Google+ Followers

Followers

Sunday, July 28

Konvensyen Usahawan Muslim & Blog Contest

Rasulullah SAW telah menegaskan bahawa kedudukan perniagaan adalah merupakan suatu kedudukan yang tinggi di sisi Allah SWT sebagaimana sabdanya yang bermaksud:

"Sembilan persepuluh sumber rezeki (boleh diperolehi) melalui perniagaan"(Hadis Riwayat Tirmizi).

Jadi, sesiapa yang menjalankan urusan perniagaan sama ada kecil atau besar tetapi masih di dalam lingkungan perniagaan, mempunyai kedudukan dan darjat yang tinggi di sisi Allah SWT.

Rasulullah SAW juga telah bersabda maksudnya:

"Peniaga-peniaga yang jujur dan amanah (akan ditempatkan) beserta dengan para nabi, siddiqin dan para syuhada"(Hadis Riwayat Tirmizi).

Pertama sekali, Tq buat violet sofia sebab introduce saya untuk program Konvensyen Usahawan Muslim ini. Memang teringin nak pergi, harap2 bulan september nanti roster kerja mengizinkan, Amin c:

Harap2 pembaca blog saya yang berminat pun boleh join konvensyen ini ramai- ramai.

Semoga kita dapat melahirkan lebih banyak ahli perniagaan muslim masa akan datang, Insya Allah c:


Dewan Muktamar, yang beralamat di :

Jalan Perdana, 50480 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ‎

Penceramah2 adalah seperti yang dinyatakan di atas. Semua orang2 hebat yang sanggup berkongsi ilmu pengetahuan dan pengalaman dengan orang2 baru macam saya ni c:


*****

Haa kat sini juga ada contest untuk penulis- penulis blog di Malaysia. Jom join, disamping menyebarkan promo konvensyen ini boleh buat duit raya juga kan c:

Blog Contest #KUM2013

Berpeluang memenangi wang tunai berjumlah RM1250, dengan hanya menulis sebuah post di blog masing2 mengenai website / majlis “Konvesyen Usahawan Muslim 2013″ ini .

Tarikh Pertandingan : 8 Julai 2013 – 18 Ogos 2013

Hadiah Pertandingan

Tempat Pertama : 1 X Wang Tunai RM500 + 1 Tiket Percuma Konvensyen Usahawan Muslim
Tempat Kedua : 1 X Wang Tunai RM300 + 1 Tiket Percuma Konvensyen Usahawan Muslim
Tempat Ketiga : 1 X Wang Tunai RM200 + 1 Tiket Percuma Konvensyen Usahawan Muslim
Hadiah Saguhati : 5 X Wang Tunai RM50 + 1 Tiket Percuma Konvensyen Usahawan Muslim

Apakah Yang Perlu Anda Lakukan Untuk Menyertai Pertandingan Ini?

1. Tulis 1 entry/post berkaitan “Konvensyen Usahawan Muslim” atau apa-apa post berkaitan dengan topik perniagaan di blog anda

2. Pastikan di dalam post tersebut, anda meletakkan link ke website ini : www.KonvesyenUsahawanMuslim.com

3. Submit URL blogpost anda itu menggunakan borang di sediakan penganjur: klik di sini

Mana tahu, ada rezeki boleh lah join konvensyen usahawan muslim ni dengan en hubby...Jimat 1 tiket free plus dapat duit raya lagi c:


Saturday, July 27

kebaikan co enzyme Q10 bukan sahaja untuk jantung..


Apakah itu Ubat Ubiquinone?

Ubiquinone, juga dikenali sebagai Koenzim Q-10, ko-enzim yang dibuat secara semula jadi dalam badan.

Ubiquinone telah digunakan dalam kegagalan jantung kongestif, penyakit gusi, dan diabetes jenis 2. Ia juga telah digunakan untuk menggantikan tahap rendah ubiquinone yang disebabkan oleh pengambilan ubat kolesterol tertentu seperti ubat statin.

PENTING DIINGATKAN bahawa Ubiquinone masih tidak diluluskan oleh FDA untuk merawat sebarang penyakit, JADI IA TIDAK BOLEH digantikan dengan ubat-ubatan preskripsi di hospital untuk merawat sakit khusus anda.

Namun,berdasarkan banyak hasil kajian dan penyelidikan, ubiquinone terbukti mampu mengurangkan risiko penyakit jantung melalui penjanaan tenaga sepatutnya oleh mitokondria dan jua pengurangan kerosakan salur darah arteri kerana LDH atau lemak jahat.

Jadi, pengambilan supplement ubiquinone ini tidak lah dilarang melainkan mereka yang mempunyai keadaan kontra indikasi.

Hubungi doktor anda jika anda mahu mengambil ubiquinone @ q10 ini sebagai supplement tambahan anda c:

Fungsi lain ubiquinone@ co enzyme Q10:


klik di sini untuk Testimoni Co Q10

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Friday, July 26

set bepantang shaklee: testimoni

Mahukan sihat semasa berpantang? Takut mengambil jamu kerana anak kuning?

Jom berpantang dengan vitamin kesihatan Shaklee!!







Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

resepi pastry Chicken puff c:

Teringin nak buat chicken puff pastry, tapi doh pastry tu pula tak pandai nak buat. Hehe ada resepi tapi takut tak jadi.

Nasib baik ada doh pastry jenama kawan ni, bagus juga sebab tak perlu menguli tepung lagi dah. Dan rasanya pun boleh tahan. Untuk orang yang nak segera pastry kawan ni amat2 gigalakkan (" ,)


terlebih hangus sket sebab qalesya agak noti masa buat chicken puff ni (",)

Bahan untuk inti:

3bj keledek saiz sederhana (alternative: kentang), dipotong dadu
2 ketul isi ayam, didadu
sayur campuran (jagung, karot dan kacang pis)
1 helai bay leaf
sedikit garam +- 2 sudu gula
1 biji bawang besar, didadu
3 biji bawang merah dihiris nipis
1 ulas bawang putih dicincang halus
1 cawan susu segar + 1 sudu kari daging
minyak neuveda untuk menumis

* sy masak jarang sangat pakai penimbang, agak2 je ye banyak mana c:

Bahan2 untuk pastry luar:

Puff pastry jenama KAWAN bersaiz 4 inci x 4 inci
sedikit serbuk lada hitam
Kuning telur

CARA- CARA NYA:

1. Tumis bawang merah, bawang besar dan bawang putih bersama sedikit minyak neuveda- minyak zaitun pun boleh juga c:

2. Setelah naik bau, tumelah iskan pula 2sudu lada boh hingga naik minyak

3. Kemudian masukkan fresh milk yang telah dicampurkan bersama serbuk kari

4. Masukkan pula keledek/ kentang dadu-->dikacau hingga empuk (tambah air jika belum empuk)

5. Kemudian, masukkan pula sayuran campuran dan kacau hingga kering
-->kali ini saya gunakan 1/2 batang karot+ setengah tin jagung krimer, balance puding kastard hari tu hehe

6. Sebelum itu, jangan lupa letakkan sedikit garam sebagai perisa

7. Tambahkan juga 2 sudu gula terutamanya jika anda menggunakan kentang c;


8. Sejukkan inti, siapkan peralatan untuk membakar

9. Lorekkan dengan pisau pada kepingan pastry seperti pic diatas

10. Letakkan inti, kapit pastry tadi supaya menjadi segi tiga

11. Tekan sisi pastry tadi dengan garfu supaya isi tidak terkeluar nanti

12. Sebelum bakar, sapukan permukaan pastry dengan telur kuning dan sedikit black papper

13. Bakar dalam suhu 190celcius pada 8-10 minit c:


selamat mencuba !!



Thursday, July 25

Kisah lobak, telur dan kopi: yang mana kita?

Macam biasa, pagi ni dapat msg dari hubby supaya masak bubur karot adik. Sebab saya postcall lagi, jadi memang saya lah yang kena sediakan bubur adik memandangkan hari ni kerja halfday je

Balik rumah saya terus cari karot dalam fridge. Erm teringat pula kisah lobak bersama telur dan kopi awal bulan ni, masa perhimpunan bulanan. Staff nurse norlia yang sampaikan. Katanya diambil dari internet.

* perhimpunan bulanan kali ni, 1st time kot saya datang dari mula majlis doa, nyanyian lagu Negaraku, lagu penang (1st time juga dengar lagu penang haha )dan bacaan ikrar. Sebelum ni memang selalunya group kami tak sempat join lah buzy nak setelkan patient hehe


Jom share c:

“Seorang anak mengeluh pada ayahnya mengenai kehidupannya dan bertanya mengapa hidup ini terasa begitu sukar dan menyakitkan baginya.

Dia tidak tahu bagaimana untuk menghadapinya dan hampir menyerah kalah dalam kehidupan. Setiap kali satu masalah selesai, timbul pula masalah baru.

Ayahnya yang bekerja sebagai tukang masak membawa anaknya itu ke dapur. Dia mengisi tiga buah periuk dengan air dan menjerangkannya diatas api.

Setelah air didalam ketiga periuk tersebut mendidih, dia memasukkan lobak merah didalam periuk pertama, telur dalam periuk kedua dan serbuk kopi dalam periuk terakhir.

Dia membiarkannya mendidih tanpa berkata-kata. Si anak tertanya-tanya dan menunggu dengan tidak sabar sambil memikirkan apa yang sedang dilakukan oleh ayahnya. Setelah 20 minit, si ayah mematikan api.

Dia menyisihkan lobak dan menaruhnya dalam mangkuk, mengangkat telur dan meletakkannya dalam mangkuk yang lain dan menuangkan kopi di mangkuk lain.

Lalu dia bertanya kepada anaknya, “Apa yang kau lihat, nak?”

“Lobak, telur dan kopi”, jawab si anak.

Ayahnya meminta anaknya merasa lobak itu. Dia melakukannya dan berasa bahawa lobak itu sedap dimakan.

Ayahnya meminta mengambil telur itu dan memecahkannya. Setelah membuang kulitnya, dia dapati sebiji telur rebus yang isinya sudah keras.

Terakhir, ayahnya meminta untuk merasa kopi. Dia tersenyum ketika meminum kopi dengan aromanya yang wangi.

Setelah itu, si anak bertanya, “Apa erti semua ini, ayah?”

Ayah menerangkan bahawa ketiga-tiga bahan itu telah menghadapi kesulitan yang sama, direbus dalam air dengan api yang panas tetapi masing-masing menunjukkan reaksi yang berbeza.

Lobak sebelum direbus kuat, keras dan sukar dipatahkan. Tetapi setelah direbus, lobak menjadi lembut dan mudah dimakan. Telur pula sebelumnya mudah pecah dengan isinya yang berupa cairan. Tetapi setelah direbus, isinya menjadi keras.

Serbuk kopi pula mengalami perubahan yang unik. Setelah berada didalam rebusan air, serbuk kopi mengubah warna dan rasa air tersebut.

“Kamu termasuk golongan yang mana? Air panas yang mendidih itu umpama kesukaran dan dugaan yang bakal kamu lalui. Ketika kesukaran dan kesulitan itu mendatangimu, bagaimana harus kau menghadapinya ?

Apakah kamu seperti lobak, telur atau kopi ?” tanya ayahnya.

Bagaimana dengan kita ?

Apakah kita adalah lobak yang kelihatan keras, tapi dengan adanya penderitaan dan kesulitan, kita menyerah menjadi lembut dan kehilangan kekuatan.

Atau, apakah kita adalah telur yang pada awalnya memiliki hati lembut, dengan jiwa yang dinamis ? Namun setelah adanya kematian, patah hati, perpisahan atau apa saja cabaran dalam kehidupan akhirnya kita menjadi menjadi keras dan kaku.

Dari luar kelihatan sama, tetapi apakah kita menjadi pahit dan keras dengan jiwa dan hati yang kaku?

Atau adakah kita serbuk kopi ? Yang berjaya mengubah air panas, sesuatu yang menimbulkan kesakitan, untuk mencapai rasa yang maksimum pada suhu 100 darjah celcius.

Ketika air mencapai suhu terpanas, kopi akan terasa semakin nikmat. Jika kita seperti serbuk kopi, ketika keadaan menjadi semakin buruk atau memuncak, kita akan menjadi semakin baik dan membuat keadaan disekitar kita juga menjadi semakin baik.

Samalah halnya dengan serbuk kopi yang berjaya mengubah air panas yang membakarnya menjadikan ia lebih sedap dan enak untuk diminum.

Jadi, Antara lobak, telur dan kopi, kita yang mana?

Semoga menjadi pengajaran dan inspirasi buat semua pembaca! c:



Wednesday, July 24

Revitalizing SHamPoO : testimoni

Dah baca tentang tips penjagaan rambut sebelum ni?

Kali ni jom tengok apa lagi testimoni revitalizing shampoo pula c:


Haa macam mana ya nak bagitahu. Tapi senangnya memang best lah lepas pakai shampoo ni! Rasa nya memang tak tkar shampo lain dah kot c;


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Kisah semut dan lalat




Beberapa ekor lalat nampak terbang berpesta di atas sebuah tong sampah di depan sebuah rumah. Suatu ketika, anak pemilik rumah keluar dan tidak menutup kembali pintu rumah.

Kemudian nampak seekor lalat bergegas terbang memasuki rumah itu. Si lalat langsung menuju sebuah meja makan yang penuh dengan makanan lezat.

“Saya bosan dengan sampah-sampah itu, ini saatnya menikmati makanan segar,” katanya. Setelah kenyang, si lalat bergegas ingin keluar dan terbang menuju pintu saat dia masuk, namun ternyata pintu kaca itu telah terutup rapat.

Si lalat hinggap sesaat di kaca pintu memandangi kawan-kawannya yang melambai-lambaikan tangannya seolah meminta agar dia bergabung kembali dengan mereka.

Si lalat pun terbang di sekitar kaca, sesekali melompat dan menerjang kaca itu, dengan tak kenal menyerah si lalat mencoba keluar dari pintu kaca. Lalat itu merayap mengelilingi kaca dari atas ke bawah dan dari kiri ke kanan bolak-balik, demikian terus dan terus berulang-ulang.

Hari makin petang, si lalat itu nampak kelelahan dan kelaparan. Esok paginya, nampak lalat itu terkulai lemas terkapar di lantai.

Tak jauh dari tempat itu, nampak serombongan semut merah berjalan beriringan keluar dari sarangnya untuk mencari makan. Dan ketika menjumpai lalat yang tak berdaya itu, serentak mereka mengerumuni dan beramai-ramai menggigit tubuh lalat itu hingga mati.

Kawanan semut itu pun beramai-ramai mengangkut bangkai lalat yang malang itu menuju sarang mereka.

Dalam perjalanan, seekor semut kecil bertanya kepada rekannya yang lebih tua, “Ada apa dengan lalat ini, Pak? Mengapa dia sekarat?”

“Oh.., itu sering terjadi, ada saja lalat yang mati sia-sia seperti ini. Sebenarnya mereka ini telah berusaha, dia sungguh-sungguh telah berjuang keras berusaha keluar dari pintu kaca itu. Namun ketika tak juga menemukan jalan keluar, dia frustasi dan kelelahan hingga akhirnya jatuh sekarat dan menjadi menu makan malam kita.”

Semut kecil itu nampak manggut-manggut, namun masih kurang faham dan bertanya lagi, “Aku masih tidak mengerti, bukannya lalat itu sudah berusaha keras? Kenapa tidak berhasil?”

Masih sambil berjalan dan memanggul bangkai lalat, semut tua itu menjawab, “Lalat itu adalah seorang yang tak kenal menyerah dan telah mencoba berulang kali, hanya saja dia melakukannya dengan cara-cara yang sama.”

Semut tua itu memerintahkan rekan-rekannya berhenti sejenak seraya melanjutkan perkataannya, namun kali ini dengan mimik dan nada lebih serius, “Ingat anak muda, jika kamu melakukan sesuatu dengan cara yang sama tapi mengharapkan hasil yang berbeda, maka nasib kamu akan seperti lalat ini.”

-->>Pemenang tidak melakukan hal-hal yang berbeza, mereka hanya melakukannya dengan cara yang berlainan


* Seronok rasanya dapat baca himpunan kisah2 inspirasi di IphinChow c:

Jom komen dan 'like' jika suka ya ( " ')





Monday, July 22

Tripple gem : Testimoni

Apa itu tripple gems@ Mighty gem?
= ESP + Meal Shake + Performance Drink (PD)




Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Saturday, July 20

ESP shaklee OUT of STOCK!! pm me, for urgent supply!


SHAKLEE:" due to overwhelming demand, ESP is OUT OF STOCK now. We will advise you once the stock is available. Sorry for any inconvenience caused."


Wah! Tengok ni, kompom memang esp shaklee ni super top and hot stuff! Kalau hari tu meal shakes, kali ni esp pula kehabisan stok!

Tambahan pula bulan puasa ni, triple gem memang paling laris.

Bagi anda yang belum pernah mencuba esp,apa lagi? Hubungi saya untuk tawaran esp hebat, insya Allah sebelum saya pula yang out of stock nanti c:


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Friday, July 19

stressful life!!

Ai ai..agak tenat hari ni..pagi keje petang terpaksa pm off.

Ya allah moga2 kau jadikan dugaan kepada ku siang tadi sebagai penebus kesalahan ku dan permulaan perjalanan hidup ya lebih baik..amin c:

Ok. Ape korang buat kalau tengah stres? Nak menjerit ke macam kat tv tu..? Atau makan banyak..? Tak pun buat tak tau je??

Ok.ini hasil lepas tension siang tadi. Tayang2 kat adik selayang tu biar die jeless lebih haha


orait. Budak kecik ni plak chef baby rasa resepi..bulan pose katakan hehehe mentang2 gigi dah banyak ye qalesya ( " ,)


Sebenarnya ada lagi separuh bancuhan tak bakar lagi.

pas berhenti kul 5.30 td, terus malas pula nak habiskan.hehe sambung esok siang ler jawabnye.. c:

**
Biskut cornflakes ni memang rupa tak menarik sangat.tapi ntah lah memang resepi mak dari kecik ni.

Ni biskut paling awal buat and paling awal habis.kadang2 belum sempat raya lagi hehe favrot family c:

Biasanya saya pun tukang bancuh biskut je, 2 orang adik laki tu yang jd tukang bakar. Masuk 2 tahun dah ni buat sesorg haha


Resepi dia senang sangat:

- 2 cwn planta pukul dengan 2 cwn gula
- lepas kembang, letak 3 bj telur (satu per satu)
- masukan esen vanila sket
- letak tepung (4 cwn gandum+ 2 cwn jagung )
- masukkan cornflakes yg dihancurkan
- terap suka hati dan bakar 150degree ntuk 10-15 min

**
Bancuhan memang lembek sket, so kene diamkan sekejap.

tapi kalau kurang penyabar orang nya (macam saya la hehe) tambah je 2-3sudu tepung gandum..setel cpt bleh terap ( ",)


Puding buah naga


Masih lagi dengan semangat memasak bulan puasa ni..hehe

Haa sila abaikan yang sumbing atas tu ye, sebab maknya kurang sabar sket masa nak kluarkan dari acuan, ini lah hasilnya (" ,)

Petang tadi ni habis kerja terus singgah kedai- nampak buah naga yang comel tu..cantik lak tu dengan kaler merah die..terus sambar sejibik wat masak c:

Puding buah naga

Bahan-bahan:


1. Lembutkan agar2, letak dlm gelas/mangku dan anggap sebagai 1 bahagian :y panjang standart tu tak tgok lak brape gm ( ",)
2. 3 bahagian air (sukat dengan gelas/mangkuk yang sama
3. 1 bj telur
4. 1/2 paket santan (optional)
5. Gula 4 sudu
6. 1/2 biji buah naga, diblender halus dengan 1 bahagian air

Cara- cara nya:div>

1. Masak agar2 dengan air sampai larut dan mendidih

2. Kemudian tapiskan dan masuk semula dalam periuk baru

3. Letakkan buah naga yang telah diblender

4. Masukkan gula dan kacau sebati hingga mendidih

5. Tambahkan santan

6. Boleh tambah telur sebelum dituang dalam acuan agar2*

7. sejukkan dalam fridge dan siap!! Selamat berbuka ya C:


--> kalau nak bertali kasar tu, lepas masukkan telur biarkan sekejap atau kacau2 manja je c:

--> Agar agar dengan puding sebenarnya lebih kurang sama je. Pada saya kalau tambah santan or susu, haa jadi lah puding @ puding agar2 kan..lau tak nama nye agar2 sahaja lah hehe

KHASIAT BUAH NAGA:

Buah naga (Hylocereus polyrhizus) adalah buah asli dari Amerika Tengah dan tumbuh di daerah dengan iklim tropika, subtropika, hingga daerah beriklim kering.

Manfaat dari buah naga ini sudah dikenal di seluruh dunia:

- antioksidan yang sangat baik sehingga dapat melindungi tubuh dari radikal bebas dan kanser

- untuk tubuh bagi untuk menetralkan racun, dan juga mengikat logam berat

- Vitamin C yang tinggi dalam buah naga sangat berguna untuk meningkatkan imuniti dan membantu menyembuhkan luka

-Vitamin B2 dan B1 dalam buah naga sangat baik untuk meningkatkan metabolisme dan memulihkan nafsu makan.

- Ditambah lagi, buah naga juga mengandung vitamin B3 yang berfungsi untuk menurunkan kadar kolesterol

- juga memiliki manfaat untuk menyembuhkan penyakit batuk dan asma hingga mengatasi darah tinggi

- kandungan fosfor dan kalsium pula membuat tulang menjadi kuat dan gigi menjadi lebih sehat

- banyak mengandung serat sehingga mampu mengurangi lemak

- baik untuk kesehatan mata karena mengandung karotena

- jadi ia sangat baik untuk mereka yang ingin mengawal berat badan">menurunkan berat badan

- juga bermanfaat sebagai ubat diabetes


Wallahualam.. c:

Tips penjagaan rambut wanita berhijab

Semua orang mesti nak rambut cantik. Terutama bagi wanita, tidak kira bertudung atau tak rambut tetap merupakan mahkota! c:

Saya sendiri sejak dari sekolah menengah ke universiti, rambut memang kerap dan banyak gugur. Terutama kalau dekat2 study week, sebelum exam tu. Haha nasib baik tak botak!

Ok Stress memang salah satu faktor kenapa susah nak dapatkan rambut yang sihat, hitam berkilat dan bermaya. Alhamdulillah, sejak mengenali Shaklee, rasa nya life is more easier!!

Pengamalan pemakanan yang seimbang dan berkhasiat sangat penting, jadi saya mula berjinak2 dengan supplement B complex, Zink dan vitamin C.Sayur dan buah tu jangan cakap lah. hehe

Dari segi cucian rambut, gunakan Prosante. memang best!! c:

*

Jom tengok tips penjagaan rambut wanita berhijab dari nona:

Jika penjagaan rambut diabaikan, rambut akan mudah rosak dan berkelemumur. Maka, apakah yang harus anda lakukan?

JENIS RAMBUT

Adakah rambut anda jenis normal, berminyak atau kering? Ketiga tiganya mudah mengalami masalah kelemumur.

Setelah anda mengenali jenis rambut, pilih syampu yang sesuai. Rambut yang berminyak perlu menggunakan syampu yang berasaskan oil control. Rambut kering boleh dilengkapi dengan perapi untuk melembutkan rambut.

Sekiranya anda gemar mewarna, mengeriting atau rebonding, anda memerlukan perawatan yang khusus untuk rambut.

KENALI AKTIVITI

Adakah anda seorang yang aktif atau sering terdedah dengan persekitaran?

Dengan mengenali dan menyedari aktiviti anda sehari-hari, anda boleh memilih jenis hijab yang sesuai serta mudah menyerap peluh dengan baik. Jika tidak, ia akan memberi kesan kepada kesihatan rambut anda.

MENCUCI RAMBUT

Menurut pakar, rutin terbaik untuk mencuci rambut ialah sekali dalam 2-3 hari.

Pilihlah syampu yang sesuai dengan rambut anda. Tidak seharusnya mahal, asalkan ia sesuai dengan anda seterusnya menjadikan kulit kepala terasa bersih, segar, lembut, lurus, lebat, bebas kelemumur serta terlindung daripada sinaran UV.

MANJAKAN RAMBUT

Sekali sekala berikan perawatan ekstra buat rambut anda. Contohnya menggunakan creambath di salun pilihan.

Namun, jika anda seorang yang sibuk dan tiada masa untuk ke salun, usah bimbang. Kini, terdapat pelbagai syampu yang lengkap dengan rangkaian perawatannya, bermula dari syampu hinggalah ke perapi.

Setelah mencuci rambut, sapukan perapi kemudian bersihkan dengan air bersih.

Gunakan syampu dan perapi secara berasingan kerana fungsi syampu ialah membersihkan helaian rambut dan kulit kepala. Sementara perapi untuk melembutkan saja.

TERDEDAH KOTORAN

Rambut boleh menjadi punca kepada pelbagai kuman dan debu.

Sekiranya rambut anda tidak bersih kerana kurang penjagaan, elakkan menyentuh bahagian tubuh yang lain seperti wajah terutama ketika basah.

Kuman dari rambut yang anda sentuh akan mudah dipindahkan ke wajah. lebih parah jika kulit wajah anda jenis berminyak dan berjerawat.

Maka, jagalah kebersihan rambut anda sebaik-baiknya. Cara lain ialah gantikan sarung bantal secara kerap kerana segala kotoran yang terlekat pada sarung bantal akan menyebabkan jerawat.

PILIH TUDUNG
Pastikan anda memilih tudung yang ‘mesra’ dengan rambut serta sesuai dengan keadaan.

Contohnya ialah jika ke tempat kerja, pilihlah yang berfabrik lembut dan tipis bagi memudahkan peredaran udara keluar masuk.

GANTI TUDUNG SETIAP HARI

Pastikan anda tidak mengulangi tudung yang sama secara kerap. Ini kerana tudung tersebut pastinya sudah terserap peluh dan kotoran sewaktu anda memakainya.

Disarankan supaya anda menganginkan terlebih dahulu tudung yang telah anda pakai sebelum mencucinya.

Namun, jika anda memakainya dalam tempoh yang singkat contohnya ke kedai berhampiran, ia bolehlah digantung dan dipakai kembali. Namun, elakkan memakainya untuk ke tempat kerja.

DAPATKAN NASIHAT PAKAR

Anda boleh mendapatkan nasihat pakar farmasi untuk syampu yang sesuai.

Perlu diingat, masalah rambut kadangkala bukan disebabkan cara anda menjaga dan mengendalikanya. Mungkin disebabkan oleh penyakit lain. Masalah ini tidak akan selesai dengan sendiri jika anda tidak mencari penyelesaiannya.

ELAK GOSOK RAMBUT TERLALU KASAR

Semasa anda mengeringkan rambut dengan tuala, lurutkan tuala secara lembut dan perlahan-lahan dari atas hingga ke hujung rambut.

Lakukan berulang kali dan biarkan kering sendiri. Jangan gosok rambut dengan kasar.

SIKAT RAMBUT APABILA PERLU SAHAJA

Namun, jangan biarkan sampai tidak terurus. Jika selalu sangat menyikat rambut, menyebabkan kulit kepala menjadi panas dan menghasilkan minyak berlebihan.

ELAK GUNA PENGERING RAMBUT

Supaya rambut tak mudah kusam.

Jika anda tetap memilih pengering rambut, gunakan pada suhu tinggi kerana suhu rendah akan mengambil masa lebih lama untuk mengeringkan rambut.

Risikonya, rambut lebih mudah rosak.


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)



Thursday, July 18

Masalah sembelit dan perut buncit- Herb lax berkesan!!

Herb lax shaklee berbeza dengan produk penghadaman yang lain.

Sifatnya menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbuksi sesuai secara klinikal untuk digunakan tubuh dalam jangka masa panjang

Lebih istimewa, Herb lax adalah Kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat. Mengandungi 9 herba semula jadi:

* alfalfa leaves
* senna leaves
* anise seed
* blue malva flower
* buckhorn bark
* licorice root
* rhubarb root
* fennel seed
* culver's root



Manfaat utama:

1. Pembersihan najis
2. Meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat lama
3. Membantu masalah sembelit
4. Mengempiskan perut
5. Memberi kepejalan kepada perut
6. Tindakan pembersihan yang lembut boleh mengembalikan semula proses semula jadi pergerakan usus (natural bowel movement)

Cara pemakanan:

Untuk kesihatan berpanjangan:


2x seminggu: 4 biji setiap kali sebelum tidur

Untuk pembersihan usus/detoksifikasi, melawan kanser, mengawal berat badan:

2x sehari : 3 biji setiap kali sebelum dan selepas tidur


AWAS!!

Mereka yang mempunyai sistem penghadaman yang lemah akan mengalami cirit birit pada peringkat awal. Manakala di bawah kondisi normal, Herb lax menampakkan kesan dalam tempoh 8-12 jam selepas pengambilan

Mereka yang mempunyai masalah sembelit yang serius boleh meningkatkan dos pengambilan mereka kepada 5-8 biji dan boleh kembali kepada dos biasa setelah proses penghadaman/pembuangan kembali normal



Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Wednesday, July 17

resepi sempoi c: puding trifle

First time makan trifle ni masa class 2nd year upper kat um. Dengan muka tak malunya siap mintak kawan tu tapaukan lagik bila die bslik rumah hehehe student..kuat makan biasslah kihkih

Hai wani, wani.. Resepi kamu ni memang dah jafi favrot akak ipar aku dah ni. Hehe tapi trifle memang sempoi je, makan sejuk2 depan tv tau tau je dah nak habis c:



Bahan- bahan nya:

1 tin buah cocktail (saya suka hosen or kimball, nak buat sendiri lagi dialu alukan hee)
2 Kek gulung
1 cawan freshmilk*
1 cawan air*
2 sudu gula *
Secubit garam ( tak yah takpe hehe)*
2 sudu tepung kastard*
1 paket agar2 segera ( pilihlah kaler purple ke baru nmpak cantek ye tak)

cara cara nya:

1. Potong kek roll dan susun rapat2 dalam bekas

2. Basahkan kek roll dengan air buah dalam tin tadi ( boleh gunakan separuh je air tin tu + air masak kosong untuk kurangkan manis)

3. Kacau rata bahan beranda * tadi, hingga mendidih dan likat ikut kegemaran

4. Kemudian, tuang atas kek roll basah tadi, pastikan ruang2 antara kek diisi

5. Sementara panas, letakkan buah cocktail ( kena cepat ye nanti tak melekat)

6. Bancur agar2 berwarna dan curah atas lapisan buah tadi

Pas sejukkan dalam fridge, boleh start makan! Nyum2.. Tapi meSti dengan sudu ye kalau tak nak selekeh hehe

Sempoi kan hehehe dulu siap tapau ni bawak p hostel makan share2.. Lagi bertambah sedap nye hehe

Haa yang kali ni, saya sengaja tambah nata de coco, sebab cocktail kimball ada buah je. Abang long hazim memang suka, memilih buah nye je lah pun hehe


Tuesday, July 16

Kesihatan hati bersama DTX Complex™

Hati merupakan organ terbesar tubuh manusia, dan berkeupayaan membina semula.

Contohnya,serangan jantung akan merosakkan otot jantung. Manakala serangan kepada hati sama ada akibat radang berulang, jankitan kuman atau pengambilan alkohol berlebihan akan merosakkan hati.

Namun, hati antara organ unik Kerana mampu baik pulih dan membina organnya sendiri. Maka , tidak hairan pendermaan hati semakin popular kini sejak berkembangnya ilmu perubatan moden

Hati dianggap sebagai INDUSTRI PEMPROSESAN tubuh manusia. Fungsi hati:

1. Rembesan hempedu

- cecair rembesan disimpan dalam pundi hempedu dan dikeluarkan apabila diperlukan ketika penghadaman makanan.
- hempedu penting untuk pncernaan lemak, membantu penyerapan vitami A,D,E,K selain mengasimilasikan kalsium dan
Menukarkan beta karotena kepada vitamin A

2. Sebagai detoksifikasi

- metabolisma protein dan penapaian bakteria makanan dalam usus menghasilkan ammonia yang didetoksifikasikan oleh
Hati
- hati juga menggabungkan bahan2 toksik lain termasuk sisa metabolik, racun serangga, dadah, alkohol dan bahan2
Kimia dengan bahan lain yang kurang toksik
- dari ini kemudian sebahagiannya dikumuhkan terus melalui metabolisma hati atau dikumuh melalui buah pinggang
- jadi, fungsi buah pinggang penting bagi mempunyai fungsi hati yang baik

3. Mengawal paras gula dalam darah

- dengan menukarkan tirosina (hormon tiroid) kepada bentuk yang lebih aktif
- hati mewujudkan GTF (glucose tolerance factor) daripada kromium dan glutation
- GTF ini turut diperlukan insulin untuk kawalan paras gula dalam darah
- di mana gula berlebihan disimpan dalam hati sebagai glikogen, kemudian ditukar kembali kepada gula apabila
Diperlukan sebagai tenaga
- hati juga penting untuk metabolisma hormon seperti estrogen, adrenalin dan insuli

4. Metabolisma lemak

-penting dalam sintesis asid lemak dari asid amino dan gula, iaitu ketika pengeluaran kolestrol, lipoprotein, dan phospholipid

- penting juga dalam pengoksidaan lemak untuk menghasilkan tenaga,

- di mana makananan berlebihan akan ditukarkan kepada lemak dalam hati, yang kemudian diangkut ke tisu lemak badan untuk penyimpanan


Shaklee DTX ComplexTM mengandungi satu campuran saintifik, proprietari ekstrak daripada gabungan:

1. ekstrak biji benih pokok susu tisel
2. schizandra
3. ekstrak dendalion
4. cendawan reishi (kaya dengan anti oksida)
5. kunyit
6. articok ( mengekalkan aliran hempedu)

• Digunakan secara tradisional untuk tonik hati.*

Kajian menunjukkan kandungan dalam DTX Complex Shaklee menyokong keupayaan badan bagi menghasilkan tisu protein untuk membantu menjana semula sel2 hati

• Tiada perasa tiruan, pemanis, warna-warna, atau bahan pengawet tambahan


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Monday, July 15

Vita-Lea® for Children Chewable


Mahukan yang terbaik untuk anak yang sihat dan bijak?

Vitalea merupakan set kombinasi supplement terbaik shaklee untuk si manja anda: Vita Lea + Omega Guard + Meal Shakes


Kenapa perlu Vite Lea for Children?

Sama seperti orang dewasa, kanak2 juga memerlukan khasiat bitamin dan mineral terbaik.

Malah untuk kanak2, ia sangat penting kerana aspek tumbesaran yang sedang dilalui mereka (rapid growth). " We are what we eat" c:

Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
Sumber kalsium pembina tulang
Baik untuk kesihatan
Bekalan harian untuk vitamin B

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Sunday, July 14

Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate



Tidak bertosik, Membersih secara Semulajadi


Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa.

contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain.

- Kepekatan berganda di mana 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air mampu memberi kuasa pembersihan yang hebat dan berkesan

- Dapat menanggalkan kotoran berminyak yang paling degil tanpa meninggalkan sebarang kesan minyak

- Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H² dan hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama

- Tidak perlu dibilas dan tidak meninggalkan kesan kotoran atau palitan

- Sesuai untuk sebarang permukaan yang boleh dicuci sama ada di dalam atau di luar rumah:

Dinding
Permukaan dapur, jubin dan lantai
Peralatan
Periuk, besen, pinggan dan mangkuk
Tingkap dan cermin
Perkakas
Benda-benda diperbuat daripada kayu
Perabot (Sila pastikan anda tidak menggunakannya bagi membersihkan akuarium atau bekas cecair pencuci cermin)


Tahukah Anda?

1. Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan.

2. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon.

* Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung.

* Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal.

* Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.


Cara penggunaan untuk kesan lebih memuaskan

1. Dapur, perkakas dapur, perabot, benda-benda yang diperbuat daripada kayu, dinding, keluli tahan karat, granit, marmar dan bilik mandi

Campurkan ¼ sudu teh dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean
Periuk, besen dan pinggan mangkuk
Campurkan ½ sudu teh dengan 1 gelen air

2. Tingkap dan cermin

Campurkan 1-2 titik dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean

3. Lantai

Campurkan 1 sudu teh dengan 1 gelen air

4. Kain benang biri-biri, nilon dan fabrik berkualiti tinggi

Campurkan ½ sudu teh dengan sebesen air suam

Perbezaan Shaklee

Selamat

Tidak bertoksik
Tanpa gas beracun
Tanpa bahan kimia berbahaya
Tanpa bahan pewangi
Lembut pada tangan
pH seimbang
Tanpa klorin

Berkesan
Berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyak
Kepekatan berganda – 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air
Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H di mana hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama

Mesra Alam
Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
Biorosot
Tanpa fosfat
Bungkusan yang boleh kitar semula
Tanpa bahan pewarna
Selamat untuk sistem septik dan pembentungan

sumber: shaklee malaysia


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Saturday, July 13

HomeMade ~ Sotong Goreng Tepung

Menu moreh kami di kampung lewat malam tadi. Siap kejutkan hubby yang tengah tido lagi mintak rasa sket.

Yelah, sebelum ni buat asyik tak menjadi je, keras lah, tak bersalut lah hehe

Hah sotong ni pun sebenarnya sudah semalaman berendam tepung, tapi dek kerana terlajak sahur punya pasal. Terpaksa import sotong ni dari penang ke perak lah c:


Bahan- bahan:

5 ekor sotong (dikerat kecik2)
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/4 cawan tepung beras
1 biji telur
Garam secukup rasa (untuk gaul dalam tepung)

Cara- cara:

1. Pukul telur, kemudian rendan sotong yang telah dibersihkan+ ditapis. Biarkan 1-2 jam dalam peti ais

2. Keluarkan sotong, masukkan campuran tepung (agak2 macam buat cekodok tepung cair tu, bukan semua tepung ya) bersama telur tadi

3. Celupkan sotong dalam bancuhan tepung

4. Panaskan minyak dalam kuali, standy bekas penyangkat

5. Masukkan sotong yang telah dicelup dalam bancuhan tadi ke dalam balance campuran tepung tadi

6. Goreng dalam kuali dengan minyak yang betul2 panas


Tips:

* jangan letak terlalu banyak sotong ketika menggorang, pastikan sotong deep fry sepenuhnya c:

* Angkat dengan penapis bila agak2 sotong warna kekuningan

* Toskan dulu sekejap dengan penapis, kemudian baru letakkan sotong atas pinggan berlapik tisu/ kertas minyak supaya kekal rangup


Orait. dah siap. Resepi internet plus sendiri punya modification hehe. tapi memang sotong dia cantek tak liat dan luar pun rangup je. memaang puas hati!! c:

So lepas ni boleh lah kami ratah sotong goreng tepung depan tv malam2. Cecah dengan sos . erm sedapp

Dan tak perlu nak cari2 kat kedai dah. Sejak 2 tahun duduk kat penang ni, semua kedai yang hidang sotong goreng tepung: semua gagal!!

Hai ni yang rindu zaman muda masa kat kl dulu.. hehe




Thursday, July 11

Get Clean® Water Pitcher


Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multi-paten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat.

Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.


Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula.

Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat.Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!

Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!

• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!

• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!

• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.

• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!

• Hanya beberapa sen bagi seliter air

• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak

• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik

• Ringan dan mudah dibawa

• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

SELAMAT

“Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos

Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa

Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar

Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

sumber: shaklee malaysia


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Wednesday, July 10

Resepi kek red velvet ubi bit

Saya memang minat memasak and cuba2 resepi. kalau kek2 or biskut banyak masak banyak makan juga.

Tengok lah masa tengah pregnant last year, hampir setiap minggu ada je kek butter or kek buah. Kebetulan mak mertua pun suka kek kosong oren, hehehe tuterutama buat kek.

Tapi terus terang saya memang tak pandai buat deco2 cake tu. Tu yang jadi agak hancus ni hehe

Yang penting terhasil jugak kek baldu buat suami tercinta. Sempena befday daddy yang ke 32tahun, juga sempena menyambut ramadhan esok hari jugak! c:


Resepi ni sebenarnya saya ambil dari blog Zue, cuma saya bakar dalam loyang kek, bukannya cawan cup kek tu hehe
anyway tq ya Zue c:

BEETROOT RED VELVET
sumber: Ezani masterchef

Bahannya:

(A)
1 1/2 cawan puri ubi bit (disagat dan diblend)
1/2 cawan jus lemon
1 sk cuka

(B)
230gm butter ~ suhu bilik
225gm creamcheese ~ suhu bilik
2 cawan gula castor
4 biji telur
1 1/2 sk esen vanila

(C)
**2 cawan tepung gandum
**1 1/2 sk baiking powder
**1 1/2 sk garam (saya guna 1/2 sudu kecil je hehe)
**3 sb serbuk koko

** diayak

Caranya:

1. Panaskan oven 150'c

2. Untuk puri, campurkan kesemua bahan A. Asingkan

3. Dalam mixer, mula-mula masukkan cream cheese dan butter. Pukul sehingga sebati

4. Masukkan gula dan pukul lagi

5. Kemudian Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul. Masukkan juga esen vanila dan pukul lagi

6. Lastly masukkan bahan C dan pukul sehingga sebatisebelum dicampur bersama puri bahan A tadi

7. Masukkan dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan tepung--> bakar dalam oven

* untuk buat cup cake, masukkan dalam mangkuk kertas dan sedia dibakar pada 15-20 minit bergantung pada oven masing-masing


bahan2 utama kek ni, suami tolong beli ni kat mid valley semalam ( " ,)



abang long hazim siap panjat meja nak tengok kek dia hehe

Ok. siap. ini hasil nye hehe eh eh tapi ntah lah saya rasa m acam tak berapa merah pun ya..? Erm ubi bit semalam merah menyala dah, siap lekat kat tangan lagi. Agak nye terlebih koko van Houten kot huhu

Untuk topping saya guna butter cream icing untuk kek love tu, and white chocolate untuk kek abang long. Sebab suami memang tak suka cheese, nanti buat creeam cheese jugak kompom tak makan c:

**

Tahu apa itu ubi bit?

Saya pun tak tahu hehe tapi sejak nampak Ezani Master Cheft tu asyik keluar kat tv, ni lah first time saya kenal ubi bit hehe

Tapi menurut bonda tercinta, ubi bit ni memang dh glamor zaman dia muda- muda dulu. Kebanyakannya untuk perubatan tradisional lah c:

Beet Merah yang tumbuh secara semulajadi mempunyai khasiat yang amat bernilai tinggi dari segi kesihatan.

Sejak berkurun yang lalu ubi bit/beet merah cukup terkenal sebagai ubat bagi penyakit demam kuning serta beberapa penyakit lain. Manisnya yang semulajadi dan kandungan galian yang terdapat dalam beet Merah dapat dijadikan penawar kesihatan yang berkesan kepada manusia.

Hasil kajian beberapa orang saintis, beet Merah amat sesuai dijadikan makanan tambahan bagi orang yang perihatin terhadap dan berhasrat menjaga kesihatan diri.

Dalam "Encyclopedia of Healting Juice", Dr John Heinerman menyebut, Beet Merah boleh membantu menambahkan darah dan membersihkannya secara semulajadi melalui kandungan galian dan gula natural yang terdapat didalam ubi beet tersebut.

Sebuah artikel bertarikh 27hb. Februari 1996 bertajuk "Issue of cancer" mengatakan Beet Merah baik untuk mencegah berlakunya Kanser (Barah). Pendapat dan pandangan yang sama turut dikemukakan ole Hugo Schulz, seorang ahli Farmasi dari Jerman, melalui hasil kajian akademiknya pada tahun 1964 dan H O Kleine, pakar Kanser dari Jerman, yang membuat kajian pada tahun 1983.

- Mengandungi karbohidrat, protein dan lemak untuk tenaga
- Mengandungi vitamin seperti: A, B1, B2, B6, B12 dan C untuk membina kesihatan tubuh dan kecantikan kulit
- Mengandungi Beta-Carotena dan Karotenoid yang merupakan anti-oksida
- Kaya dengan Kalium, Niasin, Asid Folik, Zink, Magnesium, Fosforus, Kalsium, Sulfur, Fodine, Ferum, Kuprum dan termasuk juga galian yang sukar didapati seperti Rabidum dan Cesium
- Membantu menyerap nutrien-nutrien yang diperlukan
- Membantu buang toksik dalam badan

sumber: seluas lautan


Sudi2 lah komen ye. Saya budak baru belajar. Hehe

p/s: tak sabar nak tunggu anak2 besar, teringin sangat nak join kelas deco kek! c:



Tuesday, July 9

Selamat datang Ramadhan c:

Esok bermulanya 1 ramadhan. Alhamdulillah sekali lagi kita sempat menyambut bulan ramadhan yang penuh barakhah ini.

Semoga tahun ini kita dapat beramal ibadat dengan lebih kesyukuran atas segala nikmat yang telah Allah kurniakan.

Ya Allah, Engkau tetapkanlah iman kami, dan jadikanlah kami insan yang sentiasa bersyukur kepadaMu.
Janganlah Engkau hilangkan kami dari belas kasihan Mu ya Allah



Amin.. c:

Selamat berpuasa semua!! c:



Monday, July 8

Sustained Release Vita-CTM 500 mg

Wah..dah lama betul vitamin c slow release Shaklee ni belum keluar kan..Kalau tak kompom habis kena borong lagi hehe

Tapi dengar ura2, tak lama lagi BAKAL di pasaran! Hah kene standby minyak la ni untuk pecut memborong hehe


Sumber Vitamin C Semulajadi yang Disalurkan Jam demi Jam

Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian.

Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan.

Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh.

Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.*

Pastinya lebih istimewa lagi: Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Sunday, July 7

garrett popcorn: selamat hari lahir daddy!!

Selamat ulang tahun ke 32 sayangku encik daddy Azlan!! Anda adalah lelaki terbaik saya jumpa dan saya sangat2 sayang sayang dan sayang berjuta lemon pada anda!!

Wekend ni kami sengaja tidur di kl.jalan2 bawa budak budak.

Semalam ptg kami ke bangi ke rumah pak lang. Nak masuk kl jam, sogo day lah katakan. Naseb baik ada budak, kalau tak kompom saya pun join hehe

Pagi tadi baru lah kami dapat ke klcc aquaria. Masuk je dalam dari tempat parking terus jumpa kedai en garret ni.

Hehe memang saya dari kat penang lagi pun dah berangan2 nak makan popcorn ni.sedap!! C;


Saya beli saiz kecik sekali.rm17.huhu memang mahal tapi berbaloi2 hehe

Yang atas ni caramelCrisp. Ha semua popcorn dia ada salut, tak ada tertinggal pon.

paling best popcorn ni sangat rangup. pernah hari tu smp lepas 3 hari pon sedap lagi tak masuk angin hehe tapi kali ni sehari je kot dah habis..mcm mengidam plak rasanya hee

Husband sy plak tanya kenapa beli awal sangat. Haha dont worry daddy, beg mama y besar ni bleh msuk en garret ni dlm akuaria tu hehe


hah ni dah sampai ke hotel, abang n adik dua2 tengah tidur. Boleh mula projek garrett popcorn ni. C:



Peppermint-Ginger Plus


Nyaman dan Melegakan

Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

Shaklee peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Bagi mereka yang kerap mengalami kembung perut, atau wanita mengandung yang kerap mengalami morning sickness, pengambilan Peppermint- Ginger plus ini memang terbukti membantu di kalangan customer malah saya sendiri! C:


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Saturday, July 6

Tripple gems: Selamat datang Ramadhan! c:

Minggu depan semua umat Islam akan mula menunaikan satu lagi tanggung jawab kita iatu berpuasa Ramadhan.

Bagi kanak2, masa yang paling gembira mestilah masa berbuka, apatah lagi kalau kanak2 itu sendiri benar2 bersahur dan menjaga adab puasa sepanjang hari.

Bagi orang dewasa pula, berpuasa bukan bermakna tiada lagi gaya hidup aktif. Bukan juga alasan untuk kerap tidur siang ya c:

Terutamanya bagi bakal ibu, ibu menyusu atau mereka yang aktif dengan aktiviti harian
--> semua memerlukan bantuan untuk mengekalkan tenaga berpanjangan.

Anda tercari2 minuman pembekal tenaga untuk ramadhan ni? Set Mighty Tripple Gem ini bukan sahaja sesuai untuk breakfast, tetapi juga SANGAT LARIS dan DIPERLUKAN sepanjang MUSIM BERPUASA.

Set Mighty Tripple Gem= ESP + Mealshakes + Performance Drink

+
+


ESP dan Mealshakes berasaskan protein yang mana merupakan sumber tenaga untuk tubuh dan pembinaan sel.

Mealshakes membantu dengan kandungan multivitamin, multimineral dan juga fiber yang lengkap, bagi menyediakan keperluan tubuh

Performance Drink pula mengandungi OptiCarb yang membekalkan tenaga serta merta. Istimewa Opticarb, ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

Jadi,dengan Set Mighty Tripple Gem, Insya Allah

- dapat kekal bertenaga sepanjang hari

- membantu dalam meningkatkan tahap kepekaan/penumpuan

- selain bagi memelihara kesihatan secara menyeluruh

- seterusnya menyediakan badan yang sihat berpuasa dan bekerja di siang hari, beribadah di waktu malam c:

Klik di sini untuk testimoni tripple gems

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)


Friday, July 5

Kekal Bertenaga dengan Performance® Maximum (PD)



Performance Drink (PD) bukanlah minuman yang janggal buat atlet.

Ia merupakan minuman Hidrasi Tulen - Sebelum, Semasa dan Selepas latihan

Kenapa PD selalu menjadi pilihan?

Penyahhidratan merupakan penyebab biasa bagi kelesuan dan tahap pencapaian yang kurang memberangsangkan.

Shaklee Performance® terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air.

Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.

Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain.

Mudahnya, PD adalah Penghilang Dahaga untuk Si Juara.

Terbukti secara klinikal

Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat:

• Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi

• Memberikan spektrum elektrolit yang menyeluruh termasuk kalsium dan magnesium (bukan untuk jenama unggul)

• Memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.

Dengan formula yang terbukti secara klinikal ini, dapat membantu anda bertahan lebih baik, berlatih lebih lama dan kembali bertenaga dengan lebih cepat.

Jaminan Ketulenan Shaklee: Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)

Thursday, July 4

Amalan dan Doa bagi Ibu Menyusu

Selepas saya kenal shaklee, saya semakin bersemangat sebenarnya nak teruskan breasfeed baby sampai 2 tahun.

Dari situ juga, saya mula tahu banyak ilmu dan amalan yang boleh diamalkan bagi ibu menyusu c:


Antara Amalan yang boleh diamalkan:

1. Baca Selawat dan Bismillah sebelum menyusu dan mengepam

2.Doa untuk menambahkan susu:

Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk
yang telah memperkenalkan menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan.

Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku. Amin

-->Sambil baca letakkan tangan pada b dan doa semoga Allah murahkan rezeki untuk menyempurnakan penyusuan hingga 2thn.

3. Zikir Ya Matin (70x) setiap pagi dan malam, kemudian hembuskan pada air & minum
(Saya buat pada air jug 2liter, jadi dapatlah minum dalam 4liter sehari hehe ingat, air kene banyak ye ibu2 c:)

4. Amalan2 surah- surah berikut:

- Surah al-Hujurat & al-Kauthar

- Surah Yasin ayat 72-73

- Surah Ar- ad ayat 8-9



Dari aspek pemakanan pula:

1. Minum susu atau unsur2 dairy product. Untuk saya, saya memang tak boleh telan susu tu.Jadi cukup dengan soya (melalui ESP powder) dan supplement kalsium dan vitamin D luar (saya mengamalkan 4bj ostematrix sehari)

2. Banyakn minum air sekurangnya 3Liter sehari

3. Elakkan pengambilan kafein

4. Makan makanan berkhasiat semasa mengandung dan selepas bersalin

5. Juga boleh mengambil makanan asli sebagai peransang susu seperti:

- minyak zaitun asli:minum satu sudu setiap pagi sebelum makan

- kaya vitamin B & asid folik :sayuran hijau seperti kucai, sawi, lobak

- yang tinggi kalori : longan kering, kurma

- tinggi protein:kacang soya, kacang hijau, alfalfa

- banyak vitamin A dan C : buah-buahan citrus, beri

- boleh memanaskan badan :halba (fenugreek), habbatussauda’ dan jenis2 herba atau rempah ratus

- yang mencetuskan hormon gembira – coklat


Amin c:


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU dan SPT Penang/Island mengikut kawasan)


Wednesday, July 3

Ketam Sweet Sour

Hari ini masih lagi dengan mood ganti puasa.

Pagi tadi, bersahur pukul 1 pagi: dengan 1 gelas ESP + meal shakes + Tab multivitamin. Lepas tidur, terjaga semula pukul 6.15pagi. Tak sahur lagi la hari ni hehe

Hari ni pula saya oncall. Alhamdulillah macam biasa boleh maintain sampai ke petang. Masa kawan2 lunch, tengok2 hp jumpa pic ketam sweet sour ni.



Erm buka puasa, makan dengan nasi panas+ sirap ais sedap ni hehe


BAHAN- BAHAN

3 ekor ketam : kerat dua
2 ulas bawang putih (dicincang)
lada boh (lada kering dikisar bersama bawang merah+ bawang putih)
4 sudu sos tomato
4 sudu sos cili
nenas dipotong dadu (nenas kiub dalam tin pun boleh)
minyak masak untuk menggoreng
2-3 sudu tepung jagung
2sudu gula pasir/ gula melaka
secubit garam
Daun ketumbar


CARA- CARA

1. Gaulkan ketam yang telah dibersihkan bersama 2 sudu tepung jagung
2. Goreng ketam tadi dan diangkat ke tepi
3. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan wangi
4. Masukkan lada boh dan tumis sampai lada masak
5. Tambahkan sos cili dan sos tomato, kacau lagi diikuti nenas kiub
6. Apabila mendidih, Masukkan ketam dan digaul rata
7. Sebelum diangkat, letak secubit garam dan 2 sudu gula
8. Taburkan daun ketumbar untuk hiasan



Siap!! Kalau nak berkuah, boleh tambahkan air mengikut kepekatan yang dikehendaki.

Ada juga yang meletakkan telur dan kiub ayam sebagai penambah perisa, tapi saya sendiri lebih suka resepi asal ni je. Barang2 pun senang nak dapat c:


**
Kuat ketam kerana sepit, kuat burung kerana sayap, kuat ikan kerana radai (",)

Shaklee's Special Promotion July 2013: GLA Complex (buy 6+1 FREE)



Supplement GLA atau asid linoik sama penting seperti asid amino, tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia.

Ia hanya diperoleh daripada makanan. Jadi, ia amat penting bagi kanak- kanak, remaja, wanita sebelum atau selepas menopaus dan andropaus (lelaki).

PERBEZAAN GLA SHAKLEE:

GLA (gamma-linolenic acid) di pasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil (EPO)
VS
GLA Shaklee diekstrak daripada borage yg mengandungi 2x ganda GLA daripada EPO

Malah Borage juga adalah 3x lebih dari segi bioavailbiliti dan 3x lebih berkesan dari Evening Primrose Oil (EPO)


Jom cepat2 rebut peluang ini!!

Dapatkan 7 botol GLA complex ( dengan belian 6 + 1 percuma) dengan harga RM557.50 (WM) atau RM570 (EM)


KLIK DI SINI untuk testimoni GLA Compelx

KLIK DI SINI untuk manfaat GLA Complex


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPT Penang/Island mengikut kawasan)


Tuesday, July 2

Hebat nya Meal Shakes!! -Testimoni

Promosi meal Shakes June 2013 sudah berakhir. Namun alhamdulillah, permintaan meal shakes memang tidak terduga!

Kenapa istimewa sangat meal shakes ni?

Kerana, meal shakes shaklee mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan. Malaha kaya dengan sumber kalsium dan protein, anti oksidan dan mengembalikan 'skin complexion'

Jadi,meal shakes terbukti sesuai untuk hampir semua golongan:

- ibu mengandung atau ibu menyusu
- pesakit selepas operation
- mereka yang mahukan menambah berat badan supaya lebih ideal
- atau orang dewasa yang sentiasa aktif!!

Bukan sahaja pada kanak2 yang sering sembelit, picky eater atau cepat letih ya c:

Sedap. Malah terdapat banyak Koleksi2 resepi Meal Shakes yang boleh anda cuba c:






Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPT Penang/Island mengikut kawasan)


Monday, July 1

Herbal Blend® Multi-Purpose Cream



* Krim yang telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah
-->pada lutut, siku serta tumit kaki

* Dingin, bermentol dan tidak berminyak

* Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.

TESTIMONI PENGGUNA HERBAL BLEND SHAKLEE




Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408/ 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPT Penang/Island mengikut kawasan tertentu)