Google+ Followers

Followers

Wednesday, July 17

resepi sempoi c: puding trifle

First time makan trifle ni masa class 2nd year upper kat um. Dengan muka tak malunya siap mintak kawan tu tapaukan lagik bila die bslik rumah hehehe student..kuat makan biasslah kihkih

Hai wani, wani.. Resepi kamu ni memang dah jafi favrot akak ipar aku dah ni. Hehe tapi trifle memang sempoi je, makan sejuk2 depan tv tau tau je dah nak habis c:



Bahan- bahan nya:

1 tin buah cocktail (saya suka hosen or kimball, nak buat sendiri lagi dialu alukan hee)
2 Kek gulung
1 cawan freshmilk*
1 cawan air*
2 sudu gula *
Secubit garam ( tak yah takpe hehe)*
2 sudu tepung kastard*
1 paket agar2 segera ( pilihlah kaler purple ke baru nmpak cantek ye tak)

cara cara nya:

1. Potong kek roll dan susun rapat2 dalam bekas

2. Basahkan kek roll dengan air buah dalam tin tadi ( boleh gunakan separuh je air tin tu + air masak kosong untuk kurangkan manis)

3. Kacau rata bahan beranda * tadi, hingga mendidih dan likat ikut kegemaran

4. Kemudian, tuang atas kek roll basah tadi, pastikan ruang2 antara kek diisi

5. Sementara panas, letakkan buah cocktail ( kena cepat ye nanti tak melekat)

6. Bancur agar2 berwarna dan curah atas lapisan buah tadi

Pas sejukkan dalam fridge, boleh start makan! Nyum2.. Tapi meSti dengan sudu ye kalau tak nak selekeh hehe

Sempoi kan hehehe dulu siap tapau ni bawak p hostel makan share2.. Lagi bertambah sedap nye hehe

Haa yang kali ni, saya sengaja tambah nata de coco, sebab cocktail kimball ada buah je. Abang long hazim memang suka, memilih buah nye je lah pun hehe


2 comments:

Sam Banjamin said...

memang lazat.. masam... manis... sy pun menggemarinya....

drNajmi anuar said...

Betul..senang buat cepat dimakan hehehe