Google+ Followers

Followers

Saturday, February 22

Bisnes TANPA modal & TAK PERLU stok: jom pm!!




Berminat untuk menjadi Agen DROPSHIP kami:

* Tak perlu MODAL
* Tak perlu simpan STOK
* MINAT untuk menjual Shaklee
* JUJUR & AMANAH

KAMI BUAT SEMUANYA UNTUK ANDA,Hubungi saya:

Najmi Anuar (010-2325408) dan hantar butiran anda:

1. Nama penuh
2. Alamat
3. Facebook link/ nama blog anda




Wednesday, February 19

Amalan Menenangkan Hati

Semua orang diberi masa 24jam sehari. Masalahnya cuma kita yang kurang bijak menguruskan masa.

Sama ada anda pelajar sibuk untuk exam, pekerja sibuk dengan meeting dan projek mahupun anda seorang Menteri sekalipun: masa antara kita tetap SAMA


Astagfirullah..dalam kesibukan harian kerap kali terlupa betapa mudahnya kita boleh mendapat keredhaan Allah, hanya kerana mengingatinya.

Mari amalkan..Amalan zikir membawa ketenangan hati c:


Tuesday, February 18

Air tercemar: Berani bawa Water Filter anda pergi Holiday?


Ini kali ke2 saya membeli water filter. Yang pertama saya hadiahkan untuk ibu mertua di Teluk Intan.

Yang ini pula untuk kami gunakan di rumah baru di Ipoh ni. Kenapa?

Pada awalnya, saya ingatkan ia sama dengan jenama lain (untuk KESELAMATAN dan KEBERSIHAN AIR) cuma lebih murah!

Yup, memang betul. Tapi Get Clean Water Pitcher ini lebih baik! Sebab produk yang kecil ini mudah dibawa ke mana2.

Lainlah kalau anda semua larat bawa penuras air di rumah tu masa pergi holiday kan? hehe


1. SELAMAT kerana menyingkirkan kandungan plumbum dan banyak bendasing lain yang merbahaya & tercemar

2. Diiktiraf oleh persatuan Kualiti AIr (Water Quality Association)

3. HANDAL kerana menghasilkan lebih banyak air bersih: Setiap turasan menghasilkan 303Liter atau 80 gelen air (2x ganda berbanding jenama lain)

4. Dilengkapi penanda meter untuk menentukan bila masa menukar penuras tanpa perlu mengagak masa tukar!

5. MESRA ALAM

- kerana menggunakan sistem penuras jug air menggunakan blok karbon isian pertama di dunia dan dapat mengurangkan timbunan sisa

- malah setiap penuras dihasilkan daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik kepada alam sekitar

Ok. 1-5. Ini semua sebab kenapa anda perlukan penuras air Get Clean Water Pitcher ni c:

Ini pula calcutaion yang kak nadia khamis dah buat bersama customer nya:

Haha memang berbaloi, cuma bila dah buat kiraan ini rasa macam sangat2 berbaloi pula!

"Dengan membeli Set ini, kita akan mendapat 3 filter tambahan:

Calculation :

1 filter ini boleh menapis lebih kurang 80 gallon air

So, 80 X 3 filter = 240 gallon
240 gallon = 908.25 liter

Katakanlah sebotol air mineral besar (1.5 liter) berharga RM 2.00 sebotol:

So, anggaran 908.25 liter air = 606 botol air mineral bersaiz besar!
606 botol X RM 2.00 sebotol = RM 1,212.00

SEDANGKAN HARGANYA TAK SAMPAI PUN SETENGAH DR RM 1,212 !!"


Haa dah terang kan, jimatnya penuras air ini. Memang setanding Jenama Terkenal lain.

Jadi kenapa nak dapatkan penuras yang mahal sedangkan ada yang setanding,malah mungkin lebih hebat!Jimat kos dan boleh bawa ke sana sini lagi!

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com

♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)

Isu Produk Double Stemcell dari Phytoscience

Pernah dengar tentang Isu Produk Double Stemcell dari Phytoscience?

Iklan dan testimoni memang hebat,tetapi keluar pula isu tentang tiada sijil halal daripada Jakim ( tapi bukan pula dilabelkan sebagai haram ya, jangan konfius cuma fikir2 kan lah..)

Dipanjangkan melalui info Nadia Khamis 2hari lepas (tq ya, moga2 dipanjangkan):


MENJAWAB ISU PRODUK DOUBLE STEMCELL DARI SYARIKAT PHYTOSCIENCE

Tuan/puan,

JAKIM mengesahkan bahawa produk Double Stemcell dari syarikat PHYTOSCIENCE merupakan BUKAN PEMEGANG SIJIL PENGESAHAN HALAL MALAYSIA.

Hasil siasatan JAKIM, syarikat tersebut didapati telah menggunakan logo halal secara salah dan perkara ini adalah bersalahan dengan Akta Perihal Dagangan (APD) 2011. Jika disabitkan kesalahan, syarikat berkenaan boleh dikenakan denda sehingga RM200,000.00 bagi kesalahan pertama.

Sehubungan itu, kenyataan yang dikeluarkan oleh Pegawai Perhubungan Awam Bahagian Hab Halal, Cik Nadia Zammil Md Nasir sebelum ini adalah BENAR.

Pengguna di luar khususnya dinasihatkan untuk berhati-hati memilih produk halal sebagai produk gunaan seharian dalam kehidupan.

Sekian, terima kasih.

Sumber:
Seksyen Komunikasi Korporat
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
20 Januari 2014


Hanya berkongsi. Sebab secara jujur, saya sendiri pernah berminat (dalam hati la haha) dengan produk ni dulu

Erk..Tapi kenapa pula ada cetakan logo halal di produk ini ya?Harap disusuli tindakan segera

Monday, February 17

Lelaki boleh ambil EPO (evening Primrose Oil)?

Kita memang biasa tahu ramai wanita mengambil EPO (evening Primrose Oil).

Sama ada untuk regulate kitaran haid, simptom PMS, sakit kepala dan untuk mereka yang menopause, EPO memang menjadi pilihan.

Tapi, tahukah anda semua bahawa GLA Shaklee terbina daripada kombinasi minyak borage yang 3x ganda lebih berbanding EPO di pasaran?

Jadi, tidak hairan mengapa wanita yang pernah menggunakan EPO, tidak teragak2 untuk meneruskan GLA complex SHaklee!


GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E

Bukan dicipta khusus untuk wanita sahaja, GLA complex juga sangat sesuai untuk lelaki!

Kenapa GLA sesuai untuk lelaki:

1. Mengawal selia hormon estrogen dan testosteron: GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon lelaki dan perempuan

2. Masalah prostat: Memperbaiki prostatomegaly dan Membantu masalah kencing tak lawas

3. Merawat ulser, mengeluarkn virus

4. Melegakan kelesuan, membersihkan kahak dan meningkatkan stamina

5. Meringankan kebas urat saraf

6. Mengandungi asid lemak Omega-6 yang merupakan nutrisi penting bagi pesakit auto-Immune

7. Menentang kanser: GLA sebagai antioksidan yang kuat

8. Mengawal kencing manis dan darah tinggi

9. Pelangsingan dan elak penambahan berat badan: merendahkan kolestrol jahat LDL dan membantu bina ton pada kulit dan otot

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com

♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)


Sunday, February 16

Resepi Ayam Masak Lemak Utara

Hujung minggu agak susah nak cari kedai makan. Dah bosan dengan fast food, en hubby kata nak makan nasi je.

Haish nasib baik dah jumpa kedai jual kelapa parut dan santan kat ipoh ni.haha itupun JM aya yang tolong tunjuk last week c;


Kalau dulu sy masak ayam masak lemak negeri 9, kali ni nak masak resepi site orang utara pula.

Bezanya cuma ada bawang merah dan bawang putih je pun hihi



Bahan2 nya:

5 ulas bawang merah- ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
5-8 bj cili api - ditumbuk
1 inci kunyit hidup/ serbuk kunyit
3 helai daun limau purut
2 batang serai dititik
Santan rm2
1 bj kentang
7 ketul peha ayam (nak 1/2 ekor pun boleh)


Panaskan kuali, letak sedikit minyak

Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau

Masukkan daun limau purut dan serai

Gaulkan bersama ayam dan biarkan seketika


Masukkan santan dan kacau sekata. Jangan tinggalkan lama2 atas api nanti santan pecah, naik minyak pula nanti dah tak sedap hehe


Antara step yang terakhir, masukkan serbuk kunyit

Kalau anda gunakan kunyit hidup, tumbuk halus terus bersama bawang dan cili api tu je senang

Masukkan 1sudu teh gula ( kalau nak, sebab santan baru tu sendiri pun dah manis)

Secubit garam jangan lupa ya c:

Siap. Siapa2 nak masak sendiri yang senang dan sedap, boleh try!

Gerenti nyummMy!! c:

13 Sebab Badan Perlukan Zink

ZINC merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita.

Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.

Jadi, ZINC Complex Shaklee merupakan faktor penting dalam memelihara kesihatan yang baik, selain membantu dalam memetobalismekan karbohidrat, lemak dan protein.


1) Kemampuan Seks Lelaki

Pengambilan Zinc suplemen untuk jangka masa panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten dan meninggikan kiraan sperma. Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga

2) Ovulasi wanita

Wanita memerlukan zinc suplemen untuk ovulasi. Zinc juga membantu pengucupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya

3) Penjagaan Kulit dan jerawat

Kajian telah menunjukkan zinc berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne.

Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat.

Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

4) Ekzema @ dermatitis atopik

Zinc memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

5) Penyembuhan luka

Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zinc, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

Kekurangan zinc menyebabkan luka lambat sembuh.

6) Gangguan Prostat

Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser .

Dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

7) Hilang berat badan

Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

8) Fungsi Biologi

Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

9) Jangkitan

Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin.

Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

10) Antioksidan

Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

11) Aturan Enzim

Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.

12) Kelesuan Kronik

Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink.

13) Botak

Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.

Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink.

Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com

♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)

Saturday, February 15

Pulut inti sambal kelapa & Pekasam Goreng Bawang


Makan pagi.kebetulan semalam ada baki kelapa muda masa buat pau tu c:

* erk resepi pau kelapa in progres nak publish haha



Bahan2 untuk telur dan ikan pekasam goreng:

2bj telur
2bawang besar
5 cili api
1 cili besar
Secubit garam
Ikan pekasam- dibersihkan
Daun pisang


1. Pukul telur bersama bawang besar dan cili besar

2. Goreng dlm kuali panas dengan sedikit minyak

3. Goreng ikan pekasam dan asingkan

4. Tumiskan pula bawang besar dan cili kecil dalam minyak ikan pekasam tadi hingga layu

5. Bersihkan daun pisang, letakkan pulut siap dimasak

6. Letak kelapa muda manis di atas pulut

7. Pandai2 la bungkus macam ala2 nasi lemak tu ye hehe


Siap makan pagi hari ni.Semua gara2 nampak suami berselera makan kat kedai mamak hari tu.

Hehe rupa2 nya dia lebih minat pulut sambal bilis! Haha next time buat yang ini pula c;

* lepas ni kene keluar ke pejabat pos tesco pula nak pos esp powder kat member.

Excited sangat nak guna esp powder tu monday ni katanya.yelah, sebab esp powder tu kan mmg power! c:


Wednesday, February 12

kisah Bunga Mawar & Pokok Bambu

4

Tak tahu kenapa, rasa macam best je tengok bunga ni hehe

Jom baca kisah bunga mawar cantik dan pokok bambu: share dari koleksi facebook c:

Di sebuah taman, terdapat taman bunga mawar yang sedang berbunga.

Mawar-mawar itu mengeluarkan aroma yang sangat harum. Dengan warna-warni yang cantik, banyak orang yang berhenti untuk memuji sang mawar.

Tidak sedikit pengunjung taman meluangkan waktu untuk berfoto di depan atau di samping taman mawar. Bunga mawar memang memiliki daya tarik yang menawan, semua orang suka mawar, itulah salah satu lambang cinta.

Sementara itu, di sisi lain taman, ada sekelompok pohon bambu yang tampak membosankan. Dari hari ke hari, bentuk pohon bambu yang begitu saja, tidak ada bunga yang mekar atau aroma wangi yang disukai banyak orang.

Tidak ada orang yang memuji pohon bambu. Tidak ada orang yang mau berfoto di samping pohon bambu.

Maka tak heran jika pohon bambu selalu cemburu saat melihat taman mawar dikerumuni banyak orang.

“Hai bunga mawar,” ujar sang bambu pada suatu hari. “Tahukah kau, aku selalu ingin sepertimu. Berbunga dengan indah, memiliki aroma yang harum, selalu dipuji cantik dan menjadi saksi cinta manusia yang indah,” lanjut sang bambu dengan nada sedih.

Mawar yang mendengar hal itu tersenyum, “Terima kasih atas pujian dan kejujuranmu, bambu,” ujarnya. “Tapi tahukah kau, aku sebenarnya iri denganmu,”

Sang bambu keheranan, dia tidak tahu apa yang membuat mawar iri dengannya. Tidak ada satupun bagian dari bambu yang lebih indah dari mawar. “Aneh sekali, mengapa kau iri denganku?”

“Tentu saja aku iri denganmu. Coba lihat, kau punya batang yang sangat kuat, saat badai datang, kau tetap bertahan, tidak goyah sedikitpun,” ujar sang mawar.

“Sedangkan aku dan teman-temanku, kami sangat rapuh, kena angin sedikit saja, kelopak kami akan lepas, hidup kami sangat singkat,” tambah sang mawar dengan nada sedih.

Bambu baru sadar bahwa dia punya kekuatan. Kekuatan yang dia anggap biasa saja ternyata bisa mengagumkan di mata sang mawar.

“Tapi mawar, kamu selalu dicari orang. Kamu selalu menjadi hiasan rumah yang cantik, atau menjadi hiasan rambut para gadis,”

Sang mawar kembali tersenyum, “Kamu benar bambu, aku sering dipakai sebagai hiasan dan dicari orang, tapi tahukah kamu, aku akan layu beberapa hari kemudian, tidak seperti kamu,”

Bambu kembali bingung, “Aku tidak mengerti,”

“Ah bambu..” ujar mawar sambil menggeleng, “Kamu tahu, manusia sering menggunakan dirimu sebagai alat untuk mengalirkan air. Kamu sangat berguna bagi tumbuhan yang lain. Dengan air yang mengalir pada tubuhmu, kamu menghidupkan banyak tanaman,” lanjut sang mawar.

“Aku jadi heran, dengan manfaat sebesar itu, seharusnya kamu bahagia, bukan iri padaku,”

Bambu mengangguk, dia baru sadar bahwa selama ini, dia telah bermanfaat untuk tanaman lain.

Walaupun pujian itu lebih sering ditujukan untuk mawar, sesungguhnya bambu juga memiliki manfaat yang tidak kalah dengan bunga cantik itu.

Sejak percakapan dengan mawar, sang bambu tidak lagi merenungi nasibnya, dia senang mengetahui kekuatan dan manfaat yang bisa diberikan untuk makhluk lain






Senarai Pemenang OpzZpiNky GA 2014



TAHNIAH kepada semua pemenang OPZZ PINKY GA 2014!

Istimewa kepada Top referral AiniZakaria dan Wan Nur Diyana (No 47) dan No bertuah 53 :

nantikan hadiah istimewa 5x Sachet Collagen Powder + 'extra gift' daripada kami
(Oh ya, no 53 sila claim cepat2 ya, whatsapp/sms saya address anda c:)


Apapun, Jom kita join lagi ramai2 next GA by OpzzPinky. Sebab hadiah2 semua best tau.

Ada inner bawal, shawl halfmoon, blogger card dan mini calender. Untuk yang pakai kredit tu, top up pun ada c;

Klik di sini senarai pemenang lain: OpzzPinky 2014


Monday, February 10

Q&A Tentang Soya ESP Shaklee


ESP powder adalah produk Shaklee yang mengandungi protein soya berkualiti tinggi

Ia di datangkan dalam bentuk serbuk (satu canister)dan

boleh dibancuh dengan minuman kegemaran anda seperti milo, horlick, susu atau buah yang dikisar bersama.

klik di sini resepi air & ais krim ESP

Q1: Kenapa MESTI dibancuh dengan air sejuk atau suam sahaja?

Untuk makluman, protein adalah sangat2 sensitif.

Protein ia akan musnah jika dibancuh dengan air melebih 40celcius, apatah lagi jika dengan air mendidih

Jadi, penting ESP dibancuh dengan air sejuk atau suam demi memelihara protein dan seterusnya mendapat khasiatnya.

Q2:Siapa Yang Perlukan ESP Powder?

ESP powder shaklee sesuai untuk semua lapisan:

1. Ibu-ibu yang sibuk: ESP membantu memberi tenaga berpanjangan, badan lebih sihat dan kekal cergas.

2. Wanita yang ingin menguruskan badan: memberikan rasa kenyang yang lebih lama

3. Ibu-ibu yang menyusu anak: Membantu memperbanyakkan dan mengekalkan permintaan (supply) susu di samping digabungkan dengan pengambilan air yang secukupnya serta proses pengepaman susu yang konsisten.

4. Pesakit kencing manis: melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.

5. Wanita yang mementingkan penjagaan kulit: Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka berseri,halus, dan gebu !!

6. Pesakit2 selepas pembedahan atau ibu2 selepas bersalin (berpantang): percepat penyembuhan luka dan bina sel baru

7. Pesakit gastrik: sesuai digabungkan bersama peppermint

Q3. Kenapa Penghidap Kencing Manis boleh ambil ESP?

ESP sebenarnya sangat sesuai untuk orang diabetis kerana kandungan indeks glisemiknya rendah.

Kadar G.I (Glycemic Index) Shaklee ESP adalah serendah 39 sahaja!

G.I yang rendah memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan kita.

Mengekalkan pasras gula dalam darah yang rendah amat PENTING dalam proses pengurangan berat badan dan untuk penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

Q4: Siapa yang TIDAK DIBENARKAN mengambil esp?

ESP tidak boleh diambil untuk mereka yang mengalami kegagalan buah pinggang atau tidak boleh memproses protein

Q5: Kalau untuk milk booster, esp atau ALfalfa yang lebih bagus?

Kedua2 esp powder dan alfalfa bagus sebagai milk booster, tetapi kesan adalah berbeza untuk individu

Berbanding alfalfa, kandung protein dalam esp lebih tinggi yang mana merupakan antara komponen utama pembentukan susu ibu itu sendiri

Yang penting, konsep supply dan demand diikuti oleh ibu2.

Klik di sini untuk amalan & doa tambah susu ibu

Q5: Berapa harga ESP powder dan berapa lama ia bertahan?

Harga ESP non member RM150 tetapi anda boleh mendapatkan harga istimewa dengan belian melalui kami di manjaku- qalesya

Penggunaan esp adalah 1sudu 3x sehari. Jadi, ia dapat bertahan 1bulan ++

Q6: Shaklee Produk US. Benarkah ia halal?

Sebagai umat ISLAM, pemakanan yang HALAL memang amat dititikberatkan.

Sesetengah kacang soya diproses atau dicuci dengan alkohol yang mana prosesnya membuatkan kandungan isoflavon yang sangat bermanfaat HILANG.

Istimewa Shaklee kerana Shaklee hanya menggunakan kacang soya yang dicuci dengan air untuk mengekalkan kandungan isoflavones, genistein dan daidzein yang kritikal.

Q7: Bagaimana jika saya berminat mencuba ESP Shaklee?

SMS sahaja saya atau mana2 pengedar terdekat anda.

Penghantaran percuma bagi kawasan sekitar Ipoh.

Jika tidak, kami boleh poskan terus kepada anda yang mengambil masa 1-2hari masa bekerja


klik di sini untuk testimoni esp lain

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com

♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)

Sunday, February 9

Gaya Hidup Sihat Kawal Komplikasi Darah Tinggi


Walaupun darah tinggi dikaitkan dengan faktor umur dan keturunan, tetapi gaya hidup tidak sihat turut memainkan peranan besar kepada penyakit ini.

Tidak kira tua atau muda, penyakit darah tinggi adalah merbahaya kerana komplikasi nya.

Apatah lagi pesakit muda, penyakit darah ini perlu disiat lebih lanjut bagi mengenali punca sebenar di bawah pemerhatian doktor pakar.

BAHAYA DARAH TINGGI

Sakit darah tinggi boleh menyerang Darah tinggi merupakan satu faktor utama untuk mendapat penyakit kronik.

Penghidap sakit darah tinggi berisiko untuk mendapat masalah:

* arteri koronari-> sakit jantung dan kematian mengejut

* cerebrovaskular -> Lumpuh kekal/sementara dalam angin ahmar
-> TIA (transient ischaemic attack) atau strok kecil

* Arteri periferi

* kegagalan ginjal -> sehingga memerlukan dialysis


Basic supplement untuk darah tinggi

Vitamin Shaklee yang disarankan kepada penghidap Darah Tinggi:

1. Vitamin Asas iaitu Vitalea, B Complex dan Vita-C

–>> membekalkan sokongan yang diperlukan oleh sistem imun badan untuk melawan sebarang kesan jangkitan
->> mengekalkan kesihatan kardio-vaskular.

2. Carotomax, Vita-C dan Vita-E

–>> gabungan nutrien antioksidan penting untuk mengurangkan risiko penyakit yang terhasil daripada aktiviti radikal bebas.

3. Omega Guard

–>> merendahkan paras kolesterol tidak baik dan meningkatkan fungsi jantung

4. Garlic Complex

–>> mengawal jangkitan, menurunkan tekanan darah, menurunkan kolesterol dan memelihara kesihatan selular

5. Co- Q Health dan Vivix

Apa lagi yang MESTI anda lakukan?

Anda masih perlu mengambil ubat- ubatan yang dibekalkan oleh pihak hospital.

Perlu diingatkan bahawa ini hanyalah supplement.

Penyakit darah tinggi anda akan di' monitor; berterusan dan jika semakin bertambah baik, tidak mustahil ubat2 anda akan dikurangkan malah akan diberhentikan!

Jadi, selain 'compliance'kepada ubatan yang diberi tadi,

- jaga pola pemakanan, kurangkan garam dalam makanan

- elakkan mengambil minuman beralkohol

- kurangkan makanan/minuman mengandungi kaffein

- berhenti MEROKOK

- elakkan dan kawal stress anda

- tidur dan rehat secukupnya

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408

♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)



Friday, February 7

Cara Memilih Set Berpantang VS Set Menyusu (2 in 1)

Pening antara Set Berpantang atau Set Menyusu Shaklee?


Set berpantang shaklee= zink + vita lea + vitamin c + vit b com + Esp Powder ( optional)



Set menyusu pula, erk banyaknya!! c;

Sebenarnya set berpantang ~ set menyusu pakej C.

Bezanya, cuma alfalfa digantikan dengan zink (zink terbukti penting cepatkan penyembuhan luka)

Q1: Kenapa esp powder sangat2 digalakkan diambil terus semasa berpantang?

1. kerana ia kaya dengan protein non GMO

2. Sumber kaya protein amat penting bagi baik pulih tisu luka selepas bersalin dan bina sel baru

3. esp juga boleh bertindak milk booster bagi ibu y baru bersalin

Q2: Bagaimana pula dengan alfalfa?

Alfalfa boleh diambil selepas bayi habis kuning (jaundice)

Ini disebabkan alfalfa sendiri adalah herba orang barat, jadi sama seperti jamu2 tradisional masyarakat kita amalkan, ia boleh menyumbang kepada masalah jaundice

Q3: Jadi, set apa sebenarnya yang perlu saya ambil LEPAS BERSALIN?

Ambil sahaja set penyusuan c, tetapi top up dengan zink bagi kesihatan optimum selepas bersalin

Mulakan dengan pemakan semua vitamin kecuali alfalfa, yang boleh diambil setelah habis kuning bayi

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com

♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)

Tuesday, February 4

VIVIX Penawar Kanser & Sakit Jantung?

Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit.

"Dengan hanya minum sesudu sehari, pengguna akan merasai perbezaannya.”

Q: Tapi benarkah ia adalah penawar kepada kanser dan sakit jantung?

Penting semua tahu, bahawa vivix adalah cecair pekat istimewa yang mengandungi pelbagai bahan2 anti-oksida(antaranya anggur muskat) dan membantu membaik pulih sel2.

Maka tidak hairanlah jika keadaan pesakit semakin pulih. Tetapi ini tidak bermakna sembuh 100% kerana setiap apa yang berlaku hanya atas kuasa Allah!



Kelebihan Vivix Shaklee :

1. Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.

2. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik.

Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

3. Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah.

4, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan

5. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol

6. Tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan.

7. Yang penting, Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Hadiahkan Vivix pada diri sendiri dan orang tersayang. Apalah bandingan kesihatan dengan harganya!


Nak tahu macam mana nak dapatkan Vivix Shaklee dengan harga yang lebih RENDAH dari HARGA AHLI??

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com

♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)

Monday, February 3

5 Sebab UTAMA Badan Perlukan Multivitamin

Vita-Lea® Iron Formula* adalah suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan Sains terbaik Shaklee.

Ia kini mampu dimiliki bagi kesihatan segenap lapisan umur

Dengan Promosi Shaklee bulan Febuari ini, pastikan anda memiliki Vita- Lea Shaklee pada harga yang paling JIMAT!!

* Beli 6 botol PERCUMA 1 botol EXTRA
* Beli 1 botol Vita Lea pada harga RM6x berbanding rm 88.75
(walaupun untuk non-member!)


KEISTIMEWAANNYA??

Vita-Lea Multivitamin dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting.

Ia juga tiada tambahan perasa tiruan, pemanis, bahan pewarna atau pengawet

5 sebab utama perlu ambil Vita Lea:

1. Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik

2. Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.

3. Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.

4. Mengamdungi Biotin dan asid pantotenik untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh

5. Mengandungi Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.

*Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)



Sunday, February 2

Tips Buat Sendiri Kulit Cantik- Pau Sardin & Kaya

Pau kulit cantik rasa sedap!! Pergh..puji melambung diri sendiri haha

Yelah.resepi air tangan ibu.. Siapa yang tak happy bila tengok anak2 suka makan kita masak!! Hehe


Yeah!! Ntah macam mana tiba2 je teringat pau sardin zaman2 sekolah rendah dulu.

Terus whatsapp emak kat kampung, sambil2 goggle resepi kat internet hihi

Langkah Pertama: Penyediaan Bahan & Inti


Mula2 sekali mestilah penyediaan inti. Sebab bila inti dia dah siap, nak buat bila2 pun senang.Nak 'pospon' pun boleh (" ,)

Untuk Inti sardin:

- 1biji kentang
- 1 tin kecil sardin
- 3 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang putih
- 1 sudu teh serbuk kari
- Daun kari/daun bay leaf
- sedikit gula dan secubit garam
- untuk inti kaya: ready made kaya Non


Untuk Pau:

- 500mg (1/2 paket) tepung pau Blue Key
- 1 cawan air
- 1 sudu yis mauripan
- 2 sudu teh minyak sayur
- 1/2 sudu teh double baking powder
- secubit garam
- 2 sudu teh gula kastor

Langkah kedua: Pastikan alat kukus bersih dan siapkan tracing paper/daun alas pau



Haha mak saya dulu2 pakai je kertas2 A4 paper tu kemudian gunting bulat

Tapi sebab ni 1st time buat pau sendiri, jadi terlebih rajin

Saya ambil penekap bekas bulat makan qalesya tu je dan terap atas daun pisang

* Rumah baru ni banyak pokok pisang, orang lama tanam hehe


Langkah ketiga: Cara2 Membuatnya

Untuk inti sardin:

1. Tumiskan hirisan bawang merah/besar dan putih sampai naik bau

2. Masukkan kentang dan goreng sekejap (nak bg tak hancur je nanti)

3. Masukkan bancuhan serbuk kari diikuti sardin yang telah dilenyek

4. Tambah air 1 cawan dan masak hingga kentang empuk

5. Sebelum hampir kering, jangan lupa letak secubit daram dan gula secukup rasa

Untuk mengePau:

1. Didihkan air dalam pengukus (3/4 penuh)

2. Masukkan yis mauripan dalam air sejuk 1/2 cawan dan kacau sebati (jangan biar berketul). Biar naik buih dan tambah gula kastor 1 sudu teh

3. Dalam mangkuk besar: gaulkan tepung Blue key + garam secubit + baki gula kastor + minyak sayur

4. Campurkan baki air tadi dan uli sampai jadi doh yang tidak melekit

5. Proses ni ambil masa dalam 15-20 minit, dan masa nak siap tu boleh tumbuk2 sikit untuk buang gas ( ",)

6. Lepas siap doh, biarkan dlm 5minit kemudian bulatkan kecil2 ikut saiz kesukaan

7. Siap bahagi2 tu, ambil 1 doh kecil tu kemudiannya penyekkan sikit tengah dia untuk letak inti sardin/ kaya (atau apa2 inti anda suka)

8. Lapikkan atas daun pisang dan susu dalam lapik kukus

9. Kukus dalam pengukus dengan air yang mendidih selama 7 minit (mak saya cakap ikut saiz juga ya hehe )

TipS kulit Pau Cantik licin @ tidak menggerutu

* pastikan penutup kukus tidak basah. Lap air yang ada pada penutup sebelum tutup pengukus tu

* masak terlalu lama boleh meNGEREPOTkan kulit pau!!

* masa buka penutup tu hati2, sekodeng dulu sikit kemudian baru buka betul2

* tujuannya:elakkan wap air penutup menitis kena pada pau ya.PENTING!!

Bancuhan ni dapat 12biji pau.kecil sikit dari pau jual kat kedai tu c: