.

ii. Naikkan elaun perumahan untuk kumpulan sokongan dari RM180 sebulan kepada jumlah yang lebih wajar. Di Kuala Lumpur, sewa sebilik pun sudah RM250-500 sebulan. Bagi pekerja swasta pula, kerajaan perlu mewajibkan syarikat membayar elaun perumahan kepada pekerjanya campur dengan gaji minimum yang baru diwajibkan.

iii. Kerajaan sendiri membina lebih banyak rumah sesuai dengan permintaan dengan tidak lagi menyerahkannya kepada pemaju swasta.

Sekiranya syarikat swasta mahu juga membinanya, kerajaan perlu meminda akta supaya segala pembangunan perumahan yang dilakukan oleh syarikat swasta hendaklah mengikut syarat-syarat ketat harga yang ditetapkan kerajaan supaya harga menjadi terkawal dan tidak lagi melampau.

iv. Menteri Perumahan yang baru sepatutnya merangka mekanisme untuk menurunkan harga rumah sama ada dengan mengurangkan kos pembinaan dan lain-lain tindakan yang wajar.

v. Jika harga rumah mahal disebabkan oleh harga tanah, maka kerajaan hendaklah menetapkan harga siling bagi setiap kaki persegi tanah kerana tanah adalah milik kerajaan yang boleh dikawal.

Jika harga tanah di bandar mahal untuk membangunkan perumahan, maka binalah apartment ‘layak duduk’ yang sesuai untuk golongan berpendapatan rendah. Mereka tetap perlu disediakan rumah kerana itu adalah keperluan asas manusia yang perlu disediakan oleh kerajaan untuk rakyatnya.

Jangan pula cari alasan ‘kalau ayam mahal jangan makan ayam’, atau ‘kalau rumah di bandar, mahal sewa atau belilah rumah di kampung’.

Saya yakin jika kerajaan boleh membuat pelbagai program seperti Hari Sukan, Hari Wanita dan Hari Belia dengan kos yang berjuta, tentunya tidak sukar bagi kerajaan untuk mengambil langkah lebih adil bagi menyediakan perumahan kepada rakyat ini.

Mengingatkan tentang hutang rakyat kita yang terlalu tinggi dan ramai lagi dari kalangan mereka yang masih belum mempunyai rumah sendiri, hati saya mengeluh. Semoganya tidak lagi selepas ini...Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff Penganalisis.



Sama2 kita fikirkan.. c:


Sunday, August 18

koleksi Percubaan UPSR seluruh Negeri 2013

Tak lama lagi peperiksaan UPSR akan berlangsung, bermula 10 september 2013- 12 september 2013.


Teringat pada anak kakak SN di hospital, dari peperiksaan percubaan dulu lagi emaknya dah risau hehe

Buat adik2 semua, last2 minit ni jangan tension2 sangat tapi jangan terlalu 'lepaking' juga ye..gunakan saat2 akhir ini untuk study smart ok..

Pemakanan dan kesihatan diri pun kena jaga juga. Jangan stay up sampai ke subuh pula, kalau nak pun: cukup sampai 1-2 pagi kemudian solat hajat dan tidur. Esok pagi lepas subuh sambung balik

Hehe tapi ini contoh je ok, terpulang pada jadual masing2 lah (",)

Dan jangan lupa rapatkan diri dengan Allah, buat solat sunat hajat dan berdoa pada tuhan, Insya Allah c:

Adik2 boleh klik di sini untuk Jadual Peperiksaan UPSR 2013:(sumber dari ministry of education, moe.gov)

Di sini pula koleksi himpunan soalan2 percubaan seluruh negeri UPSR 2013, tq norfanil c:

Untuk ibu bapa/guru2 pula boleh di sini untuk tips didik anak pintar

Semoga membantu dan chAyOk semua! C:


Thursday, August 15

Amalan2 Islam semasa Mengandung & Tips didik Anak Pintar

“All children are born geniuses, and we spend the first six years of their lives degeniusing them"

- R. Buckminster Fuller -

Siapa lagi yang berperanan mendidik anak2 kita? Jawapannya bukanlah guru atau ustaz/uztazah semata2, tapi kita sebagai ibu bapa yang memainkan peranan yang paling penting.

Dalam pendidikan dan tumbesaran sihat anak-anak atau dengan kata lain, kita lah boleh menjana kepintaran mereka. Ddan ia harus bermula dari kandungan hingga remaja.

Banyak panduan untuk melahirkan ibu bapa yang cemerlang dan panduan mendidik anak pintar. Malah e book dan kelas2/ seminar turut diadakan.

Mari kita berkongsi antara tips bagi mendidik anak pintar, yang secara umumnya, kita boleh kategori kepada beberapa kumpulan:


1. Pendedahan suasana yang sihat ketika dalam kandungan lagi

- antara surah yang boleh diamalkan adalah: Surah Luqman dan surah Al Imram ayat 38
- selain itu, aspek kesihatan ibu yang sedang mengandung juga amat penting kerana kandungan nutrient ibu antara faktor meransang tumbesaran sihat janin

2. Ransangan ketika anak berusia 0-6 tahun
3. Pengajaran dan Pembelajaran ketika anak bersekolah dtau di universiti

Hah. terlalu umum bukan. ya kerana mendidik anak bukanlah semudah yang disangka, tapi insya Allah dengan panduan ilmu dan pengalaman orang tua Insya Allah kita boleh berjaya

Jom lihat antara tips mudah lain mendapatkan anak yang pintar sihat dalam aspek seharian kita:

1. pemakanan yang seimbang dan berkhasiat amat penting

- Si kecil perlu didedahkan kepada amalan pemakanan sihat untuk mendapat kehidupan yang aktif dan baik sehingga dia meningkat dewasa.

- Mengamalkan pemakanan buah-buahan dan sayur-sayuran segar boleh menjadikan kulit tidak kering dan rambut kelihatan segar

- Gantikan air kordial dengan jus buah segar yang diproses sendiri

- Melalui cara ini anda dapat mengawal pengambilan kandungan gula dan menggalakkan pengambilan serat bermula sejak anak masih kecil lagi.


2. penjagaan kebersihan diri, bilik tidur dan ruang sosial kanak2

- kebersihan dari hujung rambut sampai ke hujung kaki perlu diberi perhatian

- penting untuk mengelakkan berlaku sebarang risiko masalah kulit

3. Penjagaan sudut emosi dan aspek psikologi anak2 yang sedang membesar

- kanak-kanak pintar cerdas dikatakan mengalami perkembangan yang tidak sama perkembangan fizikal, di mana
- Intelek, emosi dan sosialnya tidak sekata dan setara dengan usia

- Inilah sebabnya aspek emosi dan psikology anak2 amat penting untuk dititik beratkan, bukan sekadar akpek intelek ilmu sahaja

4. Teladan dari para ilmuan/ cendekiawan Islam

- semasa mengandung, buat amalan2 islam yang disarankan (klik di sini)

- latih anak agar berdisiplin dan menepati masa. malah terapkan nilai2 murni Islam dalam aspek seharian

- berikan perubahan sedikit demi sedikit. Kemahiran-kemahiran baru perlu dikenalkan secara berperingkat bagi merangsang minda anak untuk terus aktif

- makanan2 kesihatan dalam Islam seperti kurma, badam dan madu juga boleh diamalkan

- merapatkan diri anak2 dengan solat berjemaah dan keindahan ayat2 al Quran dan panduan hadith

5. Ini pula antara doa yang boleh kita amalkan:


Usaha+ Doa + Tawakal. Amin c:


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Raising A Brilliant Child with Shaklee


Sekarang era zaman mencabar. Kanak2 bukan lagi membesar seperti mana kita membesar dahulu. Persaingan semakin hebat walau di usia muda.

Begitu juga dengan suasana pembesaran sekeliling. Namun persekitaran kini juga bukan macam persekitaran dahulu yang segar dan bersih.

Setiap hari, lapisan ozon semakin menipis. Bahan tanaman pula mungkin bukan berasal dari tuaian yang optimum akibat tanah dan air yang tercemar dan penggunaan racun serangga perosak.

Malah, gaya hidup kita yang semakin sibuk ' kononya' menyebabkan kadang kala terlepas pandang untuk memasak sendiri makanan untuk si manja. Akibatnya, junk food mula menjadi pilihan.

Jadi, bagaimana kita sebagai ibu para boleh memastikan si manja mendapat khasiat dan nutrient yang mencukupi?

Pakar pemakanan sendiri telah mengesyorkan bahawa pemakanan yang seimbang, cukup dengan macronutrient dan micronutrient amat penting bagi tumbesaran kanak2 sama ada secara fizikal atau mental.

Dan pemilihan supplement yang betul amat digalakkan kerana aspek tumbesaran kanak2 yang sangat aktif.

Selain itu, masalah lazim yang kerap dialami kanak2 ketika proses pembelajaran juga dapat diatasi :

1. Kurang daya fokus
2. Kurang minat
3. Kurang daya saing
4. Kurang stamina
5. Sering mengantuk
6. Lemah ingatan dan pertuturan

Jom mulakan dengan gaya hidup sihat untuk si manja yang tersayang. Minda dan tubuh yang sihat boleh melahirkan anak yang bijak.


Omega Guard

- Otak manusia terdiri daripada 20% DHA. Omega Guard Shaklee merupakan sumber terbaik DHA untuk anak anda, tanpa pencemaran logam (malah sejak anak berada dalam kandungan)

- kajian menunjukkan diet yang kaya dengan Omega 3 boleh meningkatkan keupayaan belajar, kemahiran menaakul, menyelesaikan masalah, meningkatkan daya tumpuan dan ingatan serta integrasi antara sel otak

Meal Shake

- sebagai sumber multivitamin, memberikan asas nutrient yang penting untuk perkembangan otak dan tumbesaran yang sihat

- ia turut mengandungi vitamin B complex yang membantu meningkatkan daya ingatan dan sistem saraf yang baik

- protein di dalamnya membantu menyuburkan otak, asid amino yang diperoleh diperlukan neurotransmiter dan sumber pembinaan blok2 sel tubuh termasuk sel2 imun, sel darah merah, enzim2, otot2 dan tulang bagi tumbesaran yang sihat

Chewable vitamin C

- menguatkan sistem imun , bagi kanak2 kekal sihat dan cemerlang dalam pembelajaran

- membantu dalam mencegah jangkitan dan demam selesema

- juga penting bagi mengekalkan integrasi antara sel dan menyokong kesihatan gigi, gusi, tulang, otot, kulit dan peredaran darah kanak2 yang sedang membesar



Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)




Wednesday, August 14

Kebaikan Teknik Marmet

Entry post kali ni simple je sebab esok oncall. Siang tadi keluar seharian dengan hubby survey2 harrier, rasa badan dah penat nak melayan anak2.

Nasib baik diorang dah tidur. Hehe

Teknik marmet (perah susu dengan tangan) ni sebenarnya amat mudah dan menjimatkan. Tak perlu keluar duit untuk beli breast pump. Tak perlu cari soket kalau guna pap elektrik tu jugak ( ",)

Oklah. Sebenarnya sama ada anda pandai atau tidak dengan teknik ni, not really a big deal! Tapi sebenarnya ia nya adalah BONUS untuk mereka yang pandai.

Ini disebabkan teknik marmet sebenarnya dapat meransang pengeluaran susu yang lebih banyak kerana wujudnya ' contact skin to skin'. Selain penting untuk 'emergency situation' dan elak bengkak susu c;

Sy sendiri pun mula belajar teknik ni masa anak pertama, masa tu tidur di hotel KL dan pam pula tertinggal di rumah (anak tinggal di kampung). Haha memang kelam kabut, dengan breast engorge + sakit nye..Masa tu lah nak memerah kat bilik air hehe memang pengajaran betul c:

So memang sangat berbaloi belajar teknik ni. Dan yang penting, prakjtikal kena buat lah ye. Bagi yang menggunakan pam, teknik marmet ni boleh diaplikasi selepas sesi mengepam tadi. Jangan terkejut sebab memang susu anda akan mengalir lagi, so buat sampai breast kosong ok c:

Selain itu, cuba untuk praktik teknik marmet yang betul. Mula2 memang susah sebab kita tak biasa. Namun, teknik yang betul amat penting sebab kalau salah boleh merosakkan tisu sekitar breast dan juga boleh menyebabkan puting melecek



Ilustrasi ringkas tentang marmet, tak susah mana kan? c:

Jom Ibu2 sebarkan teknik mudah marmet ni c;

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT/Penang Island mengikut kawasan)

Susu Ibu banyak: Tips elak bengkak susu


Alhamdulillah, mesti ramai ibu2 luar sana yang gembira sebab rezeki murah bila bertambah2 susu untuk anak kan..
Yelah, lepas cuba set menyusu Shaklee, Insya Allah memang tidak menghampakan.

Malah saya berani kata memang sangat berbaloi. Yelah, susu badan makin banyak, dapat pula BONUS kulit cantik dan badan makin slim c;

Untuk ibu2 yang susu badan melimpah ruah tu, jangan lupa kene express kelua kalay baby tengah tidur lena ye. Untuk mengelakkan bengkak susu.


Jom kat sini saya nak share tentang tips elak bengkak susu : pengalaman sendiri dan juga dari koleksi Arnie MY dan Jamaliah di group Shaklee GBS c:

1. HOT/COLD METHOD

Untuk saya, perkara paling simple adalah ' firm compression'.
Ada yang tanya hot ke cold method?
Erm sebenarnya untuk peringkat awal, boleh cuba hot method (ala2 hot@ warm saja ye hehe)dulu
Cold method lebih kepada untuk peringkat yang lebih teruk, iaitu prioriti adalah bagi mengurangkan kesakitan ibu apabila payu dara bengkak
Setelah sakit berkurangan, barulah tukar kepada hot method bagi menggalakkan pengaliran susu keluar
Dan supplement wajib sebelum prosedur di atas untuk saya adalah 3 biji lecithin untuk diambil c:

Teknik:
(1) Baring/ Lay down on flat surface
(2) Urut breast dari pangkal breast ke arah nipple. Jika susah buat sendiri, minta bantuan hubby. Urut sampai ada susu terpancut keluar.

- kadang2, susu tak keluar sebab ada lubang susu tertutup. Jadi, cuba bersihkan lubang nipple dahulu
- Bila letak ice pack, kawasan yg sakit/ keras tue akan kurang rasa sakit bila di urut

(3) Bila dah rasa kurang bengkak breast, try to pump sekosong-kosongnya. Maybe try utk dpt 2x let-down
(4) Kalau boleh, sentiasa letak ice pack for the whole day kat breast tue.

Untuk mengelakkan clogged duct pula

(1) Pastikan breast dikosongkan sepenuhnya setiap kali sesi perahan
(2) Jika terasa sakit/ keras di sesuatu area breast yang disebabkan oleh clogged duct, cepat2 kosongkan breast, buat urutan samaada tuam dengan tuala panas ataupun guna "cold method" di atas.
(3) Jika no. 2 masih belum membantu, segera dapatkan rawatan doktor. Jangan lupa inform doktor bahawa anda ibu menyusu
(4) Supplement yang membantu untuk clogged duct/ mastitis:B-Complex, Vita-C, Vitamin E & Lecithin

**

Semua ini adalah apa yang boleh kita para ibu buat di rumah.

Tapi, kalau dah sampai demam2 dan sakit berpanjangan, kena terus pergi berjumpa doktor masing2. Antibiotic mungkin akan diberikan. Manakala bagi clogged duct yang disebabkan nanah pula, pembedahan mungkin diperlukan.

Ini pula petua dari Pa Ma,apabila ibu mengalami masalah bengkak susu

1. Pakailah coli menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat.

2. Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap dua atau tiga jam, walaupun terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur.

Pastikan bayi menyusu daripada kedua-dua belah payu dara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah lagi. Pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payu dara yang terakhir dihisap.

3. Mungkin sukar untuk bayi melekap pada payu dara ibu apabila areola, iaitu kawasan kulit gelap di sekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi melekap dengan betul, perah dengan tangan (kaedah marmet) atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut.


Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah.

Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan mencuba!

4. Semasa bayi sedang menyusu, urut payu dara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payu dara.

5. Jika payu dara terlalu penuh dengan susu, menggunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elok dan tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik.

6. Menyikat payu dara yang bengkak (sikat menghala ke puting).

7. Sesetengah wanita mendapati, meletakkan daun kubis segar pada payu dara boleh membantu melegakan kesakitan, walaupun tiada bukti untuk menyokongnya.

Daun kubis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payu dara bengkak iaitu susu tidak dikeluarkan daripada payu dara dengan efisien (buat sesekali sahaja kerana jika diamalkan selalu boleh menyebabkan susu kering).

8. Ambil cuka makan dan campurkan dengan air di dalam piring. Ambil kapas, celup dan sapu pada sekeliling payu dara. Jangan sampai terkena bahagian puting. Lakukan setiap hari sehingga tiada lagi masalah bengkak.

9. Ambil beberapa helai daun sirih dan disapu minyak zaitun di permukaan hadapan. Layur daun sirih tersebut di atas tudung periuk. Tekap pada payu dara bila daun agak-agak suam. Selain daripada melancarkan pengeluaran susu, ia juga mengurangkan rasa sakit bengkak.

10. Urut payu dara sedikit sebelum mengepam. Buat urutan membulat seperti pemeriksaan payu dara pada kawasan yang ada rasa berketul-ketul.

Jika anda tidak dapat menahan sakit, anda boleh ambil ubat tahan sakit seperti paracetamol dengan nasihat daripada doktor


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Tuesday, August 13

Dish Wash Concentrate: Produk Kediaman

Handal Menanggalkan Minyak pada Pinggan Mangkuk dengan Cucian Tangan

Pencuci Wangian Pinggan Shaklee lembut pada tangan dan mesra pada alam sekitar. Namun ia BUKAN BERMAKNA sukar menanggalkan kotoran degil pada pinggan mangkuk anda!!

Tetapi percayalah, anda hanya memerlukan beberapa titisan untuk menanggalkan minyak yang melekat pada pinggan mangkuk anda.


Get Clean Dish Wash ternyata:

• Lembut pada tangan
• Semulajadi, berasaskan tumbuh-tumbuhan
• Tahan lama kerana kepekatannya
• Menjadikan pinggan bersih berkilau
• Hanya beberapa titisan dapat mencuci timbunan pingan mangkuk di dalam sinki

Tahukah Anda?

Sesetengah pencuci pinggan mangkuk mengandungi surfaktan yang berasaskan petroleum dan bahan pencuci seperti Diethanolamine dan sodium dedecylbenzensulfonate.

-->Kedua-dua kandungan tersebut boleh merengsakan kulit dan mata.

DishWash Concentrated tidak mengandungi bahan-bahan tersebut mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.

Perbezaan Shaklee

Selamat
Tidak bertoksik
Hipoalergenik
Tanpa klorin
Lembut pada tangan
pH seimbang
Tanpa bahan kimia berbahaya
Berkesan
Amat berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyak
Formula pekatan yang hanya sedikit diperlukan untuk mencuci pinggan mangkuk yang lebih banyak
Buih Sabun yang lebih tahan lama
Mesra alam
Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
Biorosot
Tanpa fosfat
Bungkusan boleh dikitar semula
Tanpa bahan pewarna
Selamat untuk sistem septik dan pembentungan

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)


Tips kuruskan badan dan elak batu karang: 13 sebab Lecithin perlu diambil



Lecithin Shaklee diperolehi secara semulajadi daripada kacang soya organik bukan -GMO (sumber utama)

Setiap kapsul gel lembut menyumbang 530mg lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol

Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh pula akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu

Setiap tablet lecithine dirumus secara saintifik, Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.


Di sini saya nak share kelebihan2 tentang Lecitin yang anda perlu tahu

1. Lecithin, bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE, bagi melarutkan lemak

--> Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K (vitamin larut lemak)ke dalam badan

2. Melindungi hati

--> menghalang enapan lemak di hati, sirrhosis hati dan risiko pembentukan kanser hati.
--> juga membantu memulihkan kesihatan hati

3. Pemecahan lemak

-->Lecithin bertindak sebagai pembersih salur darah seperti kolestrol,triglycerides, LDL dan lemak2 yg lain.
--> pengambilan tambahan membantu emulsi dan metabolisma lemak dalam tubuh

4. Menghalang tekanan darah tinggi

--> melalui tindakan (3) di atas, lecithin dapat memperbaiki tekanan darah dengan menghalang pembentukan arteriosklerosis dan menggalakkan peredaran darah
--> juga seterusnya dapat mengurangkan risiko angin ahmar (stoke)dan sakit jantung

5. Pelansingan: menghalang obesiti

--> melalui tindakan mengemulsikan/ memecahkan lemak
--> pengambilan Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian
--> cadangan: Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil c:

6. Mencantikkan kulit dan otot

--> membentuk membran sel, melembabkan dan menghaluskan kulit
--> juga mengaktifkan metabolisma sel dan melambatkan penuaan
--> tips bagi rambutcantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema

7. Memperbaiki alergi

--> menghalang platelet darah dari mengaktifkan tisu gegelung di dalam salur darah,
--> seterusnya mempertingkatkan allergi seperti penyakit kulit- dermatitis, demam alergi
--> kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi dalam paru- paru: berguna bagi pesakit alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema

8. Menghalang kejadian batu karang

--> 90% kejadian batu karang terjadi akibat kolestrol berlebihan

9. Pertingkat daya ingatan dan meringankan stres @ makanan otak dan saraf

--> mengandungi kolin yang membentuk penghantar untuk saraf kranial
--> Ia mempertingkat kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan dan meringankan stress
--> dan dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senil (nyanyuk) dalam Alzheimer’s disease
--> Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan
--> bagi wanita hamil, jumlah lecithin secukupnya harus diambil untuk pembesaran janin
--> juga merupakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur (elak insomnia)
--> diperlukan bagi pembentukan epinephrine, seterusnya mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause

** Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.

--> Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin

10. Memperbaiki prostat lelaki

--> kajian membuktikan masalah prostat dan urethra lelaki dapat diperbaiki dengan pengambilan lecithin

11. Meringankan sembelit

--> adalah pelembut najis yang berkesan, ia melembabkan usus dan meleraikan toksin di dalam usus
--> menyihatkan sistem penghadaman

12. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn.

--> Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives dan pesticides,semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2

13. Lecithin bertindak sebagai pelincir sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Monday, August 12

Vitamin B Penting untuk Kesihatan yang baik



Kepentingan vitamin B kompleks:

1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf
6. Mencegah stress.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia

Adakah anda mendapat vitamin B yang mencukupi?

Tekanan harian, tabiat pemakanan yang tidak sihat dan sesetengah bahan ubatan boleh meningkatkan risiko kekurangan bekalan vitamin B.

Justeru itu, vitamin B merupakan keperluan asas dalam diet sihat kita.

Vitamin B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik

• B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga

• Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh

• Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan

Istimewa vitamin B kompleks Shaklee kerana ia mengandungi folic asid:

-->Semasa kehamilan:

- Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural
- penting bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu
- dalam tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg diperlukan


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Sunday, August 11

Luka cepat sempuh & elak rambut gugur dengan Zinc Complex



Zink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita.

Zink berfungsi dengan merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.

Kenapa zink diperlukan bagi Menyokong dan Memelihara Kesihatan yang Baik?

- merupakan faktor dalam memelihara kesihatan dengAN:

- membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein

- Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan tulang, gigi dan tindakan enzim dalam sel

- sekaligus, membantu percepat penyembuhan luka dan mengelakkan rambut gugur

Fungsi2 lain zink:

1. Penjagaan kulit

-Kajian menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat

- bertindak mengawal dan menyelia jumlah testosterone di dalam badan yang memainkan peranan terbesar dalam menyebabkan jerawat

- juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam mengawal minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat

2. Ekzema @ ‘dermatis atopik’ iaitu gangguan keradangan dan kulit yang kronik

- Ia kerap berlaku akibat kekurangan zink dalam badan yang memainkan peranan pening dalam penyembuhan jangkitan kronik

3. Masalah prostat(kelenjar dalam system repoduksi lelaki)

- Kekurangan Zinc menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser.
- Pengambilan Zinc amatlah perlu dalam mencegah kanser prostat.

4. Menurunkan berat badan

5. Mengandung

- Zinc amat penting untuk fungsi DNA dan pembaikian DNA.

- Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsure-unsur utama sel semasa kehanilan.

6. Kesuburan dan pembiakan

- Bagi kaum lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks

- Bagi kaum wanita, ia membantu dalam fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan

7. Fungsi biologi dan kawalan tubuh

- dalam banyak fungsi biologi seperti kawalan penyakit kencing manis, tahap strees, rintangan imun, bau dan rasa, pertubuhan fizikal, selera makan, pembiakan dan penghadaman

8. Melawan dan menelakkan jangkitan

Zinc memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu menggalakkan pertumbuhan janin.
Zinc membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru.

9. sebagai anti- oksidan

Zinc bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisma karbohidrat.

10.Kelesuan yang kronik

- Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan. TETAPI dalam keadaan sekarang, meminum minyak ikan adalah sukar.

- Selain Omega Guard, Doktor dan pakar perubatan turut menyarankan Zinc untuk mencegah keletihan kronik.

11. Masalah rambut gugur dan BOTAK

- Pengambilan diet yang mengandungi Zinc amat diperlukan untuk mencegah masalah ini

- Pakar Rambut dari Yun Nam Hair Care turut menyarankan mereka yang bermasalah rambut memperbanyakkan pengambilan ‘Peanut Butter’ kerana kaya dengan Zinc

12.Kehilangan tulang

- Ini terjadi apabila tulang menjadi lemah dan rapuh

- Zinc adalah komponen hydroxypatite iaitu garam dan membuatkan matriks tulang menjadi kuat dank keras

-Mengambil Zinc Complex Shaklee mampu mengelakkan anda dari kehilangan tulang

12. Buta malam

Pengambilan Zink akan memperbaiki penglihatan

Malah mengambil makanan yang kaya dengan Zinc seperti daging lembu, kambing, ketam, dan tiram amat digalakkan


*Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sitemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Vita-Lea® Iron Formula Shaklee penuhi keperluan micronutrien harian anda


Multi yang Hebat: Multi vitamin & Multi mineral


Apa itu multivitamin?

Ia merupakan istilah yang merujuk kepada supplemen diet yang mengandungi

1. vitamin larut lemak (A, D, E, K)
2. vitamin larut air (B1, B2, B6, B12, C, Folic Acid, Niacin, Pantothenic Acid, Biotin)
3. dan mineral-mineral penting (calcium, phosphorus, iron, iodine, magnesium, manganese, copper, zinc, dan berbagai lagi)


Hampir semua micronutrien di atas juga boleh di dapati melalui makanan-makanan tertentu, tapi mengapa kita masih memerlukan supplemen?

Dan jika diperhatikan betul-betul, kebanyakan micronutrien di atas berfungsi dalam meningkatkan lagi metabolisma tubuh badan.

--> meningkatkan metabolisma tubuh badan juga bererti ‘mempercepatkan lagi hasil penurunan berat badan’ c:

Namun, siapa yang sanggup untuk memantau setiap pengambilan micronutrien di atas?

Pening memikirkan multivitamin yang sesuai?

Sebab inilah supplemen seperti Multivitamin amat membantu dalam memastikan kita mendapat setiap micronutrien penting yang diperlukan.

Vita-Lea® Iron Formula Shaklee

Vita Lea Multivitamin shaklee Suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan Sains terbaik Shaklee yang mampu dibeli.

Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu:

• Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik

• Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu

• Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi

• Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh

• Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah

Tiada tambahan perasa tiruan, pemanis, bahan pewarna atau pengawet

**Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)