Nasib baik ada doh pastry jenama kawan ni, bagus juga sebab tak perlu menguli tepung lagi dah. Dan rasanya pun boleh tahan. Untuk orang yang nak segera pastry kawan ni amat2 gigalakkan (" ,)
Bahan untuk inti:
3bj keledek saiz sederhana (alternative: kentang), dipotong dadu
2 ketul isi ayam, didadu
sayur campuran (jagung, karot dan kacang pis)
1 helai bay leaf
sedikit garam +- 2 sudu gula
1 biji bawang besar, didadu
3 biji bawang merah dihiris nipis
1 ulas bawang putih dicincang halus
1 cawan susu segar + 1 sudu kari daging
minyak neuveda untuk menumis
* sy masak jarang sangat pakai penimbang, agak2 je ye banyak mana c:
Bahan2 untuk pastry luar:
Puff pastry jenama KAWAN bersaiz 4 inci x 4 inci
sedikit serbuk lada hitam
Kuning telur
CARA- CARA NYA:
3bj keledek saiz sederhana (alternative: kentang), dipotong dadu
2 ketul isi ayam, didadu
sayur campuran (jagung, karot dan kacang pis)
1 helai bay leaf
sedikit garam +- 2 sudu gula
1 biji bawang besar, didadu
3 biji bawang merah dihiris nipis
1 ulas bawang putih dicincang halus
1 cawan susu segar + 1 sudu kari daging
minyak neuveda untuk menumis
* sy masak jarang sangat pakai penimbang, agak2 je ye banyak mana c:
Bahan2 untuk pastry luar:
Puff pastry jenama KAWAN bersaiz 4 inci x 4 inci
sedikit serbuk lada hitam
Kuning telur
CARA- CARA NYA:
1. Tumis bawang merah, bawang besar dan bawang putih bersama sedikit minyak neuveda- minyak zaitun pun boleh juga c:
2. Setelah naik bau, tumelah iskan pula 2sudu lada boh hingga naik minyak
3. Kemudian masukkan fresh milk yang telah dicampurkan bersama serbuk kari
4. Masukkan pula keledek/ kentang dadu-->dikacau hingga empuk (tambah air jika belum empuk)
5. Kemudian, masukkan pula sayuran campuran dan kacau hingga kering
-->kali ini saya gunakan 1/2 batang karot+ setengah tin jagung krimer, balance puding kastard hari tu hehe
6. Sebelum itu, jangan lupa letakkan sedikit garam sebagai perisa
7. Tambahkan juga 2 sudu gula terutamanya jika anda menggunakan kentang c;
8. Sejukkan inti, siapkan peralatan untuk membakar
9. Lorekkan dengan pisau pada kepingan pastry seperti pic diatas
10. Letakkan inti, kapit pastry tadi supaya menjadi segi tiga
11. Tekan sisi pastry tadi dengan garfu supaya isi tidak terkeluar nanti
12. Sebelum bakar, sapukan permukaan pastry dengan telur kuning dan sedikit black papper
13. Bakar dalam suhu 190celcius pada 8-10 minit c:
selamat mencuba !!
7 comments:
Woah!!! Nice! ^U^ Btw, Jom Join! 28 hadiah menarik! Top refferal akan mndapat Rantai Moustache dan HADIAH PILIHAN SENDIRI! Let's Join! :D http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/07/segmen-simple-giler-by-anis.html
cedapnyerrrr.... haha! bahaya ni tengah2 puasa ni...
nyum nyum dapnye
Wahh menarik jugak hadiah nye hehe nnt sy nak terjah n join juga lah c;
Hehe buat moreh la..sekali ngan teh o atau kopi o panas..lagi mengancam haa
Syiela boleh la cuba buat jugak..resepi segera ni haha
Post a Comment