Google+ Followers

Followers

Tuesday, March 4

Supplement vs Ubat : tonsilitis vs Quinsy

Benci dengan ubat? Hanya mengambil vitamin?

Aish Sampai kan ubat KK (Paracetamol) pun anda anti ke? (" ,)

Haha saya tiada masalah dengan itu semua. Hak individu.

Saya percaya dengan ubat2 hospital untuk menyembuhkan penyakit.

Tetapi saya juga percaya akan supplement/vitamin untuk mengelakkan sakit serta membantu penyembuhan lebih cepat dan sempurna!

Oh ya, faham ya ayat saya tadi.Jadi kalau dah jatuh sakit tu, janganlah pula langsung tak mahu ambil ubat.

Kenapa? Sebab pada masa yang sama, supplement yang anda ambil juga boleh diteruskan (asalkan ia selamat dan diluluskan KKM) bagi 'top-up' keadaan tubuh anda supaya dapat bertindak lebih sempurna apabila ubat di ambil.

Anti sangat ke dengan ubat hospital?

Jangan risau,ubat hanya akan diprescripsi apabila ada indikasi ( teringat kisah2 mak bapa yng berkerassss juga mahukan antibiotic walau tak perlu :c)


Haa ini semua gara2 malam tadi lah.memang langsung tak boleh tidur sebab asyik ke toilet je.

Hah bukan buang air, buang air liur je!!! Mana tak tension haha ye lah nak telan tak boleh, tonsil bengkak!

Dan sebagai support saya ambil nutriferon.erm Nutriferon ini memang sangat bagus untuk boost imun sistem.

Tapi ia sangat panas terutama jika pengambilan air anda tak cukup!Malah cukup malang kalau dah ada tonsil bengkak dapat ulser pula nanti!

Jadi, jalan paling selamat adalah dengan mengambil nutriferon bersama minuman hidrasi Performance Drink (PD).Yess sangat sedap la sebab saya campur sekali dengan sarsi sejuk.

* Tidak ketinggalan 2bj vitamin C 500mg (total 1g) yag dikerat dua c;

Alhamdulillah lega sikit rasa tekak ni.tapi masih lagi menelan air liur sakit.tak menelan pon sakit!

Kemudian seharian pula sakit kepala dan tengkuk.sampai naik ke telinga.

hah memang tak boleh jadi.ambil torchlight tengok cermin.tonsil kanan besar!!padan la sakit tekak sebelah je

Huhu memang scary, nasib baik suara ok2 lagi.tapi risau juga dapat quinsy sebab malam2 je demam, dengan sakit tengkuk dan referred pain ke telinga lagi.

Itu yang ajak suami ke klinik ENT c:


Hasil google jumpa di fair park Klinik Pakar ENT Yong. Berdepan je dengan klinik pakar ENT sorang dr india tu juga.

Cuma saya ke klinik ent dr yong ni sebab klinik dia nampak cantik kot hehehe

Dr yong ni memang baik. Usia dalam 40-50an, masuk2 je senyum.husband sy pun cakap dia baik c:

Apapun, what we are pretty sure is that he is our UM Senior

- maybe more senior than my big brother!(Abang sulung saya Psychiatrist Hosp tentera) haha

Ok.Alhamdilillah, nasib baik dapat tonsilitis je, both tonsil enlarge and inflamed but > right side!

Syukur sangat2 sebab dia tak progress ke Quinsy ( peritonsillar abscess- kumpulan nanah yang terbentuk biasanya akibat tonsilitis yang tidak dirawat sepenuhnya)

Erm, total semua rm50 je.segan juga sebab dpt murah sangat.Augmentin je dah berapa rm.dengan Clindamycin plus lozenges + gargle lagi c:

Apapun.I'll recommend over this clinic. Not becoz I am getting extra discount but becoz of their services!

* aish tak sabar nak mula belajar, dan bukak clinic sendiri macam senior2 ni c;



No comments: