Followers

Wednesday, August 28

Tips elak bau badan

Alfalfa memang tidak asing lagi buat ibu2 menyusu sebagai milk booster. Namun, alfalfa turut mempunyai 1001 khasiat lain iaitu:

Rumusan herba nya juga boleh menghilangkan bau badan!


Bagaimana bau busuk terjadi?

Punca bau badan boleh disebabkan bahan buangan terkumpul dalam badan akibat proses pencernaan tidak sempurna. Pengambilan pelbagai jenis makanan, majoritinya digunakan untuk tubuh sementara selebihnya ditukar ke dalam bentuk sisa buangan atau toksin.

Kerana alfalfa boleh meransang sistem pencernaan tubuh yang baik,seterusnya mengelakkan sembelit dan membuang toksin dari badan: Jadi, mengatasi masalah bau badan busuk c:


Saya selalu menyarankan mereka yang mengalami masalah ini agar mandi lebih kerap dan menjaga kebersihan diri.
Kalau boleh, pakaian juga diperbuat daripada kain cotton kerana ia menyerap peluh.

Oh, bukan sahaja hanya selalu memakai deodoran dan perfum ya (" ,)

Selain itu, corak pemakanan kita seperti pengambilan kafein, bawang mentah secara berlebihan dan telur juga boleh menyebabkan bau badan berlebihan.

Tidak ketinggalan juga MEROKOK!!

**

Individu yang punya masalah sistem penghadaman dan makan banyak daging, telur, ikan dan kekacang khususnya akan mempunyai bau badan yang busuk. Ini disebabkan makanan ini mengandungi banyak Choline yang tidak mudah melalui proses metabolisme.


Ini pula 6 tips dari majalah rapi:

1 . Sewaktu mandi , pastikan air anda membersihkan bahagian bawah lengan anda dengan membilasnya dengan air bersih terutamanya setelah berpeluh .Kemudian , pastikan bahagian tersebut dikeringkan menggunakan tuala dengan sempurna.

2. Pastikan anda selalu trim rerambut halus di bahagian bawah lengan anda. ini kerana rerambut yg dibiarkan panjang dan tidak diuruskan dengan baik akan mudah mendatangkan bau busuk pada tubuh .

3. Elakkan dari memakai pakaian yg ketat di bahagian bawah lengan.

keadaan ini akan mencegah kulit di bahagian tersebut mendapat ruang udara yang secukupnya. kesannya , kulit akan berpeluuh secara berlebihan dan mampu mendatangkan bau busuk pada tubuh.

4. Jangan sesekali menyembur wangian secara terus ke bahagian bawah lengan anda .

Memang ia akan berbau harum tapi itu hanyalah seketika. Kesannya bau harum tersebut akan menjadi sebaliknya apabila sudah berpeluh nanti. kebanyakkan wangian juga mengandungi 'metallic salts' yang menjadi punca kepada perubahan warna kulit di bawah lengan .

5. Pilihlah pakaian yang longgar dan utamakan fabrik kapas sewaktu cuaca panas bagi memberikan ruang pengudaraan yang lebih baik untuk kulit anda.

6. Anda juga boleh menggunakan bedak antibakteria untuk disapu dibahagian bawah lengan setelah mandi. ini dapat membantu mengurangkan kesan peluh.


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Tg Malim/Teluk Intan/Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)


No comments: