Google+ Followers

Followers

Thursday, October 24

Siapa dan Kenapa PEROKOK perlukan VItamin C?


Perbezaan Vitamin C Shaklee dengan Vitamin C lain:

~ Merupakan Vita C pertama yang natural: TIADA perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan

~ Bertindak secara Sustained Release yang berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh badan selama 24jam.

~ Rumusan unik yang membenarkan pelepasan Vita C secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.
* 100mg dilepaskan bagi setiap 1jam selama 5 jam tanpa henti!

~ Satu tablet mengandungi 500mg Vitamin C iaitu bersamaan dengan 7 1/2 biji buah oren.

~ Membekalkan Bioflavinoid dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg

1. yang bekerja untuk meningkatkan keberkesanan Vita C dan

2. perlu diambil sebagai sebahagian daripada supplement Vitamin C ( mengelakkan salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi Vita c, mengelakkan daripada ianya cepat teroksida dan merosakkan sel )

~ Terdapat juga dalam bentuk yang boleh dikunyah Chewable Vita C.

~ Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah ,

Klik di sini untuk kepentingan Vitamin C

Siapa yang memerlukan Vita C?

1. Perokok

* Vitamin C adalah antioksidan utama dalam tubuh manusia. Berbanding dengan mereka yang tidak merokok, perokok memerlukan kandungan vitamin C yang lebih tinggi. Ini disebabkan 'free radicals' merbahaya dalam rokok menyebabkan menyebabkan kandungan vitamin C badan menyusut lebih cepat dari biasa.

p/s: berbeza dengan vitamin K, perokok mesti mengelakkan supplemen yang mengandungi vitamin K kerana bersifat lawan dengan 'anti- coagulant'(elak pembekuan) dalam darah).

sumber: livestrong

2. Orang yang mudah stress kerana stress akan mempercepatkan penyusutan Vitamin C dalam badan

3. Orang yang makan pil perancang sebab pil perancang juga akan menyerap Vita C dan mengakibatkan pengurangan Vita C dalam badan dengan cepat

4. Orang yang ingin mencantikkan kulit atau yang mempunyai masalah kulit seperti jerawat atau eczema memerlukan Vitamin C untuk membina kolagen kulit yang sihat dan memperbaiki tisu kulit.

5. Semua yang mahukan kesihatan tubuh badan baik kerana Vita C menyokong sistem Imun dalam badan dan mengurangkan selsema yang berpanjangan.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)

Tuesday, October 22

Kenapa Badan perlukan Vitamin C

Apa itu sustained release?

Ia bermaksud proses di mana diformulasikan khas agar ia dapat dilepaskan secara perlahan-lahan mengikut paten istimewa yang menjamin penyerapan vitamin di antara 3 ke 6 jam.

Atau dalam erti kata lain ia akan dilepaskan perlahan-lahan dalam aliran darah badan mengikut masa tertentu.


Dan ia juga bersifat larut air dan tak di simpan, Jadi mesti diganti setiap hari

* sesiapa yang mengambil vitamin c malah apa jua supplement dinasihatkan minum air secukupnya sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari.

Khasiat Utama

1. Mencantikkan kulit

- Pengambilan Vita C setiap hari dapat membantu anda mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi.

Pigmen adalah penyebab utama pembentukan jeragat.

2. Membentuk Kolagen

- Ia dapat merangsang pembentukan kolagen yang mana kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.

3. Memperbaiki simptom Pendarahan

- Kekurangan Vita C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

4. Peningkatan Sistem Imun

- Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, megukuhkan sistem imun, peningkatan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, dan juga mengurangkan simptom selsema.

5. Memperbaiki Insomnia

- Ia dapat memperbaiki insomnia, stress dan masalah keresahan.

6. Mengekalkan Kolesterol Sihat

- Ia dapat mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalan pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)

Monday, October 21

Vitamin C sustained released 500mg kembali!!!

Ingat lagi tentang aura vitamin C shaklee ni.Sudah beberapa berhenti sekejap, kini kembali!

Shaklee: semulajadi + selamat + berkesan!
Oh dan sudah tentu halal c:




Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)

Wednesday, October 16

Masalah Keputihan..Normal atau TIDAK?


Masalah keputihan kerap kali di kaitkan kepada kaum wanita.

Sama ada gadis remaja atau wanita hamil (kebiasaanya fisiologi/biasa) mahupun yang telah berkelamin atau pun menoupause, masalah tetap ada.

Bagaimana anda tahu keputihan itu normal (dikaitkan dengan kitaran hormon dan hari subur)atau tidak?

Ia adalah TIDAK NORMAL sekiranya:

1. Mengalami keputihan yang sangat banyak sehingga menimbulkan kesusahan

*sama ada aspek kebersihan atau keselesaan, contohnya kerap kali menukar underwear atau terpaksa memakai panty liner setiap masa

2. Ada kegatalan atau tanda2 merah di sekitar kemaluan

3. Cairan keluar berbau busuk atau berwarna hijau/kuning/coklat atau bercampur darah

4. Kesakitan ketika bersama suami

Jadi, jika anda mengalami masalah di atas, anda sememangnya perlukan rawatan lanjut, kerana selain menyebabkan rasa tidak selesa, ia mungkin merupakan petanda jangkitan kelamin (bakteria, kulat atau parasit) atau ketumbuhan abnormal.

Lebih teruk lagi, boleh menggangu keharmonian rumah tangga dan menyebabkan punca kemandulan!

**

Jika anda merasakan keputihan anda adalah tidak normal, penting bagi mendapatkan konsultasi dan rawatan lanjut dari doktor perubatan anda dengan segera

Ini kerana masalah seperti ketumbuhan mungkin memerlukan pemerhatian pakar Sakit Puan,

dan masalah jangkitan kuman (seperti Sexually Trasmitted Diseases/Illnesses atau STD/STI) memerlukan ubat yang khusus, bergantung kepada jenis organism masing2: dan pasangan anda juga mungkin perlu dirawat!


Apa itu ALFALFA(Lucerne) atau Medicago sativa


Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian.

Ia kerap kali dikaitkan sebagai MILK BOOSTER bagi ibu menyusu dan herba memulihkan urat selepas bersalin


Namun tahukah anda bahawa Alfalfa juga boleh bertindak membantu dalam:

♥ Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
♥ Menghilangkan kelesuan dan tekanan (stress)



Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).


Bagus untuk elergi dan ekzema
♥ Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita)
♥ keintiman
♥ Meningkatkan stamina seorang suami
♥ Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita)



Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
♥ Masalah penambahan berat badan



FAEDAH2 lain Alfalfa:

♥ Merawat asthma
♥ Melegakan sakit sendi dan belakang, arthitis
♥ Mencuci usus bagi membuang toksik
♥ Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
♥ Meneutralkan asid dalam badan
♥ Melegakan sembelit
♥ Membuang angin dalam badan
♥ merawat gout


AMARAN : Alfalfa TIDAK BOLEH diambil oleh pesakit SLE


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)


Monday, October 14

Resepi Cik Pavlova SimPle - Mudah tapi SaNgAT sensitif !! c:

Punya lah excited nak buat pavlova ni sampai 3hari ni asyik google pasal dia je. Hehe at last, terhasillah buah tangan tak seberapa ni he

Pavlova ni sedap dimakan terus ye,selepas siap dibuat supaya crispy luar pavlova tu kekal terasa, walaupun dalam dia tu lembut tu macam marshmellow hehe

Tak suka? Manis sangat? Jangan risau, sebab kita boleh adjust sendiri tahap kemanisan yang korang nak! c:


Resepi Pavlova asal ambil dari Mat Gebu. Memang boleh percaya sedap dia ni. Sebab chicken puff dulu pun idea dari Mat gebu juga, tq2!c:


BAHAN-BAHANNYA
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
1 cawan gula kastor
(saya guna 1/2 cawan, nak bagi mak dan abah yang ada diabetes tu makan)
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan

(* tepung jagung dan cuka tu saya guna 1 camca je, supaya senang nak ingat)
1/2 camca teh esen vanilla


Topping:

Whipping cream
(saya pakai jenis non Diary whipping cream, kalau malas beli ready made pun ada)
Strawberry, Raspberry, Blueberry, Mangga, limau ect (guna buah masam sebab nak counteract cik pavlova manis tu)


CARA MEMBUATNYA

1.Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.

* saya buat 1 bulatan besar je terus, next time buat yang comel2 pula

2.Putar putih telur pada kelajuan tinggi hingga berbuih (soft peak),kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat (stiff peak)

* Jangan guna telur sejuk. JANGAN ADA walau sedikit kuning telur, minyak atau air. Malah sebab tu sampai ada nasihat guna bekas stainless steel atau tembaga je terus

3. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan dengan spatula.>Bukan mixer ye

4. Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel.Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi

* Saya tak pakai nozel, terus tuang atas baking paper dan pandai2 ler ratakan guna pisau kek

5.Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 100C-110C dan bakar 1 jam- 2 jam. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven dengan buka sedikit tepi pintu oven

* WAJIB guna api atas bawah ye, dan letak dulang bakar di tengah2 oven hehe

p/s: saya gunakan api bawah je asalnye, tapi atas lambat pula masak, bila turn api atas tu y jadi cam pic bawah ni he

Meringue masak apabila luarnya berwarna perang cream, rangup bila tekan sikit di luar.
Kalau sanggup, pecahkan lah sikit dalam tu nak tengok lembut ke tak ( ", )


6. Ambil pavlova tadi, letak whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda.

pavlova pertama yang saya buat di Penang

Ini pula pavlova ke 2 saya buat di Tg Malim, Perak. Yang dah masak tak snap pic, letak buah terus hehe

Ini pavlova yang ke 2 saya buat, agak kurang. Berbanding yang hancur dek abang long hazim buat tu:

1. dua2 crispy di luar tapi no 1 lebih tinggi berbanding no 2 y jatuh ke bawah huhu mungkin sebab telur tu sejuk kot duk kat bawah sinki rumah atok, tapi jadi juga tanduknya sebelum tu..erm??

2. No 1 dalam nya lebih lembut, masa pegang pun bleh rasa spongy dia tu

3. Rasa no 1 lebih sedap kot sebab abang long hazim makan sesorang sampai terjatuh pavlova base tu hehe saya dan suami tak rasa lah sebab puasa kan he

4. Pavlova No 2 lebih sedikit hangus di bawah dia, mungkin sebab saya ni yang tak pandai adjust api oven opah tu (",)
-->oven di kampung jenis elektrik ALTIS dan oven saya di Penang jenis letrik Cornell

Apapun, licin juga pavlova tu. Ada lah tinggal sikit dalam pinggan kecik tu untuk bibik2 rasa hehe

erm yang penting memang saya akan buat lagi kek ni!!Usaha tangga kejayaan! he c:

Bak kata orang tak kenal maka tak cinta, kena buat lagi pakai oven Cornell ni baru bleh cun hehe

Ini antara rujukan untuk 1st timer macam saya ni, info diorang ni memang sangat bagus sebab siap dengan gambar.Barulah ada idea kan c:


1. Entry terbaru tentang TIPS MEMBUAT MERINGUE PAVLOVA dari sisAppleDelight

2. Step by step cara buat mini pavlova dari Wanista

3. Tutorial Pavlova dari Cahaya Cintaku

4. Klip video dari joy of baking

Selamat Mencuba! Really worth it! Tak caya cuba try hehe SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA! c:

And Thanks again for all my references!!Lepas ni nak buat ikut resepi irmadilondon pulak!c:Akan ku korek rahsia2 mereka hahaha chayok!!

Cara dapatkan Membership FREE dan CASH BONUS dari Shaklee c:

Masih lagi October 2013. Jadi promosi Shaklee Collagen Powder masih terbuka!

Bulan ini juga ada beberapa customer saya yang bertanya tentang cara masuk keahlian.

Bagi yang pernah menggunakan collagen powder Shaklee sebelum ini, memang diorang terus rembat peluang ni.

Apa yang istimewa dengan PROMO OKTOBER 2013 Shaklee: Collagen Powder BUY 6 FREE 1: Dengan pembelian ini anda layak:

1. FREE Membership (Jimat RM 65)
klik di sini untuk benefit join shaklee c:
2. FREE Postage (Jimat RM 10, Sabah Sarawak RM20)
3. FREE 444 UV points
4. FREE 1 kotak lagi Collagen
(Harga sebenar RM298)
5. Dapat CASH BONUS bernilai RM114

Bagi yang hanya mahu mencuba, boleh terus hubungi saya untuk harga trial pack/ per box price. Lebih murah dari bulan2 biasa!

Rasa terlalu awal sampai 6 kotak? Boleh beli dengan 3 kotak juga:

* Malah pembelian 3 kotak juga (dengan member price rm238x3)membolehkan anda mendapat keahlian dan pos percuma!

( Tapi, Kelebihan2 lain di atas hanya bagi pembelian 6kotak sahaja ya )

Mahu 1 kotak/trial pack sahaja?
Atau mahu beli dengan harga yang lebih MURAH lagi?? Sila pm (sms/whatsapp) saya ok c:

Testimoni 1:


Testimoni 2:


Testimoni2 lain: klik di sini

Anda rasa mahal? Sebenarnya berbaloi untuk mencuba collagen Shaklee. Berbanding dengan produk2 murah di pasaran lain, Shaklee terbukti selamat dan berkesan.

Malah, ia sebenarnya lebih murah berbanding produk2 ribuan ringgit lain yang belum tentu pasti!

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)



Saturday, October 12

PAVLOVA Cake and Russian Ballerina (" ,)


Alhamdulilah..hajat tahun lepas tercapai akhirnya. Jauh berhajat di Perak, Penang jugak yang saya jumpa c:

Kek Pavlova atas ni buat dalam packing kecil2. 1 RM20. Mula2 tanya jugak JM Norly(owner damia cake house) tu, awat pavlova ada bekas? Bukan bakar atas baking paper je ke?

Haha tapi memang rasional, dia kata mudah nak bawa sana sini. Nak berjual ler katakan.

Erm memang puas hati la makan kek ni. Bawak balik ke kampung mertua,abang hazim dan adik qalesya kojenye makan buah tu je.

Pavlova nye luar ala2 crispy crunchy sikit, dalam dia lembut. Betullah,sampai ada yang cakap macam marshmellow dalam dia c:

Ok. Siapa berminat boleh contact sendiri JM Norly tu. Available area SPS/SPT sahaja hehehe tidak ler, tanya sendiri tukang jual ek hehe (klik kat link kat atas, tak pon korang beso kan je pic tu..ada no phone hee)

Jom tengok SEJARAH cik Pavlova ni: (sumber joyofbaking.com)

PAVLOVA or 'pav' is a meringue cake with a light, delicate, crisp crust and a soft sweet marshmallow center that is produced by folding a little vinegar and cornstarch (cornflour) into stiffly beaten egg whites and sugar.

This dessert is served with softly whipped cream and fresh fruit (passion fruit, kiwi, raspberries, blackberries, blueberries or strawberries are favorites).

The name for this dessert, Pavlova, was chosen in honor of the Russian ballerina, Anna Pavlova, who toured both New Zealand and Australia in 1926.

There is a long standing debate about whether New Zealand or Australia invented this dessert, which has yet to be resolved.

New Zealand claims that printed recipes for this meringue began to appear in New Zealand in the late 1920's.

Australia tells the story of how, an Australian chef, Herbert Sachse, invented this dessert when a soft meringue cake was requested for an afternoon tea at the hotel where he worked.


Ok. Tamat bab history. Tak minat pun sejarah2 ni.

Walaupun saya dapat A1 sejarah dulu, tapi kalau tanya saya semula kompom fail. Nampak sangat stadi sebab nak exam je hikhiks (saya tak suka sejarah tapi saya sayang Malaysia ok I LOVE U mMuahh!!c: )

Apapun keazaman saya untuk buat sendiri pavlova ni memang ada lagi ni. Haha tengok lah kalau free dan cukup barang boleh lah buat wekend ni.

Resepi2 yang digoogle hehe. Bukti semangat yang membara ececehh (" ,)

Doa2 lah menjadi. Amin..Sebab kalau menjadi boleh bawa balik kampung raya haji..yeayy!! Balik kampung!! c:






Wednesday, October 9

The blacklist

Giler sengal lah cerita ni. Dah addicted dah ni.

Dari pukul 9 malam tadi kot nak buat explaination letter untuk medical report. 2 ayat pun tak lepas2

Haha sudah lah esok nak p court nya. Aish tak bleh jadi ni. Ok. Iklan dah tamat. To be continued..yeayy!! c:


masak lemak ikan masin dan pekasam goreng bawang c:


ni mak mertua y masak, balik lain kali baru nak menuntut hehe

Masak lemak ikan masin.lauk kegemaran daddy.ikut resepi mak saya,sama macam masak lemak lain:

1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi

2. Ketuk hujung batang serai dan basuh asam keping

3. Masukkan ikan masin, serai dan bahan yang siap ditumbuk tadi dalam periuk bersama santan (pakai fresh baru perah, sedap hehe)

4. Kaup balikkan dalam periuk, jangan sampai pecah santan.

5. Letak garam mengikut rasa (kalau tak cukup masin lagi lah)

6. Nak letak daun kunyit dan nenas pun sedap ( ",)

Ikan? Erm ikan masin apa2 pun sedap..ikan kurau ke, ikan talang ke c:


Tapi sebenarnya saya memang tak suka lauk2 berkuah ni. Favrot saya ikan masin goreng baeang bersama cili ni

haha nyum2 memang bertambah2 bila makan dengan nasi panas. Tak jadi lagi diet hari ini haha

ops ada tauhu telur goreng..boleh ratah2 sambil tengok tv ni sementara daddy siap tidurkan adik..

tak sabar ni nak makan nasi!! C:

Friday, October 4

PaNassS!! Shaklee October 2013 promotion: Collagen Powder ( buy 6 get 1 free)

Kalau harga di bulan biasa, 1 kotak kolagen Shaklee berharga RM239 (member price)/rm 298 (non mem ber price) tapi bulan ini, cuba kira sendiri berapa banyak $$ anda sudah jimat!

Apa yang jimat? Jom tengok:

Beli 6 kotak percuma 1 FREE!
Kos Penghantaran percuma
Belian 3 kotak collagen melayakkan anda mendapat keahlian percuma!



KEISTIMEWAAN Collagen Powder Shaklee:

* Penggunaan: 1 hari 1 sachet dan kesannya dirasai seawal 8 minggu (klinikal test)

* Anti-penuaan - mengurangkan liang pori-pori (pori-pori terbuka), kedutan dan garis halus.

* Menghidratkan - melembapkan kulit

* Mengembalikan keanjalan kulit - menjadikan kulit anjal, lembut dan tegang.

* Melicinkan kulit.

* Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat

* Mencerahkan dan mengurangkan pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata


Cepat! Promosi hanya untuk bulan October ini sahaja! c:

INFO PENTING:

*Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.

*Kesan pengurangannya akan mula dirasai 10 tahun kemudian (maksudnya 35 tahun baru kita start rasa tanda2 penuaan tu!)

* Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada!

Persoalan mengapa bila umur meningkat , kulit mulai kedut, kusam, sering kali sakit2 sendi lutut, sakit belakang malah berisiko tinggi untuk patah tulang?? Sebabnya semakin kita tua, kolagen dalam badan semakin berkurang!

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)