Google+ Followers

Followers

Friday, September 6

Kahwin lebih 2 tahun. Tapi masih belum hamil !

Allah berfirman, ertinya :

“Wahai manusia ! Bertaqwalah kamu kepada Tuhanmu, yang telah menjadikan kamu dari satu diri, dan daripadanya dijadikanNya serta dari keduanya Dia memperkembang biakkan lelaki dan perempuan yang banyak. Bertaqwalah kepada Allah yang kamu telah bertanya tentang namaNya yang peliharalah keluargamu. Sesungguhnya Allah Pengawas atas kamu.”

Setiap pasangan yang berkahwin pasti menginginkan anak bagi menyambung zuriat masing- masing. Namun bukan semua yang dapat memperoleh rezeki tak ternilai ini.

Bagi yang sudah lama berkahwin, tetapi masih belum mendapat anak; saya nasihatkan agar mendapatkan pemeriksaan lanjut doktor masing2.Pemeriksaan darah, tubuh anggota dan imbasan prosedur tertentu akan dijalankan oleh pihak pakar.

Ini disebabkan, terdapat banyak faktor dan sebab2 sukar/tidak boleh hamil. Antaranya:Menurut pandangan pakar O&G, berikut adalah antara perkara penting sebagai persediaan diri yang sihat untuk memperoleh zuriat:

1. Bersenam

Bersenam bukan sahaja menyihatkan badan, malah memberi kesegaran minda.

Badan yang sihat dan minda yang tenang menurunkan paras stress dan meningkatkan hormon kesuburan anda.

2. Mengelakkan pencemaran

Kita sememangnya tidak dapat lari dari pencemaran, apatah lagi pencemaran udara.

Namun, kita boleh menghentikan diri dan keluarga kita dari menjadi punca dan mangsa pencemaran dengan mengamalkan ‘green-living’.

Perkara mudah lain adalah: SAY NO to merokok!!

3. Mengambil supplement (vitamin & mineral) untuk menambah kesuburan


ESP

Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan dan proses pembentukan janin

Vitalea

Ia merupakan multivitamin & multimineral yang membekalkan kesemua mineral yang diperlukan oleh tubuh. Tubuh kita tidak mendapat nutrien yang mencukupi dari diet seharian kita, jadi pengambilan vitalea dapat mengisi kekurangan nutrien yang dihadapi oleh tubuh.

Ia perlu diambil oleh suami & isteri bagi memastikan badan sihat. Apabila tubuh mempunyai nutrien yang mencukupi, ia akan berfungsi dengan lebih baik & bersedia untuk hamil.

Vitalea memastikan sel badan anda, terutamanya sel benih mempunyai nutrien secukupnya supaya janin anda terbentuk daripada sel yang sihat.

B Complex

Wanita yang merancang untuk hamil sangat memerlukan B Complex kerana ia mengandungi Asid Folik yang penting dalam pertumbuhan bayi diperingkat awal kehamilan, terutama sekali bagi mengelakkan masalah spina bifida.

Untuk suami, B Complex akan memastikan sperma yang dihasilkan adalah berkualiti. Semasa saya merancang untuk hamil, saya terus makan B Complex walau pun belum hamil bagi memastikan badan saya kaya dengan Asid Folik.

Vitamin C

Bagi lelaki, vitamin C membantu mencegah penggumpalan sperma dan menjadikannya lebih bergerak aktif (sesuai untuk perokok).

Bagi wanita, ia membantu mengawal keseimbangan hormon, menguatkan sistem imunisasi dan meningkatkan kesuburan.

Keunikan Vita-C Shaklee adalah pada sistem "sustained release" di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan dan akan bertahan lebih lama dalam badan.

Vitamin E

Berfungsi menyuburkan organ reproduksi. Untuk suami, ia berfungsi untuk meningkatkan kelelakian, memekatkan air mani & menghasilkan sperma berkualiti yang sihat, aktif & gagah.

Antara keunikan Vitamin E keluaran Shaklee adalah ianya dilengkapi dengan Selenium, salah satu unsur penting untuk meningkatkan kuantiti sperma pada lelaki dan mengurangkan risiko kecacatan pada bayi.

*Vitamin E sering digunakan oleh pakar kesuburan dalam kaedah rawatan IVF. Ia merupakan sejenis antioxidant yang mampu meningkatkan kesuburan.

Alfalfa

Alfalfa mengatasi masalah senggugut, keputihan, hadi tidak teratur, gejala PMS, berfungsi seperti kacip fatimah & sememangnya vitamin wajib bagi setiap wanita.

Pendek kata, alfalfa membantu supaya organ intim anda sentiasa "cantik" untuk suami. Anda boleh klik di sini untuk mengetahui kebaikan alfalfa Shaklee.

GLA ( Untuk isteri)

GLA berfungsi untuk menghasilkan cecair kesuburan yang memberi ruang kepada sperma untuk hidup di dalam tiub falapio selama 5 hari.

Ia membantu sistem peranakan kita supaya bersedia untuk proses persenyawaan & proses implantasi telur yang telah disenyawakan.

Ia juga menstabilkan hormon kewanitaan kita supaya badan menghasilkan telur berkualiti setiap bulan & membetulkan kitaran haid supaya teratur.

Zinc Complex

Untuk suami:
Ia membantu menjaga fungsi organ seksual dan penghasilan hormon testosterone.Zinc berfungsi untuk menghasilkan sperma yang sihat & berkualiti supaya dapat hidup lebih lama di dalam uterus isteri.

Ia juga bagi menghasilkan sperma yang kuat & mampu berenang dengan laju dalam proses mencari ovum isteri. Jadi, kekurangan zinc pada lelaki akan menjejaskan bilangan, pergerakan dan kesihatan sperma.

Untuk wanita:
Zinc juga membantu meningkatkan kesuburan bagi wanita. Ia membantu hormon oestrogen dan progesterone berfungsi dengan baik dan membantuk menghasilkan telur yang matang dan berkualiti untuk proses persenyawaan.

Zinc juga berfungsi melindungi sperma supaya dapat hidup dengan lebih lama di dalam rahim & membunuh bakteria didalam vagina.


testimoni pengguna set kesuburan

Dengan belian set ini, anda juga akan dibimbing tentang cara pemakanan vitamin, kiraan waktu subur, dan tips hot yang exclusive hanya untuk customer manjaku qalesya.

Banyak nya vitamin? Sebab itu anda perlukan konsultasi. Malah, terdapat set asas kesuburan, jadi

Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)

♥ SMS/call/whatsapp/: 010- 2325408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1
♥ Pengedar shaklee anda di Penang dan seluruh Malaysia: COD di kawasan Tg Malim/Teluk Intan/Jawi dan SPS (SPU/SPT/ Penang Island mengikut kawasan)

* Manusia hanya mencuba dan merancang, sesungguhnya Allah yang menentukan.No comments: