Google+ Followers

Followers

Saturday, June 22

Teknik- teknik memilih Avocado@ Alpukat ( ",)

Tahu buah avocado? Saya tahu avocado ni bagus untuk kecantikan.Boleh makan tapi tak pernah nak try hehe tak sanggup sebab kulit nye tu huhu

Tapi sejak ada anak, saya mula tahu yang avocado ini sangat femes sebagai antara 1st semisolid food untuk baby!(Ini disebabkan avocado kaya dengan kandungan lemak tidak tepu dan akan membantu proses perkembangan bayi)

Dan sebenarnya sejak bersalin anak pertama 2 tahun lepas, saya dah bercita- cita nak beli buah ni. Tapi asyik tertangguh je sampai lah lepas beranak 2, adik qalesya dah umur 11 bulan pun ni haha

Siang semalam tercapai juga hasrat. Hampir RM15 untuk 3 biji je. En hubby pula lagi lah langsung pelik tengok buah ni,mahal pula tu..

Aduhai cik Avocado..Apasal ler kamu ni mahal cik Avo? Harap2 nanti adik suka la nanti, lau tak kesian duit daddy (",)

Sudah lah ini first time saya beli cik Avo haha sebab tak sure punye pasal, jadilah 3 peringkat warna macam kat bawah ni.


Hehe bermula dari pukul 4 mengikut pusingan jam: urutan tahap masak, hampir masak dan belum masak! Tak berani nak ambil yang warna perang je,sebab masa tekan kat Jusco tadi lembek semacam je huhu

**
Saya pilih buah avocado yang mempunyai warna keperangan, tetapi lebih hijau. Bukan perang semua atau hijau semua ya c:
Cuma ini 1st time pilih sendiri, memang agak cuak la sebab harga dia pun mahal haha

Ok. Pilihan warna dah selesai. Masa untuk percubaan membelah cik Avo. Hasilnya, Alhamdulillah nampak ok, memang betul2 masak. Takut juga dibuatnya muda jugak ke tadi haha


Ok selesai membelah rasa nak meng google pla. Jumpa tentang cara pilih berdasarkan gambaran avocado tu sendiri bila dibuang tangkainya. Tengok sini la ye kat blog dianarashid ni, kredit ya: http://www.dianarashid.com/2013/02/cara-cara-memilih-avacado.html


Avocado atau nama saintifiknya Persea Americana sebenarnya adalah tanaman yang berasal dari Mexico.

Buah yang berbentuk lonjong berwarna hijau ini walaupun mempunyai kulit yang kelihatan agak kasar menggurutu sebenarnya mengandungi khasiat pemakanan yang hebat.

Kulitnya pada waktu muda keras namun akan beransur lembuk apabila masak. Ia mempunyai rasa yang lemak dengan isinya yang halus

Ia bukan sahaja sedap untuk dimakan begitu sahaja malah boleh dipelbagaikan cara masaknya. Dapatkan pelbagai resepi avocado di sini: www.avocado.org.au.

* Namun untuk pertama kali makan avocado 'pure' ni saya rasa pelik sebenarnya berbanding jus avocado di luar hehe
* Buah muda, boleh dibiarkan semalaman di luar supaya cepat masak c:

Khasiat Avocado:

- Avocado rendah kandungan gula dan tiada garam serta kaya dengan vitamin iaitu C, E dan K

- vitamin E yang baik untuk memperlahankan proses penuaan dan juga kanser

- mengandungi antioksida dan potasium untuk mengelak daripada penyakit radang sendi dan kandungan asid foliknya pula dapat mengelak serangan jantung dan kanser.

- hasil kajian oleh Wesley Medical Centre, Brisbane, Australia mendapati jika seseorang itu makan 1/2 atau sebiji avocado setiap hari selama sebulan akan dapat mengurangkan berat badan dan merendahkan kolesterol.

- juga mengandungi sumber lutein yang tinggi untuk mengawal katarak sebagai langkah awal daripada menjadi buta

2 comments:

est said...

Hi, nak tanya kat mane awak beli jus avocado

est said...

Eh silap bukan jus avocado, kat mane awak beli buah avocado