Google+ Followers

Followers

Monday, March 31

Yes, I am Fat..But Not yet Miss Fatty (",)

Jam 4.20pm di MCH (klinik Ibu Anak) sambil2 menyiapkan report mortality baby:

Kak ida: Hello doc, doc bleh balik awal 4.30 hari ni.

Doc: Eh, bukan pagi tadi sy oncall bayo utang ke? Mana ada hour?

Kak Ida: Ada..bos suruh balik. KAlau tak balik awal esok 1hb BURN!!

Haha yeayy!! Adik di taska nanti pukul 6 ambil la hehe

Balik awal dapat juga bersenam. Huhu sesuatu yang semua perempuan ( hampir semua kot lelaki pun ada hehe) benci bila berat badan naik!!


Pic end of 2010.Masa ni posting Orthopedic HO di Sg Buluh, dengan tunang @ en hubby masa Surgical Night.

Berat masa ni 52kg je hehe (masa grad 2009 saya underweight BMI 18 haha)

Erm memang berat badan bertuah masa ni sebab saya dan suami dapat 3 hadiah cabutan, 1 no tu kami beri kat kawan wani & hisyam sebagai hadiah kahwin mereka c:


Ini pula..tadaaa!! Nampak tak kegemukan yang nyata tuttt? AP Diameter badan bertambah tu..sob sobs

Huhu ini pic masa ambil APC di Dewan Sri Pinang 26 feb lepas..

Tak best sebab saya makin berisi tapi sangat Best sebab dapat jumpa rakan2 kerja hospital Sg Bakap!Love u guys!! c:

Erk berat saya 64kg ok sekarang ni.BMI 24= dah overweight for Asian Women :c

Sebenarnya berat sy maintain lepas beranak adik Qalesya August 2012 dulu.

Yup, memang lah maintain 64 kg konon tapi total weight gain sebelum pregnant tu 10kg!

In summary:

1. Masa student di UM: 48-49kg
2. Masa Houseman di Sg Buloh: 51-52kg
3. Selepas deliver 1st baby: 54kg
4. Selepas deliver 2nd baby: 64kg untill now :c


Haaaa sedih2..Bak kata orang berat mata memandang Berat lagi bahu memikul kekekek

Ok. Target baru tahun ni..pssssst ( " ,)
* yelah, daddy pun main badminton 2x seminggu, mama pun mesti lah exercise kan hehe

Orait. Peluh dah kering. Nak mandi, solat dan ambil adik qalesya di taska.

Erm..excited juga sebab hari ni closing shaklee untuk ESP Buy 6 FREE 1. Tengah fikir2 nak bagi exclusive gift kat downline c:


Ops..sempat lagi cuci mata dengan my Lovely Flower from Penang: Adenium obesum @ kemboja cina

Ok adik..mama datang ni..c:






7 Benefits of ESP that You Wont Regret!!

Energizing Soy Protein atau ESP telah mendapat pengiktirafan seantero dunia kerana proses kajian klinikal yang dijalankan berkali-kali bagi memastikan kualiti protein yang tinggi.

ESP Shaklee bersumberkan tumbuhan semulajadi(kacang soya)yang dapat dihasilkan untuk manfaat optimum kepada bakal pengguna.

Buat pengetahuan anda,protein kacang soya adalah
- 2 kali ganda lebih dari daging
- 12 kali lebih dari susu dan
- 4 kali ganda lebih dari telur.

Ia juga rendah kolestrol, rendah lemak dan mudah diserap oleh tubuh manusia.


7 KHASIAT Yang Anda MESTI Tahu:

1. Rahsia Awet Muda / Anti Penuaan

Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan memperkuat otot bagi memastikan kita sentiasa bertenaga.

Kandungan yang terdiri daripada Asid Amino membina dan memperkuat otot tubuh, kuku, rambut, darah, organ, kulit dan kelenjar.

ESP juga mengandungi 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain.

2. Mempertingkat Fungsi Hormon Wanita

Kacang soya adalah tumbuhan yang kaya dengan isoflavon yang berfungsi sama dengan fungsi hormon wanita.

Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dalam darah disamping mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

Ia juga baik untuk mencegah gejala ‘hot flashes’ sebelum menapous dan membantu mencegah kanser serta anemia.

3. Rahsia Kulit Cantik Dan Anjal

ESP merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan dan bertindak sebagai agen anti-penuaan+ Mengembalikan keanjalan kulit supaya kulit kekal cantik dan gebu.

Di samping memperkuat otot sekaligus mempercepat pemulihan luka dan menghilangkan parut.

4. Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki

Genistein yang terkandung dalam kacang soya telah dibuktikan mempunyai keupayaan bagi mencegah pertumbuhan dan menghalang sel kanser darip merebak.

Ia berfungsi dengan memusnahkan radikal-radikal bebas dalam sel-sel tubuh kita sebelum radikal bebas sempat bermutasi daripada DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser.

Ia juga melindungi dan menjaga rahim dan ovary serta kitaran haid dan prostat.

5. Memulih Dan Memberi Tenaga Segera Untuk Individu Aktif

ESP Shaklee terbukti berkesan dalam memulih dan member tenaga segera untuk individu yang aktif, ibu menyusu, wanita bekerjaya yang sibuk dan mereka yang mempunyai gaya hidup yang lasak.

ESP membekal tenaga segera dan meningkatkan sistem imun sekaligus memulihkan kepenatan, mencegah migrain, insomnia dan gejala stress yang disebabkan kemurungan, kebimbangan, ketakutan, tekanan kerja dan sebagainya.

6. Jawapan Kepada Masalah Pigmentasi

Kacang soya atau nama saintifiknya Glycine Max dianggap salah-satu daripada 7 “super-foods” yang wujud di dunia.

Hasil kajian para saintis telah membuktikan lecithin dalam soya dapat melancarkan peredaran darah, menyahtoksin bahan buangan sel dan lain-lain.

Fungsi lecithin soya ini juga melambatkan proses rambut beruban, menyelesai masalah keguguran rambut dan keadaan rambut yang kusam. Disamping mencegah masalah pigmentasi dan kulit berjeragat.

7. Meningkatkan Keupayaan Memori

Pengambilan ESP Shaklee secara konsisten akan dapat mempertingkatkan keupayaan daya ingatan.

Kacang soya mengandungi isoflavones yang bertindak sebagai penerima atau perangsang estrogen dalam otak manusia, terutama dalam hippocampus iaitu kawasan penting untuk memori manusia.

* kredit kepada celik vitamin c:

Last2 day kene restok ESP lagi c:

Dapatkan ESP anda bulan ini dengan harga penjimatan. Buat apa beli 1 canister jekan kalau dah dapat extra benefit kalau beli 6 terus.

Jom! Tinggal 1 hari sahaja lagi sebelum Promosi ESP:buy 6 FREE 1 ini berakhir!

Insya Allah, berbaloi untuk anda dan family C;


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)

Friday, March 28

Adenium obesum@ Kemboja Cina: cAnTiK!! c:


Alhamdulillah..Pokok kemboja cina dah mula berbunga!

Berkat kesabaran ni..haha

Mestilah excited, daripada saat dia hampir2 pupus di Penang dulu sampai bertahan bawa ke Ipoh c:


Pic 5 days back. Kalau bandingkan dengan picture atas tadi, 2 bunga kiri dan kanan tu masih terkatup lagi

Buat pengetahuan, pokok sebenarnya hadiah daripada SN Jam masa di hospital Penang dulu


Menurut kata tuan punya pokok,pokok kemboja cina ni ada kembar. Satu dia beri pada saya.

Hah, malahKembar dia dah berbunga pun tahun lepas lagi! sob sob..nasib baik belum terlambat hehe

Pokok ini pula hampir kesemua daun meluruh -sebab tu tinggi kurus je sebelum cabang baru huhu

Hehe ok lah kan untuk orang baru nak menanam haha


Ini pula pic 2 minggu lepas. Baru je lepas letak baja beli di nursery.

Seronok bila nampak pokok yang asalnya hampir bogel dek luruh daunnya, mula bercambah daun baru.

Paling best bila berputik nak berbunga pula c:. Barulah naik seri halaman rumah ni. Walaupun rumah sewa aje kan haha

p/s: hati2 tanam pokok hiasan ya kawan2, takut terkena pokok cantik tapi beracun macam di penang dulu

Info:

Adenium obesum atau lebih di kenali sebagai kemboja cina merupakan pokok dari famili apocynaceae. Ia sejenis pokok yang berbunga cantik. Berasal dari Africa Timur dan Selatan Arab.

Juga digelar dengan gelaran 'desert rose' iaitu rose padang pasir mungkin kerana bunganya seakan ros dan hidup subur di kawasan yang kurang air.

Adenium ini boleh dibiakkan dengan cara keratan batang dan biji benih. Untuk penanaman adenium perlukan tanah yang senang air mengalir jadi campurkan tanah dengan pasir sungai ketika proses penanaman. Ia memerlukan cahaya yang banyak dan sedikit terlindung untuk hidup subur dan berbunga cantik.

Hanya siram sekali sehari ketika cuaca panas. Manakala pembajaan pula baja najis ayam paling sesuai untuk adenium tetapi boleh juga gunakan baja biji untuk kesuburan pokok ini.


* In short, ini Pesanan Staff Nurse SitiNoor dan Kak Jam dulu

- pokok ni kene cukup dapat cahaya matahari
- Jangan siram air banyak2 nanti akar pokok rosak
- Letaklah baja secukupnya ( tak percaya cuba lah try, jangan letak baja langsung hehe)

Next on the list: Nak cari benih bunga dahlia pula.Macam cantik je kan c:

Tuesday, March 25

Tak Perlu Cakap banyak2, MESTI Cuba Baru Tahu!

Baru lepas pos 2 ESP untuk rakan di Selangor semalam.

Sebab dia beli 2 canister terus, pos sekali dengan shaker Original Shaklee lah, mudah sikit dia nak bancuh c:

Hari ini, tengah berkira2 lagi nak restock ESP, almaklum kan Promosi BUY 6 free 1 ESP sekarang ni haha


Best sangat ke ESP? Memang best kalau anda dah guna.

Tapi tak guna cakap banyak,memang kena cuba sendiri baru tahu!

Dah ada ESP tapi boring ya dengan air suam/ kosong sejuk sahaja? Cuba resepi ini daripada mama-iloveu blog , kredit c:


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)





PM Press Conference on Malaysian Airlines MH370 ( 24/3/14)

Innalillah..

Al- Fatihah sekali lagi, semoga perjalanan pencarian lepas ini lebih dipermudahkan


Hasil kerja tangan anak2 dan rakan2 di Taska Sahabat

Buat ahli keluarga krew MH370 dan penumpang yang terlibat, tetap tabahkan hati.

Berat mata memandang memang Berat lagi bah memikul.

Hanya doa yang dapat dipanjatkan



PM NAJIB RAZAK’S PRESS STATEMENT ON MH370

"This evening I was briefed by representatives from the UK Air Accidents Investigation Branch (AAIB). They informed me that Inmarsat, the UK company that provided the satellite data which indicated the northern and southern corridors, has been performing further calculations on the data. Using a type of analysis never before used in an investigation of this sort, they have been able to shed more light on MH370’s flight path.

Based on their new analysis, Inmarsat and the AAIB have concluded that MH370 flew along the southern corridor, and that its last position was in the middle of the Indian Ocean, west of Perth.

This is a remote location, far from any possible landing sites. It is therefore with deep sadness and regret that I must inform you that, according to this new data, flight MH370 ended in the southern Indian Ocean.

We will be holding a press conference tomorrow with further details. In the meantime, we wanted to inform you of this new development at the earliest opportunity. We share this information out of a commitment to openness and respect for the families, two principles which have guided this investigation.

Malaysia Airlines have already spoken to the families of the passengers and crew to inform them of this development. For them, the past few weeks have been heartbreaking; I know this news must be harder still. I urge the media to respect their privacy, and to allow them the space they need at this difficult time."

ENDS


Sunday, March 23

Pentingkah Zink Untuk Anda


Tahukah anda bahawa sumber zink daripada haiwan lebih mudah diserap berbanding sumber tumbuhan?

Ini disebabkan sumber tumbuhan mengandungi serat dan phytat yang menghalang penyerapan zink melalui usus

Zink juga sering hilang selama proses memasak.

Untuk mempertahankan kandungan zinc, masak makanan dengan air sesedikit mungkin dan dalam waktu sesingkat mungkin.



Sumber terbaik zink adalah daripada daging, hidupan laut (seafood), bahan tenusu dan bijirin kacang.

Tiram contohnya merupakan sumber makanan yang mengandung zinc paling tinggi.

Seafood lain menyediakan setidaknya 10 persen per tiga ons termasuk kerang, lobster, ikan, dan daging kepiting.

Tapi sejauh mana keperluan zink dalam kehidupan seharian?

Kebanyakan orang TIDAK memerlukan zink sebagai supplemen tambahan seharian. Ini kerana mereka mendapat zink yang secukupnya melalui pemakanan lengkap piramid makanan.

Namun terdapat faktor lain yang boleh mnyebabkan anda kekurangan zink:

1. Penyerapan yang tidak baik
2. Peningkatan keperluan dan kehilangan zink oleh individu tertentu seperti ibu atau pesakit selepas trauma/pmbedahan
3. Penggunaan yang tidak baik oleh badan
4. Vegetarian

Keperluan Zink:

Zink adalah mineral penting untuk membantu mempertahankan fungsi tubuh normal seperti penyembuhan luka, mineralisasi tulang, pertumbuhan jaringan, dan fungsi tiroid.

Kekurangan zink dapat menyebabkan anemia,masalah kulit dan botak, kemandulan, intoleransi glukosa, dan proses penyembuhan luka yang lambat.


Nutrition Fact: Sebiji Zinc Shaklee membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian).

Testi 1:


Testi 2:


Testi 3:


Testi 4:


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)



Saturday, March 22

Pau Kelapa Gula Melaka

Entry on 8/2/2014

Semalam emak dan abah tg Malim ke Ipoh.Sengaja datang jalan2. Tapi sebab abah tertinggal insulin di rumah, sempat 1 malam je tido kat sini :c

Erm kali ke 2 buat sendiri pau.Special untuk mak, buat ikut resepi asal emak je sebab nak bodek c; tapi edit sikit juga haha


Terus terang saya tak tahu apa beza gula anau dengan gula melaka. Mungkin pokok lain kot huhu tapi saya kali ini pakai gula melaka sebab sedap!

1. Hiris gula melaka.

Sila pakai gula melaka ori kalau nak senang hiris sebab lembut je.

Kalau nak merasa berkesan dek pisau, beli lah gula melaka yang campur gula ++ tu hehe


2. Satukan 1/2 biji kelapa putih parut bersama gula melaka dan 2sudu gula pasir

Buka api dapur dan kacau sampai sekata dan agak2 kering sikit air dia

* Mak mertua saya buat inti kelapa dengan gula perang ketul tu. Boleh je cuma kena tapis la buang pasir

Dan mak mertua saya letak air juga dalam 1cawan.

3. Kacau sampai inti kelapa kering

Rasa kalau nak extra manis tambah lah gula lagi ya. Saya dah ok manis2 buah lebih macam ni c;


4. Siap inti kelapa,sejukkan.

Inti kuih apa2 pun lebih bagus buat awal.

Sebab kalau malas nak buat kuih pun tak apa sebab dah ada ready made inti dalam fridge tu c:

tak habis uli lagi ni tau, kene uli sampai licin hehe

5. Dalam besen, gaul rata je 500gm tepung pau blue key bersama 1 sudu yis

( tak jumpa lagi tepung pau hong kong tu huhu)

6. Masukkan 1 sudu teh double baking powder diikuti 2 sudu minyak sayur

Sebab saya masih lagi nak buat ujikaji dan sedikit derhaka pada resepi asal, tu yang letak lagi penaik ni hihi

7. Masukkan 1 sudu gula dan secubit garam.

8. Tambah air dan uli sampai jadi doh dan tak melekat di tangan.

* beza dengan resepi pau sardin dan kaya dulu:

- tak perlu bancuh dulu yis tu dalam air sampai naik buih2
- tak letak susu tepung sebab terlupa (erkk!!!)hehe


9. Kecikkan doh dan letak inti kelapa dalam kemudian bulatkan

10. Lapik dengan daun pisang dan susun dalam kukus


Macam biasa mentang2 rumah saya ada pokok pisang, jadi mestilah pakai daun yang wangi tu kan hehe

Ops sebelum tu sila panaskan air sampai mendidih baru letakkan kukus ya

11.Kukus pau sampai masak ( kalau kecik dalam 5 minit, kalau besar dalam 7 minit macam tu)


Siap dan boleh nyum2 hehe tahu apa yang buat saya tension??

Arghh!! Pemegang penutup kukus tu boleh tercabut masa nak buka kukus!!

Habis jatuh wap atas pau!

Sedih tu kulit pau agak kurang cantik jadi nye huhu

Kena minta hubby belikan kukus baru ni hehe kan daddy? c:






Friday, March 21

Susu Kolagen? Kopi Kolagen?Koko Kolagen?

Penting ke kolagen?

YA. Kerana ia merupakan antara struktur penting pada Kornea, Kanta mata, Kulit, Salur Darah, Keratin (rambut , kuku) , Tulang, tendon, Rawan Sendi, Gigi, Tulang Sum Sum, Tisu & Organ seperti Buah Pinggang, Jantung serta sistem Limfatik1


Kolagen amat penting kerana ia merupakan protien utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia.

Kolagen merangkumi 30% daripada keseluruhan protien dalam badan.

Malah ia juga turut menyokong sebahagian besar sel-sel yg memberikan struktur, kekuatan & kekenyalan kulit & tisu badan.


Sebelum mengenali Shaklee, saya memang tidak pernah terfikir untuk menggunakan kolagen. Mungkin disebabkan kulit muka saya yang agak kurang bermasalah (Alhamdulillah sangat2 hehe).

Tapi,selepas melihat perubahan seorang kakak kepada staff saya di Penang dulu, memang sangat impress!!Kalau tak, tak akanlah dia borong sampai 5 box kan ( bukan customer di atas ya c;)

Jom Tengok Siapa yg perlukan collagen:

Berikut adalah tanda- tanda yang anda perlukan kolagen:

- umur akhir 30-an dan ke atas
- kulit kaki ni bersisik2
- pori2 yang terbuka (contohnya, kalau depan cermina, akan nampak pori- pori nampak dulu sebelum hidung)
- kulit kusam,tampak tidak bermaya
- tona tidak sekata - bawah mata gelap, dahi cerah, dagu gelap

TAK TAHU NAK PILIH JENIS KOLAGEN YANG SESUAI??

Saya akui, memang banyak sangat jenama kolagen di pasaran sekarang. Sampaikan kopi dan koko pun ada kolagen! ( ",)
Tetapi, kenapa saya memilih kolagen daripada shaklee?

6 SEBAB Mesti Memilih Collagen Powder Shaklee?

1. Sumber premium kolagen marin (bukan rerumpai ya)

- ekstrak sisik ikan merah yang diketahui tinggal di laut jauh paling dalam, paling jauh dari pencemaran

2. berat molekular paling rendah 1,000 Dalton yg menyebabkan ia mudah dan pantas diserap ke dalam tubuh

3. rasa lebih muda - kolagen sama penting utk tulang sperti kalsium, kekalkan otot mata supaya anjal, otak sentiasa sihat'

4. Shaklee dengan 7 ramuan istimewa

- antaranya vitamin C yg galakkan penghasilan kolagen baru
- vitamin B metabolise bdn untuk membebaskan tenaga yang diperlukan dalam penghasilan kolagen
- lactobasillus acidophilus utk kesihatan usus dan menggalakkan penyerapan kolagen

5. Shaklee merupakan syarikat antarabangsa yang telah beroperasi lebih 50 tahun bersama kajian saintifiknya

6. Paling utama, Halal dan Selamat!c:

class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)



Tuesday, March 18

Herbal Blend Cream Shaklee Out of Stock lagi!!!


Herbal blend cream Shaklee. Hebat sangat ke sampai cepat betul habis??

Semalam pagi kebetulan suami ke branch, jadi saya sempat masuk order 3 herbal blend cream.

Kebetulan lepas 1jam msg suami, saya dapat notifikasi shaklee yang herbal blend cream memang sudah 'available' di branch

Memang ada kawan yang sudah booking lama herbal blend ni. Sekali dia ambil terus 3!

Hari ni pula dapat message dari Shaklee yang herbal blend cream dah habis!

Memang penangan best lah, kalau tak tak akan 1 hari je dah licin kan c:



Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

NAJMI ANUAR ( ID 854348)
H/p 010- 2325408






Resepi cheesecuit@ cheese biscuit Mak Teh

HomeMade cheese biscuit @ cheesecuit oleh Mak Teh Salwa

--> next in my awaiting list ( " ,)


Biskut cheese? Cheesecuit?

Haha ini 1st time saya makan, masa pulang ke tg malim semalam.

Itu pun indirectly je terlibat hehe

Sedap. Tapi pada kakak saya dia suka kalau lebih masam lagi ( next time nak tambah yogurt lagi haha)

Erm pada saya dah cukup sedap ni. So ini verbal resepi je, sebelum saya terlupa hehe

Dengan mixer, pukul cheese bar ( philadelhia) sampai kembang.Masukkan 4 sudu susu low fat milk dan 1/4 tin susu pekat

Celupkan biskut dan susun dalam dulang. Curahkan balance bancuhan cheese tadi dan tabur nestum.

Masuk fridge dan siap untuk dihidang hehe


Haaa betul tak resepi ni mak teh? Nanti mak tam buat ek c:

Ops rasanya boleh tabur milo atau letak a layer of blueberry cream kot hehe





Monday, March 17

One step further: Again its Vivix!!

Alhamdulillah..

Seronok dengar khabar gembira daripada kak nadia tentang seorang customernya yang telah bertambah pulih dari masalah angin ahmar

Jangan salah sangka, bukan semua angin ahmar bersifat kekal tetapi ada yang akan bertambah pulih ( walaupun mungkin kurang berbanding sebelum sakit)

Malah, ia juga boleh menjadi semakin teruk dan mengakibatkan pelbagai komplikasi jika sakit angin ahmar tidak dirawat dan melalui proses rehabilitasi lebih awal!


Vivix adalah minuman botani yang mengandungi polifenol.

Polifenol pula adalah kumpulan fotokimia yang mengandungi sifat anti oksidan berkesan dan anti penuaan semula jadi.


Hebatnya vivix kerana ia mengandungi resveratrol ( polifenol yang kaya dalam arak merah) dan vivix itu 10x ganda lebih berkesan berbanding resveratrol itu sendiri!

Tambahan pula, vivix TIDAK mengandungi alkohol serta diiktiraf halal dan diluluskan selamat


Alhamdulillah..

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

ID No 854348 ( Najmi Anuar)
Hp 010-2325408

* disclaimer:

semua vitamin/ produk shakler bertujuan untuk membantu kesihatan, bukan untuk mendiagnosis atau menyembuhkan penyakit

Semua yang baik itu hanyalah kerana Allah c:


Friday, March 14

Alhamdulillah c:

Kusut masai! Haha banyak sangat lah kononnya nak fikir sampai macam sume je tak terbuat!!

Erk!! Apa ni? Ya anda boleh abaikan je ayat2 di atas.Sebab saya memang tengah pening ( " ,)

Apapun, Masya Allah!!

Sesungguhnya aku benar2 bahagia bersama suami tersayang dan 2putera/puteri kami!

Alhamdulillah c:

Monday, March 10

Hands on experience: Puding Karamel Pelangi + Congo Bar + Pavlova @ Fatihah Cake House c:

9 Mac 2014

What a tiring but most enjoyable day!!

Jam 7.30 pagi kami bergerak dari Ipoh ke Jawi,Penang. Destinasi pertama ke rumah SN Zu, menghantar ESP Shaklee bersama Shaker.

Orang tengah berpantang lah katakan, dapat juga tengok be'be' @ baby (Qalesya sebut be'be hehe).

Sambil2 berbisnes.

Alhamdulillah bertambah seorang lagi pengguna konsistent shaklee yang menjadi member. Yelah banyak extra benefit tu c:

Lepas minum2 pagi, kami ke rumah Cassia di Batu Kawan.Happy nye tengok anak2 berlari2.

Rumah kosong lagi.kami bawa bantal dan benda2 basic je.Saje lepak2 ambil angin sambil tengok gunung hehe

Hampir jam 2 baru bertolak semula ke Ipoh.Hehe lambat untuk kelas baking dengan
Fatihah Cake House ni.

Hampir sejam kot saya lewat.saya jugalah orang last siapkan gula hangus.

Dan lepas tu Alhamdulillah semua as follow hihi


Atas gula hangus tu, kami letak adunan puding diikuti bancuhan kek 3warna.

Ha jelesss tak, cantik kan? Haha excited dapat main dengan warna, erm ja


Siap masak selepas diterbalikkan hehe tengok..bulatan yang tak center tadi tu boleh abaikan je.

Sebab ia tak menjejaskan layer kek pun hihi yang penting lepas potong 'tanteeek'


Congo bar yang siap di masak. Inilah cikgu @ tokey Fatihah Cake House hehe nyum2 sedap.


Ini first time kot saya makan congo bar.terus balajar buat lagi.

Sebelum ni selalu tengok je, angan2 je nak buat tapi tak pernah try.

Erm makan kacang manis tempek tak? Congo bar ni lembut tp crunchy.Lemak ada manis sikit.No 1 hehe

div<>

Ops sempat posing tu. Hehe orang tak pernah ikut kelas bakar membakar ni..ini lah jadinye hehe


Closed up kek puding karamel pelangi lepas siap bakar ( sebelum terbalikkan) bersama pavlova yang siap dihias

Pavlova ni resepi nya mmg tak jauh beza dengan resepi pavlova saya dulu.

Cuma jeng2 rasanya lebih masyuk! Macam ala2 cair di lidah gitu..Fuyyoo hebat kan

Tapi ingat tak kisah pavlova ke 2 saya yang jadi macam lempeng tu? No 3 menjadi pula hehe

Haa itulah pentingnya join kelas2 macam ni.tanya je apa2 soklan pun boleh.ada cikgu nak menjawab. Tak perlu buat experimen kat rumah dah ( ",)

bergambar dengan 9 peserta lain

Ok2. Nak siap publish post ini je sebenarnya. Terhenti kejap sebab masuk2 kerja je dah melompat ada budak kena fit.

Ok..to be continue in hands on with Fatihah cake house no 2 c:

* tq banyak2 daddy tolong tengokkan anak2 ber2 yang boleh tahan notti tu semalam haha


Aksi2 sukan hazim haziq dan qalesya semasa di batu kawan

Saaaayang anak2 mama!!! C:

Sunday, March 9

Ya Allah berikan Keselamatan kpd Mangsa, Kekuatan kepada Ahli Keluarga

Masih panas dengan isu nahas pesawat penumpang Mas MH370 (8 Mac 2014).

Innalillah..

Bermula jam 1pm sampai la tidurkan anak jam 8pm tadi, memang depan tv je menanti news di astro Awani.

Hp whatsapp dan fb macam2 versi masuk.


Daripada asalnye selamat buat emergency landing di naning, beralih pula kepada kemungkinan terhempas di lautan vietnam.

Malah ada yang mengatakan mangsa semuanya sudah meninggal

Terbaru adalah teori rampasan, disebabkan 2penumpang MH370 tersebut yang dikatakan memiliki pasport palsu.

Erm jika rampasan, mungkin selamat.Mungkin juga semasa episode rampasan itu berlakunya hempasan?

Apapun, pesawat penumpang Boeing 777 adalah pesawat paling popular dan dikatakan antara paling selamat perjalanan lebih 16jam.

Malah pilot Mas tersebut juga sangt berpengalaman.Tidak lupa juga servis Mas yang diiktiraf sebagai yang terbaik.

2 bayi dan 1 pasangan baru sahaja berkawin turut terlibat dalam kejadian

Apapun, Wallahualam.

Sebagai umat Islam, mari kita sedekahkan surat al- Fatihah dan surah2 al- Quran kepada mangsa terlibat ( hidup atau mati semoga dipelihara)

Ada ahli keluarga mangsa yang telah di bawa ke suatu tempat jam 6pm semalam.

Dan kepada ahli keluarga dan sahabat handai mangsa, semoga mereka kekal kuat dan bersabar.

Daripada Allah kita dijadikan dan kepada Nya juga kita kembali.Allah yang berkuasa menentukan segala.

* Memang bercakap lebih mudah daripada bahu yang memikul.Jadi hanya doa yang saya mampu berikan.

Amin..

Saturday, March 8

Atasi Masalah Pelupa dan Kurang Fokus

Quick update regarding Omega Guard.

Kebetulan baru je packing pos laju meal shake dan esp untuk kawan di kl, nasib baik teringat pasal omega untuk staff di KK!

Haha terus kena letak dalam handbag kerja ni takut terlupa lagi nak bagi esok c:

Tujuan staff ni ambil omega guard untuk masalah pelupa anaknya yang tengah belajar.hujung tahun ni UPSR.

Kalau dulu mmg mengambil gingko biloba, tapi kali ni dia nak cuba omega guard shaklee pula sebab beliau tahu minyak ikan shaklee terbaik!!

* kandungan asid lemak omega 3, EPA dan DHA omega shaklee lebih tinggi dan berkuali berbanding jenama2 lain

Saya pula? Baru nak mula semangat menurunkan anak2 manja di perut.

Sebelum ini saya jarang2 ambil omega ( selalu bagi abah je untuk sakit sendi lutut tu).

Tapi sebab kolesterol saya alhamdulillah berjaya turun dengan lecithin sebelum ni, jadi nak focus aggressive sikit dengan top up omega guard pula

* statin atau ubat kolestrol tidak boleh diambil semasa mengandung dan ibu menyusu, jadi option saya tentulah lecithin shaklee!

Testi 1:

Testi 2:

Segalanya bermula sekarang. Jom berusaha ke arah mendapatkan kesihatan lebih baik?

Hubungi saya:

Najmi Anuar (010- 2325408)

Anda juga boleh buat belian sendiri di branch shaklee bagi mendapatkan harga ahli dengan menggunakan id saya:Id no 854348


~worth to try c:~