Pages

Translate

Search This Blog

23 March 2014

Pentingkah Zink Untuk Anda


Tahukah anda bahawa sumber zink daripada haiwan lebih mudah diserap berbanding sumber tumbuhan?

Ini disebabkan sumber tumbuhan mengandungi serat dan phytat yang menghalang penyerapan zink melalui usus

Zink juga sering hilang selama proses memasak.

Untuk mempertahankan kandungan zinc, masak makanan dengan air sesedikit mungkin dan dalam waktu sesingkat mungkin.



Sumber terbaik zink adalah daripada daging, hidupan laut (seafood), bahan tenusu dan bijirin kacang.

Tiram contohnya merupakan sumber makanan yang mengandung zinc paling tinggi.

Seafood lain menyediakan setidaknya 10 persen per tiga ons termasuk kerang, lobster, ikan, dan daging kepiting.

Tapi sejauh mana keperluan zink dalam kehidupan seharian?

Kebanyakan orang TIDAK memerlukan zink sebagai supplemen tambahan seharian. Ini kerana mereka mendapat zink yang secukupnya melalui pemakanan lengkap piramid makanan.

Namun terdapat faktor lain yang boleh mnyebabkan anda kekurangan zink:

1. Penyerapan yang tidak baik
2. Peningkatan keperluan dan kehilangan zink oleh individu tertentu seperti ibu atau pesakit selepas trauma/pmbedahan
3. Penggunaan yang tidak baik oleh badan
4. Vegetarian

Keperluan Zink:

Zink adalah mineral penting untuk membantu mempertahankan fungsi tubuh normal seperti penyembuhan luka, mineralisasi tulang, pertumbuhan jaringan, dan fungsi tiroid.

Kekurangan zink dapat menyebabkan anemia,masalah kulit dan botak, kemandulan, intoleransi glukosa, dan proses penyembuhan luka yang lambat.


Nutrition Fact: Sebiji Zinc Shaklee membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian).

Testi 1:


Testi 2:


Testi 3:


Testi 4:


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)


♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Pengedar shaklee anda di ipoh dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Ipoh dan teluk intan/ tg malim mengikut kawasan)



No comments: