Google+ Followers

Followers

Wednesday, December 11

Kenapa Susu Badan Ibu Sedikit

Ada beberapa rakan saya yang juga pengguna shaklee bertanya,

"Kenapa susu badan masih kurang? Tapi saya sudah ambil supplement shaklee? "

Haa masih ada salah konsep tu.

Ibu2 di luar sana, supplement shaklee bukan semata2 untuk tambah susu ya, sebenarnya ia bertindak bagi menyihatkan fizikal dan mental ibu.

Bermula dari masa menandung, mempercepat proses pemyembuhan ibu lepas bersalin, dan maintain kesihatan ibu dengan cara top up keperluan nutrisi seharian (disebabkan aspek pemakanan kita terutamanya masa berpantang ni).

Jadi bila badan sihat, otak tak stress dan dengan amalan2 dan konsep penyusuan yang betul, barulah susu badan ibu akan bertambah banyak, Insya Allah.

Yang penting, ini adalah salah satu cara kita untuk meneruskan penyusuan susu ibu seperti yang disarankan dalam Islam juga c:

Ini antara jawapan saya:


Tapi siang2 memang saya dah kerap beri susu.. Malam2 pula ibu mungkin letih nak berjaga malam..?
-->Ingat konsep supply & Demand ya! c:

p/s: PENTING ibu bila ada masa free (bila baby tidur lepas menyusu)kena berehat untuk regain back energy. Sebab bila baby terjaga kita pun kena bangun sama hehe


Macam pula dengan orang lain yang cepat je susu keluar?

Pernah tak anda rasa sedih, sampai pernah terfikir: Q- Betul ke aku ni ada susu? -> Ada! c:


Ini pula kisah kak nadia khamis, tentang pengalaman beliau sendiri:

" Bagi ibu2 baru, mungkin keadaan ini boleh menimbulkan reaksi negatif di tambah dengan kata2 orang sekeliling bahawa susu tiada!!!

Apatah lagi proses penyusuan itu masih lagi satu yang baru dan tidak mustahil kalian masih kekok melakukannya...

Malahan ada sesetengah ibu yang masih ragu2 dengan keupayaan mereka menyusukan anak dan merasa terkejut apabila bayi menghisap dengan kuat sehingga menimbulkan ketidak selesaan kepada si ibu...

Jangan mengalah dengan keadaan ini kerana 'Practise make perfect'!!!

Jangan sekali2 terus berputus asa dan teruskan pemberian susu dengan mengekalkan penghisapan bayi secara berulang2 kali sehingga susu di rangsang keluar seperti mana yang di harapkan...

Ingat ye...Hisapan bayi adalah penting di awal2 kelahiran!!!

So, mungkin inilah antara yang sering berlegar dan bermain di fikiran ibu2 muda di luar sana :-

a) Sering terfikir bahawa susu saya tak cukup
b) Tidak mempraktikkan hisapan bayi sebagai stimulate pertama
c) Tidak tahu bahawa yang keluar di awal2 kelahiran hanyanya kolestrum dan bukannya susu yang memancut2
d) Terpengaruh dengan pujukan orang sekeliling bahawa susu kita sikit atau tak cukup
e) Sangat2 stress apabila susu tidak keluar

Oleh itu, positifkan diri kalian...fikirkan yang terbaik buat anak anda...

owh ya...sebagai menenangkan hati kalian, meh ummi share berapa jumlah susu yang di perlukan oleh bayi yang baru di lahirkan...
Jangan terkejuttt..."


* sila klik di sini untuk artikel penuh c:

Jadi, faham ya semua. Yang penting kita mulakan dengan niat yang betul dan ikhlas.Diikuti dengan penjagaan kesihatan tubuh badan + mental serta sokongan persekitaran yang betul.

Insya Allah, usaha kita akan berbaloi, Amin c:

3 perkara apabila anda memilih shaklee: sentiasa selamat, sentiasa berkesan dan sentiasa mesra alam c:

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Jawi dan SPS (SPU/SPT Penang/Island mengikut kawasan)





No comments: