Google+ Followers

Followers

Wednesday, August 14

Kebaikan Teknik Marmet

Entry post kali ni simple je sebab esok oncall. Siang tadi keluar seharian dengan hubby survey2 harrier, rasa badan dah penat nak melayan anak2.

Nasib baik diorang dah tidur. Hehe

Teknik marmet (perah susu dengan tangan) ni sebenarnya amat mudah dan menjimatkan. Tak perlu keluar duit untuk beli breast pump. Tak perlu cari soket kalau guna pap elektrik tu jugak ( ",)

Oklah. Sebenarnya sama ada anda pandai atau tidak dengan teknik ni, not really a big deal! Tapi sebenarnya ia nya adalah BONUS untuk mereka yang pandai.

Ini disebabkan teknik marmet sebenarnya dapat meransang pengeluaran susu yang lebih banyak kerana wujudnya ' contact skin to skin'. Selain penting untuk 'emergency situation' dan elak bengkak susu c;

Sy sendiri pun mula belajar teknik ni masa anak pertama, masa tu tidur di hotel KL dan pam pula tertinggal di rumah (anak tinggal di kampung). Haha memang kelam kabut, dengan breast engorge + sakit nye..Masa tu lah nak memerah kat bilik air hehe memang pengajaran betul c:

So memang sangat berbaloi belajar teknik ni. Dan yang penting, prakjtikal kena buat lah ye. Bagi yang menggunakan pam, teknik marmet ni boleh diaplikasi selepas sesi mengepam tadi. Jangan terkejut sebab memang susu anda akan mengalir lagi, so buat sampai breast kosong ok c:

Selain itu, cuba untuk praktik teknik marmet yang betul. Mula2 memang susah sebab kita tak biasa. Namun, teknik yang betul amat penting sebab kalau salah boleh merosakkan tisu sekitar breast dan juga boleh menyebabkan puting melecek



Ilustrasi ringkas tentang marmet, tak susah mana kan? c:

Jom Ibu2 sebarkan teknik mudah marmet ni c;

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT/Penang Island mengikut kawasan)

No comments: