Google+ Followers

Followers

Saturday, December 28

pindah rumah!! I luv u penang!!

Lama betul tak buka blog ni.

Buat customer2 saya, seribu kemaafan andai call/sms tidak balas segera kerana no y aktif adalah 010-2325408, bukan nya 019 tu ya.hp 019 tu sering bermasalah pula akhir2 ini.

Apa pun, saya akan update profile tu semula nanti.

Sekarang ni tengah sibuk nak clearkan rumah sewa di jawi, kerana sy akan berpindah ke ipoh dengan rasminya nanti c:

Alhamdulillah, 1bulan pencarian rumah sewa, akhirnya jumpa juga. Itu pun lepas berjumpa dengan bos besar di pkd kinta tu hehe


Kediaman y bakal diduduki nanti..insya allah..

Kena cepat pindah, almaklum banyak pulus keluar juga ni sebab berulang alik dari penang/teluk intan ke ipoh hari2.

Tambahan pula, rumah kami beli di batu kawan juga baru je serah kunci last week.excited dah ada rumah sendiri!! C:

Doakan yang terbaik buat kami sekeluarga di tempat baru..amin..

P/s: sedih rasanya tinggalkan penang ni..2 tahun di sini banyak manis nya c:

Monday, December 16

'Budak Baru' lapor diri


Hari pertama memulakan kerja di tempat baru.

What??? Klinik Kesihatan???Haha ya, memang saya tak sangka langsung, sebab ingatkan saya berjaya menempatkan diri di Hospital GH rupanya tidak!

Apapun, ramai staff Sg Bakap yang pelik saya 'tak happy' dapat KK. Hehe ok2 I' am happy ok. c:

Kat sini, dapat duduk dekat dengan en hubby, sekali dengan abang hazim haziq dan adik Qalesya lagi.

Tak perlu oncall dah, kerja office- hour. Hehe

Argh!! Cuma harap2 tak banyak meeting dan aktiviti hujung minggu lah.

Lagi tension kalau kene present case kat state haha moga dijauhkan

Apapun, ini pengalaman baru kan. Dari Hospital Sungai Buloh-> District Hospital Sg Bakab--> Klinik Kesihatan pula!

Chayok2. Lepas ni kena cepat2 cari interest dan sambung stadi..I LOVE my job. Always.

Amin c:

p/s:rumah sewa Ipoh tak jumpa lagi ni haha tension2

Sunday, December 15

Mekanisma Tindakan Minyak Ikan Shaklee


OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi

sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.

EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.



Asid lemak

Omega-3 merupakan asid lemak yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu kita perlu mengambilnya melalui makanan.

Manakala, Omega-3 dari asas tumbuhan pula tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan.

Omega-3 membantu rembesan prostaglandin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomogaly dan membuang air kecil yang timbul daripada punca andropos.

Ia juga boleh mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, memberikan kulit yang licin dan kemereh-merahan.

# Mereka yang mengalami masalah berat badan

Omega 3 meningkatkan hormon Leptine yang mengawal selera makan dan akan terasa kenyang lama

# Mencegah penyakit saluran darah dan strok

DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melicinkan saluran darah dan melancarkan peredaran darah.

Oleh sebab itulah, ia efektif dalam membantu mengekalkan tekanan darah normal dan meredakan ketegangan di leher atau sakit kepala.

Ia juga membantu dalam merendahkan tahap kolestrol dalam badan, mengelakkan berlakunya pembekuan darah, membantu mengekalkan kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL

seterusnya mengawal masalah obesiti, mencegah arteriosclerosis, myocardial jnfarction, membantu mengurangkan kadar risiko penyakit jantung.

**

Satu penyelidikan yang menyokong fakta di atas tetapi bukan muktamad menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal


# Bagi ibu yang sedang hamil/menyusu

pengambilan Omega Guard pada usia kandungan seawal 4 bulan dapat membantu dalam tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu dalam perkembangan memori.

DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan juga retina. Ia sangat penting terutamanya pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa di dalam kandungan.

Susu ibu juga mengandungi kandungan DHA yang tinggi.

DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit Alzheimer, memelihara penglihatan dan juga pendengaran serta dapat mencegah migrain.

Secara amnya buat ibu Hamil:

- Membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan

- Mengurangkan risiko bayi lahir pra-matang ataupun dikenali sebagai bayi tak cukup bulan

- Mengurangkan risiko gila meroyan selepas melahirkan bayi

- Mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil


Manakala buat Ibu Menyusu:


- Membekalkan khasiat untuk sistem imunisasi kepada anak dan membantu perkembangan otak juga

- Membantu penurunan berat badan ibu tanpa jejas penghasilan susu dan kualiti susu

# Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru.

Omega Guard membantu dalam mengawal sistwm imun seperti memperbaiki alahan kulit, psoriasis, demam hay, bronkotis, penyakit asthma, hepatitis, SLE (lupus erythematosus) dan penyakit buah pinggang.

# Menentang kanser.

Kajian telah menunjukkan bahawa omega-3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat dan kolon.

Ia juga boleh meningkatkan enterogastritis, merangsang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif.

# Memelihara fungsi sendi seterusnya mengurangkan arthritis.

Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan.

Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan efektif.

# Mencegah insomnia dan membantu mengurangkan tekanan.

Kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental

Ini termasuklah kemurungan, tekanan, kebimbangan, neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hiperaktif dan penyakit schizophrenia.

3 perkara apabila anda memilih shaklee: sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa mesra alam c:

Hubungi saya untuk Harga ISTIMEWA DAN TERJIMAT untuk bulan ini:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Saturday, December 14

Resepi Kurus Hujung Minggu

Kali ini saya nak share resepi saya untuk Cinch Shake Mix.

Berbanding coklat dan vanilla, saya prefer perisa Cafe Latte lagi c:

Bagi penggemar caffein, cafe latte mesti menjadi pilihan! hehe tapi ambil cafein banyak2 pula ya tak bagus haha

Kenapa saya suka Cinch™ Shake? Sebab,dia simple tapi rasa dia memang betul2 enak!Malah, kalau saya ambil minuman cinch shake in masa minum pagi, saya akan rasa kenyang. So Say NO to LUNCH!

Takut tak larat satu hari? Haa bagi saya tiada masalah, sebab saya ambil 1tab Vitalea Multivitamin dan Energy Tea Mix juga c;

Cuma untuk yang betul2 nak slimkan badan, anda boleh ambil cinch shake ni masa minum petang juga.Tak perlu makan malam lagi!

Erk??Skipped meal tu.. Haaa baca info ni:

- 1 hidangan cinch shake = 24 gram protein
dan ini adalah penting kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori.

Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan.

- Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan

- Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga

- Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting


OK. Prepare bahan2 dia simple sangat. Cuma kena ada fresh milk/ low fat milk, serbuk koko/syrup coklat dan cinch shake MIX anda

Ops, shaker tu optional, ambil je apa2 botol air yang penutup dia ketat pun boleh juga..No Prob (",)


1. Isi shaker dengan low fat milk/fresh milk sampai huruf 'e' (dalam 250ml)

2. Masukkan 2 scoop cinch shake mix

3. Letakkan serbuk koko (saya gunakan sirup Hersey )


4. Masukkan 2 ketul ais kiub

5. Tutup bekas air dan goncang kan dia. Pastikan penutup bekas rapat ye nanti banjir lantai tu hehe

6. Simpan dalam fridge untuk 5minit, siap di minum

Nak buat ais blended:

Masukkan semua bancuhan bersama ais2 ketul dalam blender--> Blend campai hancur semua. Pergh!! Ini memang masyuk gile haha sedapp! c:

Selamat mencuba!

3 perkara apabila anda memilih shaklee: sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa mesra alam c:

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

** Anda boleh membuat belian terus (sendiri) di manan2 cawangan Shaklee seluruh Malaysia dengan HARGA AHLI. Cuma nyatakan No ID saya: 854348. Worth To Try!

LAPAN KELEBIHAN SENYUM C:


Kelebihan2 SENYUM mengikut kajian Ustaz Sulaiman Ismail

1. Senyum meningkatkan sistem imun

Apabila kita bersenyum, fungsi imun menjadi bertambah baik, berkemungkin kerana pada kita senyum, kita lebih tenang dan releks.

2. Senyum mengurangkan sakit

Kajian mendapati, senyum membebaskan serotonin, penahan sakit semulajadi. Sebatian ini menjadikan kita berasa sihat, maka senyum merupakan ubat semulajadi untuk mengubat sebarang penyakit.

3. Senyum melegakan stres

Kita sering dengan kehidupan yang serba sibuk zaman nih. Maka cuba ubatinya dengan senyum. Senyum membantu kita daripada nampak lesu dan tidak bersemangat. Apabila stres datang, ambil sedikit masa dan cubalah ukir sebuah senyuman. Stres akan berkurangan dan anda akan menjadi lebih bertenaga semula.

4. Senyum menurunkan tekanan darah

Tahukah anda, apabila kita senyum, tekanan darah kita akan turun. Jika anda ada alat mengukur tekanan darah di rumah, cubalah sendiri. Ambil bacaan tekanan darah anda kemudian senyum. Kemudian cuba senyum dalam tempoh seminit. Ambil bacaan sekali lagi. Anda akan nampak perbezaannya.

5. Senyum menjadikan wajah awek muda

Otot-otot muka yang kita gunakan untuk senyum membuatkan kita kelihatan lebih muda. Tak perlulah kita bersusah payah pergi mendapatkan rawatan di pusat-pusat kecantikan yang menelan belanja yang besar. Cukup dengan menghiaskan wajah anda dengan senyum sepanjang hari. Wajah anda akan kelihatan berseri dan bercahaya.

6. Senyum menjadikan kita nampak anggun

Kita lebih tertarik pada orang yang wajahya tidak lekang dengan senyuman. Wajahnya lembut dan anggun, tanda mersa. Maka kita akan lebih terdorong untuk berurusan dengan orang sebegini. Jesteru, hiasilah wajah kita dengan senyuman.

7. Senyum menukar mood kita

Dikala kita sedang berduka, cubalah melakar senyum dibibir. Senyum boleh menipu tubuh kita untuk membantu kita menukar mood menjadi lebih ceria.

8. Senyum akan berjangkit

Apabila kita senyum kepada orang lain, mereka tentu akan membalas senyum kita. Apabila semua orang tersenyum, rasa gembira secara automatik akan muncul. Maka wujudlah suasana yang membahagiakan dan menyihatkan.

Jadi, jangan stress2 ya. SMILE & PEACE! c;

Friday, December 13

Bahaya Sakit Tulang Belakang

Hampir semua orang pasti akan mengalami sakit tulang belakang di sepanjang hayatnya.

Namun, apa yang membezakan antara individu mungkin adalah tahap kesakitan yang dialami.

Sama ada sakit itu sekejap atau berpanjangan, ia tetap menimbulkan ketidak selesaan terutamanya semasa bertukar posisi tubuh.

Malah, ada yang terpaksa mengurangkan aktiviti semata- mata kerana sakit tulang belakang!


Info daripada American Academy of Orthopedic Surgeon:

Terdapat banyak punca sakit tulang belakang. Kadang kala ia muncul selepas pergerakan yang khusus seperti membongkok atau mengangkat beban.

Namun, perlu diingatkan faktor Usia (menyebabkan 'degenerative changes')also memainkan peranan dalam kebanyak punca sakit belakang.

Salah satu sebab utama adalah akibat penggunaan otot dan ligamen berlebihan daripada over- activity. ( soft tissue injury)

PUNCA2 SAKIT TULANG BELAKANG

Disk Injury

Ada yang mengalami sakit belakang yang tidak sembuh2 walau berhari- hari. Ini mungkin mencadangkan kecederaan kepada disk belakang

1. Disk tear (koyak)
2. Disk herniation (menonjol)atau slipped Disk

Apabila herniated disk menonjol keluar kearah saluran saraf tunjang, tekanan kepada saraf terhasil menyebabkan sakit. Apabila sakit itu seolah- olah merebak dari punngung ke bawah kaki; dipanggil 'sciatica pain'

Disk Degeneration

Disebabkan oleh mekanisma "wear and tear" kepada sendi facet-->osteoarthritis
seterusnya, boleh mnyebabkan saluran tulang tunjang sempit atau 'spinal stenosis'

Spondylolisthesis.

Perubahan disebabkan usia and 'general wear and tear' menyebabkan sendi2 dan ligamen pengikat sukar mengekalkan tulang belakang di posisi asal.

Jadi, tulang belakang boleh bergerak ke depan di atas satu sama lain. Lebih serius, jika tulang yang bergerak mula menekan saraf tunjang menyebabkan kesakitan dan lebih teruk lemah anggota.

Spinal Stenosis

Terjadi apabila ruang saraf menjadi sempit dan menekan saraf di dalam

Scoliosis

Lengkungan abnormal tulang belakang, kebiasaannya ditemui ketika zaman remaja.
Di kalangan orang tua, adalah disebabkan masalah radang sendi atau arthritis.

Punca2 lain berkenaan sakit belakang yang lebih serius (perlu mendapat rawatan segera):

1. Jika anda mempunya masalah salur darah
2. sejarah kanser
3. sakit yang tidak boleh dikurangkan melalui perubahan posisi atau pengurangan aktiviti

KAEDAH RAWATAN SAKIT TULANG BELAKANG

Secara umumnya, kaedah rawatan adalah melalui

1. Bukan pembedahan (non surgical intervention)

- Ubat- ubatan (pain- killer)
- Fisioterapi (braces, terapi panas/ais, kaedah urutan atau terapi stimulasi elektrik/chiropractic, senaman latihan otot dan postur)

2. Pembedahan

Kaedah Bukan Pembedahan-> Mengamalkan gaya hidup sihat adalah permulaan yang terbaik!

1. Senaman
seperti jogging atau berenang bagi menguatkan otot belakang dan dada/perut

2. Aturan mengangkat dan Postur tubuh yang betul

- Pastikan angkat beban dengan sokongan kaki, bukan belakang.

- Jangan membongkok untuk menganbil barang di lantai.

- Pastikan belakang anda lurus dan turunkan lutut anda ketika mahu mengambil barang

- Fisioterapis boleh membantu anda cara membuat postur tubuh yang betul sama ada ketika berdiri, duduk atau bangun.

3. Kekalkan berat badan ideal

Berat badan berlebihan menyebabkan beban dan tekanan kepada bahagian belakang bawah badan anda

4. Elakkan atau BERHENTI Merokok

Radikal dari rokok menyebabkan tulang menjadi lebih cepat tua berbanding usia

5. Pengambilan makanan seimbang dan supplement kesihatan



Kebaikan Set Joint Health Shaklee

1. Meningkatkan kesihatan sendi optimum
2. Memberi sokongan nutrisi pada kolagen dan komponen penting penghubung
3. Membantu mengekalkan tulang yang kuat

Mahal? Tidak! Ia adalah sesuatu yang sangat2 berbaloi untuk anda hadiahkan buat orang tersayang anda!

Atau terus sahaja beralih kepada Vivix Shaklee: Ciptaan unik Shaklee yang terbukti berkesan!


Insya Allah, usaha kita akan berbaloi, Amin c:

3 perkara apabila anda memilih shaklee: sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa mesra alam c:

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)



Thursday, December 12

Makan2 @ SBK Wisma Corner Taiping

Jawi - Taiping tak jauh pun, dalam 40 minit macam tu. Kali ini, saya dan suami ke SBK Wisma Corner sekali lagi, cuma bezanya adik Qalesya tinggal di kampung haha

Menu: hari tu kami makan ikan bakar, erm kenyang sangat jadi kali ni kami order butterprawn (tertewas homemade butterprawn aku) + sotong bersama tomyam pula


semalam pokok hijau tu dah digantikan dengan pokok lampu malam2, lagi cantik c:

Masalah parking? Memang no hal lah sebabtempat parking sini macam mini padang! Hehe banyak sangat tempat parking nye.

Environment pun memang nampak fresh and happening, ramai orang malam2 pun. Best!


Nasi putih bersama tomyam sotong.Giler pedas.Kesian en hubby, dah la memang 'suka pedas' orangnya.

Saya pula memang bukan stail makan kuah hehe tapi makan juga sikit ( ",)hehe sebab saya memang favrot makan pedas2 ni


Butterprawn. Ini rambu ramba dia memang crispy, tak manis. Tapi balance lah sebab sos udang goreng dia agak sweet sket.

Berbanding dengan butterprawn bangsar (gerai cina kat tengah medan tu hehe), dia punya rambu- rambanya memang terus siap manis+ masin sume seimbang.

Oklah.dua2 tempat sedap c;Giler udang! Giler ButterPrawn! c;


Sotong Goreng Tepung. Menu ni lambat sampai.

Tertinggal ke apa ntah, nampak ada sekian atas meja counter tapi waiter dia tak hantar pun ke meja.

lepas tanya baru waiter ambilkan.Tapi bagus la sebab polite dan minta maaf hehe

Erm cuma nya sotong ni agak kureng sket. Sebab tepung dia sedikit liat dan kureng garam.Kene cecah sos baru ok

haha lepas ni buat sotong goreng tepung sendiri la ye daddy macam hari tu hehe

Bad view: masakan dia lambat sampai,apa yang saya nampak tukang masak cuma seorang je yang handle butterprawn dan sotong ni.

Tapi kalau korang order sekali ikan/bakar2 punya ok lah sebab dia ada tukang masak lain untuk bakar2 dan western.

Apapun, worth to try! Kena bersabar lapar sikit kalau nak datang sini ok c:

p/s: saya kompom mai sini lagi sebab dah jatuh hati kat butterprawn dia hihi tak yah masak sendiri dah he












Omega Guard: Testimoni c:


Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima.

Jadi, pengambilan makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain tidak bermanfaat jika enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.


Omega Guard Shaklee adalah satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3
semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.


Testimoni2 pengguna Omega Guard Shaklee:






* kredit kepada esihat, mama-iloveu, makeupbynurul & vitamin ibusihat! c:

3 perkara apabila anda memilih shaklee: sentiasa selamat, setiasa berkesan dan sentiasa mesra alam c:

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Wednesday, December 11

Kek Batik Biskut Marie

Dari masa sekolah menengah dulu, kek batik biskut marie ni pada saya memang lebih sedap berbanding kek butter.

Orang kata, yang simple itu lah yang sedap bukan? c:

Kali ni, saya snap kek batik yang kakak saya buat je di tg malim hari tu.

Jadi, resepi yang saya tulis ni, modified version ya (resepi asal daripada kakak )hehe

BAHAN-BAHANNYA

3/4 paket biskut marie, dipatah 2 (tak suka patah 4, sebab nak bagi maintain crunchy sikit hee)
3 sudu planta (butter pun boleh)
1/2 cawan susu pekat manis
3 sudu serbuk koko Van Houten
1sudu milo
1 sudu gula
1/4 cawan fresh milk

* ada resepi yang letak telur, yang ini saya tak pernah buat lagi.Lagipun,malas nak try sebab resepi biasa ni pun dah sedap hehe

CARA MEMBUATNYA

Patah2 kan biskut marie dan letak di dalam dulang bekas, jadikan 3/4 penuh.

Satukan fresh milk, serbuk koko, milo dan susu pekat, kacau sebati. Nak senang gunakan whisk je c:

Cairkan planta dalam periuk atau kuali panas, kemudian masukkan bahan yang dikacau tai

Satukan pula gula dan kacau bancuhan sampai pekat

Masukkan biskut marie,dan matikan api.

Gaul hingga semua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan.

Tuang dalam loyang telah dialas dengan plastik, tekan adunan tadi sampai padat dan tutup atasnya dengan baki plastik tadi

Setelah sejuk, simpan dalam peti ais atau boleh juga dihidangkan terus c:


Kenapa Susu Badan Ibu Sedikit

Ada beberapa rakan saya yang juga pengguna shaklee bertanya,

"Kenapa susu badan masih kurang? Tapi saya sudah ambil supplement shaklee? "

Haa masih ada salah konsep tu.

Ibu2 di luar sana, supplement shaklee bukan semata2 untuk tambah susu ya, sebenarnya ia bertindak bagi menyihatkan fizikal dan mental ibu.

Bermula dari masa menandung, mempercepat proses pemyembuhan ibu lepas bersalin, dan maintain kesihatan ibu dengan cara top up keperluan nutrisi seharian (disebabkan aspek pemakanan kita terutamanya masa berpantang ni).

Jadi bila badan sihat, otak tak stress dan dengan amalan2 dan konsep penyusuan yang betul, barulah susu badan ibu akan bertambah banyak, Insya Allah.

Yang penting, ini adalah salah satu cara kita untuk meneruskan penyusuan susu ibu seperti yang disarankan dalam Islam juga c:

Ini antara jawapan saya:


Tapi siang2 memang saya dah kerap beri susu.. Malam2 pula ibu mungkin letih nak berjaga malam..?
-->Ingat konsep supply & Demand ya! c:

p/s: PENTING ibu bila ada masa free (bila baby tidur lepas menyusu)kena berehat untuk regain back energy. Sebab bila baby terjaga kita pun kena bangun sama hehe


Macam pula dengan orang lain yang cepat je susu keluar?

Pernah tak anda rasa sedih, sampai pernah terfikir: Q- Betul ke aku ni ada susu? -> Ada! c:


Ini pula kisah kak nadia khamis, tentang pengalaman beliau sendiri:

" Bagi ibu2 baru, mungkin keadaan ini boleh menimbulkan reaksi negatif di tambah dengan kata2 orang sekeliling bahawa susu tiada!!!

Apatah lagi proses penyusuan itu masih lagi satu yang baru dan tidak mustahil kalian masih kekok melakukannya...

Malahan ada sesetengah ibu yang masih ragu2 dengan keupayaan mereka menyusukan anak dan merasa terkejut apabila bayi menghisap dengan kuat sehingga menimbulkan ketidak selesaan kepada si ibu...

Jangan mengalah dengan keadaan ini kerana 'Practise make perfect'!!!

Jangan sekali2 terus berputus asa dan teruskan pemberian susu dengan mengekalkan penghisapan bayi secara berulang2 kali sehingga susu di rangsang keluar seperti mana yang di harapkan...

Ingat ye...Hisapan bayi adalah penting di awal2 kelahiran!!!

So, mungkin inilah antara yang sering berlegar dan bermain di fikiran ibu2 muda di luar sana :-

a) Sering terfikir bahawa susu saya tak cukup
b) Tidak mempraktikkan hisapan bayi sebagai stimulate pertama
c) Tidak tahu bahawa yang keluar di awal2 kelahiran hanyanya kolestrum dan bukannya susu yang memancut2
d) Terpengaruh dengan pujukan orang sekeliling bahawa susu kita sikit atau tak cukup
e) Sangat2 stress apabila susu tidak keluar

Oleh itu, positifkan diri kalian...fikirkan yang terbaik buat anak anda...

owh ya...sebagai menenangkan hati kalian, meh ummi share berapa jumlah susu yang di perlukan oleh bayi yang baru di lahirkan...
Jangan terkejuttt..."


* sila klik di sini untuk artikel penuh c:

Jadi, faham ya semua. Yang penting kita mulakan dengan niat yang betul dan ikhlas.Diikuti dengan penjagaan kesihatan tubuh badan + mental serta sokongan persekitaran yang betul.

Insya Allah, usaha kita akan berbaloi, Amin c:

3 perkara apabila anda memilih shaklee: sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa mesra alam c:

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)





Tuesday, December 10

Apa Korang Buat Bila..??

--> ada masa 8am- 5pm
--> tak perlu masuk kerja sebab cuti
--> tapi tak boleh balik rumah sebab tak ada kereta? Hihi

Jadi, ini untuk jawapan saya:

Memang kerjanya menapak ajelah. Semalam kami tidur di teluk Intan,tapi sebab penat hubby tak jadi hantar saya pulang ke penang.

Solution terbaek- Saya tunggu di Ipoh, hubby masuk kerja di pejabat. Jam 5 petang nanti, baru kami sama2 bergerak ke rumah di Penang lalalala

Destinasi pertama: Mc Donald Ipoh

Kenapa McD? Sebab dia ada wifi! Hahaha sebab lain adalah banyak tempat tak buka lagi jam 7.30 pagi ni ngeeee


Eh banyak nye makan kan? Dah la fast food tuu hehe ok2. sebenarnya nafsu je lebih ni hehe yelah egg muffin tu boleh buat lunch sekali gus

Lagipun, tengah nak collect Hello Kitty Fairy Tales tu juga, dah ada 3masuk yang ni hihi boleh buat koleksi untuk adik Qalesya (" ,)


Beli air terus sampai 2, satu teh O dan satu lagi mc cafe hehe nampak laaaazatttt kan (", )

Erk. Jom kira kalori:klik di sini

* Lain kali baik elakkan 'leparking' sini, dasyattt woo kalori dia. Tambah kolesterol tambah lemak tambah risiko! :c


Jam 11 pagi, masih di mcD. Wifi problem la pulak. Last2 beli pula air mocha ni.

Sedap haha tapi tak lama lagi en hubby sampai lepas dia habis check site..yeayy!!

Bila hubby sampai, rupanya dia dah makan dengan kawan ofis. nasib baik dah standby egg muffin tadi erm tapi macam teringinn pula nak makan nasi erm...

Alaaa best nye kalau dapat nasi panas ngan ikan goreng!! Uwaaa

Ok..ini cerita pagi tadi..

Destinasi kedua: 2pm-5pm di Perpustakaan Awam Negeri Perak


Yaa..ini kali pertama saya kat sini.Masuk library je terus p kaunter.apa lagi register ahli ler

Pas bayau rm10, tunjuk IC dan isi borang sket. Setel c:

Kemudian, saya mula mencari arah tuju. Almaklum, 1st timer lah katakan.

Oh ya, saya memang tak tahu yang area kaunter je boleh pakai kasut.

Area lain sume kena cabut dan masukkan dalam beg kain biru tu. Baru boleh duduk tingkat bawah.

Tapi kalau nak naik tingkat atas, boleh pakai kasut ya hehe (ingatkan kaki ayam juga tadi hehe) dan beg anda tak boleh bawa masuk!

Haaa beg2 bagai ena tinggalkan di satu ruang tingkat bawah (untuk elak kecurian). Dan ini termasuklah beg labtop anda :c

Bermakna saya tadi membawa labtop gajah saya bersama tali wayar plug! Tidak ketinggalan charger samsung sebab hp pun dah mati! huhu

Apapun hari ini memang bersenam jadinya (bagus juga, terlebih kalori kan makan McD pagi tadi haha).

Mana taknya, lepas saya naik ke tingkat 1 tu,saya asyik berubah tempat cari meja labtop, sebab plug dinding rosak

Bila dah jumpa meja baru, tak boleh log in wiFi pula. Haishh kena turun tangga bawa harta karun ni lagi sebab nak jumpa orang kaunter tu semula huhu

Ok2..lagi berapa jam ni nak dekat nak jam 5 dah.Tak sabar nak balik penang. Home sweet home! C:

p/s: sayang nya nak pindah keluar penang. Perak ni besttt kott? hehe angin baru lah nanti..Amin c:




Sesuatu yang Sangat Berbaloi Buat Keluarga Anda!

Ramai yang mengakui kesihatan adalah angat penting.

Namun setakat mana kita sanggup bertindak ke arah kesihatan yang optimum?Ramai mana yang sanggup keluar bersenam setiap minggu?

Perkara paling mudah, sihatkah makanan harian anda? Complete nutrition? Jom kita baca info tentang Omega Guard Shaklee:


Omega guard Shaklee ni merupakan minyak ikan yang terbaik di dunia.KENAPA?

◆ Ini kerana Omega Guard Shaklee diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchoives) di perairan negara Jepun.

◆ Ia bukan dari hati minyak ikan.

◆ Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.

◆ Berbanding dengan produk omega di pasaran, Omega Guard merupakan minayk ikan paling tulen di dunia

◆ yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA, dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid-lemak omega-3 EPA dan DHA.


ISTIMEWA SHAKLEE BERBANDING JENAMA LAIN:

Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan oemga guard.

PROSES PENYULINGAN 3 MOLEKUL untuk mengekstrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi sementara menyingkir bahan berbahaya seperti:

~Plumbum
~Merkuri
~Arsenik
~Kadmium
~Dioksin
~PCB

**
Kebanyakan pengusaha2 kilang menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan. Ini akan memusnahkan sesetengah nutrien malah tidak menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan.

Malah, mereka juga hanya melalui proses penyulingan sekali atau dua kali molekul sahaja berbanding shaklee 3x.

Jadi,inilah antara pentingnya gred farmaseutikal! c:


KELEBIHAN- KELEBIHAN OMEGA GUARD SHAKLEE

1. Mengurangkan risiko penyakit jantung
2. Meningkatkan kecerdasan otak
3. Membantu menentang kanser
4. Meningkatkan sistem imun badan
5. Mengurangkan alahan kulit, psoriasis, asma dan SLE
6. Mencegah arthritis
7. Mencegah insomnia
8. Mengawal stress dan obesiti

Siapa yang sesuai mengambil Omega Guard?

-> Mereka yeng berisiko mendapat serangan sajit jantung eg: pesakit darah tinggi, atau tinggi kolestreol
-> Ibu mengandung
-> Ibu menyusukan anak
-> Mereka bermasalah sakit2 sendi
-> Pesakit alergi atau kulit sensitif
-> Kanak2 atau Pelajar
-> Orang obesiti atau lebih berat badan

3 perkara apabila anda memilih shaklee: sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa mesra alam c:

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)


Friday, December 6

Sambal Ikan Bilis Goreng Tempoyak


Masa mengemas dan packing barang semakin suntuk. Esok kami kena mencari rumah sewa lagi Ipoh.

Huhu 3minggu sudah, tak jumpa rumah area hospital tu haha jangan kena tido hotel sudah hehe

Ok. Apa makanan korang yang yang mudah dimasak, siap lauk dalam masa kurang 5minit?

Haaa kan hari tu ada buat tempoyak, jadi ini makan malam untuk hari ni: Nasi panas + Samabal Ikan Bilis Tempoyak!


Nyum2, cepat dan mudah jugak (" .)

CARA- CARANYA:

1. Goreng garing ikan bilis dan asingkan

2.Tumbuk 3 bj bawang merah dan 1 biji bawang putih bersama cili api + sedikit kunyit hidup

* saya tumbuh ala2 sederhana lumat je, saje tak mau halus2 sangat hehe
* sukahati korang lah nak banyak mana cili tu - jangan sampai jadi buasir sudah! )

3. Titikkan 1 batang serai

4. Kurangkan minyak ikan bilis tadi, tumis bahan yang telah ditumbuk + serai tadi sampai naik bau

5. Masukkan tempoyak sedap anda, kacau rata

6. letak 1 sudu teh gula dan perah asam limau sikit/letak asam keping 1 untuk tambah masam


7. Gaulkan dengan ikan bilis tadi, tutup api dan sengetkan kuali untuk tos minyak


8. Ready to eat!! C:


Wednesday, December 4

Raja Durian dan Si Tempoyak

Saya memang hantu durian. Masa mengandungkan anak pertama, tiap2 minggu durian dan cempedak.

Sampai bila balik kampung pun mak mertua mesti belikan. hehe bestnye memang tak ingat dunia sampai lah saya kena kencing manis on insulin masa tu hikhiks

Kali ni, macam biasa bau durian memang semerbak. Suami saya tapau 2biji dari T. Intan hari tu.Last2 dekat berapa hari dah tak bermakan sebab tak dan haha

Malam ni saya memang tak tahan pening dah. Durian tu makin masak. Dengan gigihnya saya buka sendiri haha

Durian tu memang cantik. Tapi ada yang agak sedikit bergas sebab terlalu masak. Erm, buat tempoyak lah. Apa lagi!


1. Dengan menggunakan sudu dan garfu, asingkan isi durian daripada bijinya

* tak kisahlah korang nak guna tangan dan pisau pun, janji bersih ok c:


2. Letakkan setempat dalam bekas, taburkan garam secukupnya.

* Kalau terlebih masin, tak boleh makan nanti, dan kalau terkurang pula tempoyak tak tahan lama (garam tu kan salah satu method mengawet hihi ingat zaman sekolah dulu he)

3. Gaulkan durian tadi bersama garam anda dengan sudu dan garfu tadi.

Saya tak suka pakai pelenyek sebab memang suka rasa isinya kasar2

cuma kalau nak dapatkan bentuk tempoyak yang halus malai tu nak pakai masher pun boleh.


4. Masukkan dalam bekas kaca, biarkan semalaman di luar kemudian baru simpan di peti sejuk.

Ini saya tak buat, sebab tak berapa minat tempoyak masam macam kat kedai tu hehe jadi saya letak kat luar kejap je (haa sebab lain saya boleh ratah je tempoyak ni bila2 masa hihi)

Tapi kalau untuk tempoyak dibuat masakan, elok letak luar sebab masam sikit tu baru sedap buat lauk

Siap! oh ya ntuk mendapatkan tempoyak yang tidak bah berair, boleh letakkan di atas penapis dan tutup dengan plastik.

Air yang turun tu nanti buang, simpan yang tos tu je c:

Nyum3. Tambah cili api, haha sedap betul dapat makan dengan nasi panas + ikan goreng.lalala esok kena masak nasi ni hihi

**

- peringkat awal, tutup bekas tempoyak anda jangan terlalu rapat sebab gas dia nak keluar dulu.

- bila ready di peti sejuk, barulah tutup rapat untuk elak seluruh fridge anda berduriaN!

- hati2 jika membawa transport tempoyak di tempat panas, pastikan bekas tidak terlalu penuh sebab nanti meletop!


(ini pengalaman real sedara saya, botol tempoyak meletops dalam kereta semasa balik kampung. Habis bumbung kereta!haha)


RAHSIA kulit yang licin cerah dan berseri dengan Set NutriWhite Shaklee

Saya memang pengguna nutriwhite, berbanding enfuselle kulit saya lebih sesuai bersama nutriwhite.

Alhamdulillah, memang pada asalnya kulit saya bukanlah kategori bermasalah, tapi sejak bersama nutriwhite memang terasa lebih segar!

Malah, kulit berminyak petang2 juga berkurang c:

Cuma saya bermula dengan gentle deep foaming clenser dan overnight cream (selain ESP powder + vitamin b/c/e. Lagi pun, Saya pemalas orangnya nak pakai tooner2 bagai.Apatah lagi make up (" ,) )

Jadi, bila berjumpa dengan seorang tu, wah memang impress! Mungkin lepas ni saya sendiri perlu cuba sendiri complete set ini!


Langkah2 penggunaan Produk NutriWhite Shaklee

1. Membersih


~Gentle Action Make Up Remover & Gentle Deep Foaming Cleanser~

Cara Penggunaan : sapu pada kulit yang basah dan bilas dengan menggunakan air suam.

Fungsi : Kulit akan lebih bersih , licin, lembut, segar dan berseri, menyingkirkan sel kulit mati tanpa meninggalkan sisa

2. Memperbaharui

~Soothing Radiance Whitening Cleanser~

Cara Penggunaan : Tuang sedikit pada kapas & sapukan perlahan2 ke seluruh muka dan leher.

Fungsi : Memulihkan kulit pada keseimbangan PH semulajadi. Kulit akan jadi lebih anjal & segar serta lembut

3. Mencerahkan

~ Daily Defense Whitening Essence~

Cara Penggunaan : Apply pada keseluruhan wajah yang bersih, sapu sama rata ke seluruh muka dan leher

Fungsi : melicin, mencerahkan dan menegangkan. Membantu mengeluarkan pigmentasi, melembutkan dan mengurangkan tompokan gelap serta mengelakkan keosakkan akibat dari matahari. Mempunyai Vit c yang aktif untuk memperbaiki kulit

4. Merawat

~ Spot Whitening Treatment ~

Cara Penggunaan : Sapu sedikit ke kawasan gelap pada kulit, sekali @ 2 kali sehari. Elakkan dari tededah kepada cahaya matahari selepas penyapuan.

Fungsi : Berkesan untuk kurangkan kesan tompokan akibat matahari & jeragat.

5. Mencegah

~ Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15 ~

Cara Penggunaan : Untuk kegunaan siang hari, sapu lembut dan ratakan ke seluruh muka & leher, elakkan dari kawasan mata.

Fungsi : Elak keradangan kulit, melindungi kesan buruk dari matahari dan membina Penentangan terhadap kerosakkan alam sekitar.

6. Menganjalkan

~ Overnight Renewal Whitening Cream ~

Cara Penggunaan : digunakan pada waktu malam, sapu perlahan keseluruh muka dan leher

Fungsi : Meremajakan kulit ketika waktu tidur dan anda akan bangun dengan kulit wajah yang lebih segar dan cerah

kredit kepada: Mamafiyya c:

Banyaknya! Jangan risau, anda boleh cuba dahulu dengan set asas Nutriwhite ini:


**
Produk Shaklee ini adalah registered/ notified products with Drug Control Autority, Minister of Health Malaysia (kkm).
Ianya juga Halal c:

Jadi, 3 perkara apabila anda memilih shaklee: sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa mesra alam

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)


Shaklee December 2013 Special Promotion:OMEGA GUARD (Buy 6 FREE 1)


Omega Guard shaklee dihasilkan daripada Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

OmegaGuard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi.

Omega Guard Shaklee adalah Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal!

OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3

Ia bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

**Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.

Istimewa OMEGA GUARD Shaklee pada December 2013 ni kerana:

Belian dengan harga membership 6 botol, tetapi anda bawa pulang 7!

Malah, anda juga dapat:

Kos penghantaran PERCUMA!!! Jimat RM 10 di semenanjung, jimat RM20 di sabah/sarawah

PERCUMA MEMBERSHIP! JIMAT LAGI RM 75

✿ Kumpul poin belian 210uv-->layak mendapat BONUS CASH BACK RM 50+!

Nak beli satu je?Boleh, tiada masalah: Bahkan anda dapat harga istimewa dengan hanya RM9x sahaja!Harga non member asal adalah RM139!

Jom tengok: Kenapa perlu Omega Guard?

1. Melindungi Jantung dan membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Satu penyelidikan yang menyokong fakta tersebut tetapi bukan muktamad menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

2. Tekanan darah dan penurunan paras kolestrol

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.

3. Memelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi-fungsi sendi.

Siapa yang memerlukan OMEGA GUARD?

Ibu Hamil

Membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan.
Mengurangkan risiko bayi lahir pra-matang ataupun dikenali sebagai bayi tak cukup bulan
Mengurangkan risiko gila meroyan selepas melahirkan bayi
Mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil

Ibu Menyusu

Membekalkan khasiat untuk sistem imunisasi kepada anak dan membantu perkembangan otak juga.
Membantu penurunan berat badan ibu tanpa jejas penghasilan susu dan kualiti susu

Kanak-kanak

Pertumbuhan badan yang sihat dan juga untuk kesihatan otak
Sesuai untuk anak yang mudah jatuh sakit seperti batuk, selesema, asma
Memperkuat sistem imunisasi badan

Mereka yang mengalami masalah berat badan

Omega 3 meningkatkan hormon Leptine yang mengawal selera makan dan akan terasa kenyang lama.

Sering dilanda masalah kesihatan

Batuk berkahak, selesema berterusan
Sakit-sakit sendi, kolestrol tinggi
Sakit Stroke


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Saturday, November 30

last call : vivix special promo nov 2013

Alhamdulilah..

Gembira rasanya dapat borak dengan sorang staff nurse hosp kelmarin c:


Katanya, ketika baru mengambil vivix, 4hari pertama agak ' menyeksakan' disebabkan healing crisis yang dialaminya.

Namun masuk hari ke 5 dan seterusnya, perubahan besar berlaku!

Sakit belakang makin berkurangan dan kini jarang2 sekali sakit kembali (hanya ketika terlalu lama berdiri atau salah posture).

Selain itu, rasa kebas dan cramping leg turut berkurangan.sakit bagai jarum yang dicucuk2 juga alhamdulillah tiada!

* staff ini menghidap masalah disk problem dan kencing manis with unilateral lung prolapsed

Hebat bukan? Alhamdulillah juga, semakin ramai yang mula mempercayai vivix.

Untuk yang pertama kali, mesti ramai berfikir panjang mendengar harga vivix rm380 sebotol!

Tetapi percayalah, tiada yang lebih gembira dan lebih berbaloi dengan mendapat kesihatan yang sihat!



Hubungi saya bagi maklumat lanjut dan , serta dapatkan tawaran harga paling istimewa hari ni!

- ID NO 854348 (Najmi Anuar)
- hp 010- 2325408
- emel fb intananuar0285@yahoo.com


** setiap suatu usaha yang kita buat mestilah disertakan bersama doa dan tawakal kepada Allah..insya allah c:

Friday, November 29

Set Super Detox Shaklee (Alfalfa Complex + DTX Complex + Garlic)



Sumber toksin ada di mana- mana. Bermula dalam badan kita sendiri, hinggalah ke persekitaran luar.

Sebab itulah pencemaran yang berlaku di persekitaran turut menjadi penyumbang kepada toksin yang beracun terkumpul di dalam badan.

Jadi bayangkan apa yang terjadi jika kita sering mengambil makanan yang mengandungi bahan pengawet, perasa tiruan dan bahan tambahan?

Tentu ia akan semakin parah, kerana ia semua boleh menjadi punca toksin!

Simptom berikut menunjukkan tubuh anda mungkin mempunyai toksin yang berlebihan:

- Jerawat/Kulit Kusam
- Selalu berasa lesu dan kurang bertenaga
- Sakit kepala berulang
- Rasa gatal dan emosi bercelaru
- Radang pada kulit
- Alahan atau Ekzema


Apa itu Set Shaklee Super Detox?

Ia adalah kombinasi hebat antara Alfalfa + DTX Complex + Garlic Shaklee.

Set ini dapat membantu mengeluarkan toksin dan bahan buangan daripada badan untuk mengembalikan tubuh yang sihat.


Kebaikan Set Shaklee Super Detox:

1. Membantu menyingkirkan toksin berbahaya daripada badan

2. Membantu meningkatkan kesihatan hati

3. Meningkatkan seri wajah

4. Meningkatkan sistem imun terhadap jangkitan tubuh

Jadi, sekiranya pelbagai jenis supplement dan produk yang anda gunakan bagi tujuan tertentu masih belum berkesan: cuba fikirkan tentang DETOX!

Ini kerana, akibat pengumpulan toksin yang terlalu banyak di dalam badan, kesan yang sepatutnya dialami lambat atau mungkin sia2 kerana tidak gagal berfungsi yang sepatutnya.

Senang ayat, kenapa banyak vitamin kecantikan diambil tetapi kulit masih kusam?

Kenapa supplement kurus lama dicuba tetapi tiada kesan walau sedikit?

Kenapa pelbagai produk kesihatan digunakan tetapi badan masih lemah2 diserang penyakit?

Dengan set super detox, Insya Allah badan akan menjadi lebih sihat.

Kerana apabila toksin dibuang dari badan, badan menjadi lebih ringan + bertenaga dan kulit lebih bersih.

Ini disebabkan badan menjadi lebih mudah untuk menerima segala bentuk nutrisi yg baik nanti.

Badan sihat risiko penyakit berbahaya dikurangkan! c:

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Tuesday, November 26

Kenapa ESP ESP HOT??

Kenapa ESP Hot? Semasa awal2 masuk Shaklee dulu, saya sendiri pun tak faham kenapa ramai orang berebut2 ESP.

Malah bila ESP habis di hampir semua branch dulu, memang kelam kabut!


APA ITU ESP?Ia adalah protein soya yang berkuliti tinggi. Didatangkan dalam canister dan berbentuk serbuk.

ESP merupakan sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian.

Ia berasakan tumbuh- tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol dan TERBUKTI SECARA KLINIKAL.

Bagaiman ESP bertindak :

1.ANTI AGING

2.PEMBEKAL TENAGA SEGERA TETAPI BERTERUSAN

3.MAKANAN SEL UNTUK KULIT CANTIK (Rahsia kulit gebu dan mulus)

4.MENGUATKAN STRUKTUR KOLAGEN.

- Rambut tidak mudah gugur kerana lebih kuat (juga lebih lebat)
- Kuku yang lebih kuat dan tidak mudah patah

5. UNTUK DAPATKAN BERAT BADAN IDEAL

6. SEBAGAI MILK BOOSTER

SIAPA YANG PERLUKAN ESP:

1. IBU HAMIL -memelihara dan menguatkan rahim

2. IBU BERPANTANG & MENYUSU- sebagai makanan pelengkap dan milk booster

3. MENGHILANGKAN PARUT – seperti parut jerawat

4. MERAWAT PIGMENTASI – masalah rambut, kedutan

5. AWET MUDA – menganjalkan kulit, lembapkan kulit

6. UNTUK KURUS-kawal selera makan

7. EKZEMA - Pengambilan secara berterusan boleh mengawal ekzema

8. PESAKIT SELEPAS PEMBEDAHAN - protein membantu proses penyembuhan luka

9. PESAKIT GASTRIK

Klik di sini untuk set2 ESP Shaklee



* kredit kepada k nadia khamis c:

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)