Google+ Followers

Followers

Tuesday, May 14

Demam Campak vs Cacar Air: Kesiannya baby Qalesya! :c

Sedihnye..monday cuti sebab adik masuk hari 4 demam lagi.Despite already on syrup PCM(plus suppository at 12midnight!) 6hourly, still feverish!! :c

Double sedih bila hubby kene p kursus di kl, ahad-->rabu. Uwahhh!! mama tertekan ni duk umah sesorang: sob-sob

Last2 sebab rasa stress yang amat, telan jugak 2bj Tab vitamin B complex Shaklee, lega sket. Betul ke stress?? Iye la: stress = adik tak sihat + duduk sesorang kat umah!


wajah2 monyok adik tengah demam, alhamdulillah adik masih aktif lagi c:

Jadinya, pagi semalam bawak adik p Klinik Pakar Paediatric di Nibong Tebal. Bertiga= saya + qalesya+ kete DADDY (hehe ni kes kronik rindu ni hahaha)

Kami ke klinik 'Singapore Children & Family Clinic', dalam 10minit je dari rumah. Bagus nye klinik ni environment memang macam safety playground. Eh nama pun klinik kanak- kanak ye tak.

Register guna ic saya sebab mykid adik pada daddy. Ish2 daddy lagi hehe.Pas register, terus masuk dalam jumpa doktor Tee. Dah berusia, sangat bagus ni sebab sure banyak pengalaman. Hehe

Masa pagi tu, adik tak demam da. Ye lah baru dalam 3jam pas bagi pcm. Muka adik flushes je masa tu. Borak2 conclusion unlikely measles )demam campak) sebab kalau measles die akan demam dulu diikuti ruam yang naik dari muka/belakang telinga-->badan-->limbs.

1st Impression untuk adik: Post viral fever.

Macam2 kitorang borak. Tentang exzema, taska adik, pengasuh lama yang masuk hospital sampai la adik qalesya yang asik demam je.

Dan Sebab demam adik masuk 4 hari, saya tanya tentang antibiotic. Sebab kalau viral fever memang tak perlu antibiotic.( antibiotic untuk lawan bakteria sahaja ya bukan virus)

Tapi sebab adik demam lama lebih 3hari and throat pon memang inflammed, doktor tu suh cover je dengan antibiotic. Agreed!! Hehe Opps terkantoi pula lepas tu yang saya juga kerja di kkm. Hehe tapi bagus juga sebab consultation free c:

Ni ubat yang adik dapat dari klinik Singapore semalam. Sangat2 impressed sebab kebanyakan klinik sekarang tak nak letak label nama ubat. Malah tengah konsultasi tadi pon doktor tu kata supaya saya jangan risau, sebab mereka memang mahu pesakit tahu apa ubat yang digunakan. Wahh tambah point lagi untuk klinik ni (",)


syrup pcm and antibiotic tu, tak kene charge sebab sy mintak konsultasi je.
Lain2 hydrocort+daktarin cream (untuk exzema), mandian cetaphil dan syrup cetirizine plus pendaftaran=rm45. Berbaloi bukan? with BiG sMiLe c:

Balik dari klinik tu, saya terus ke klinik kesihatan(kk) pula. Hehe sepatutnya kene p kk 24/4/13 lepas, tapi mama nye agak buzy..huhu ni alang alang saya EL boleh la bawak adik ke sana

Sampai di KK, timbang berat adik. 5.9kg je!!Uwaaa naik sket sangat ni. Padahal hari2 makan bubur nasi. banyak pula tu huhu

Bila jumpe kakak JM (jururawat Masyarakat)cakap pasal adik yang tengah demam. Eh naik ruam betul! Tadi pagi cuma flush je muka adik. Selak pula baju lubang2 (bia masuk angin, kurangkan panas badan adik hehe)adik. Naik rashes!!

Cess. Tadi pagi masa bawak p jumpe pakar, tak kua plak rashes die. Penyegan agaknya pun haha apapun nasib baik rashes biase je, bukan jenis vesciles or blister. Lau tak lagi susah kalau adik kena chicken pox.


So, latest impression made by me (doctor mama haahahah): Measles!! :c

Kakak2 JM KK sana terus cadangkan minum air kelapa. Untuk baby? Haaa sebelum ini saya selalu dengar je orang buat, tak sangka kali ini saya sendiri pula!!

Nasib baik juga memang ada orang jual air kelapa tepi jalan kat rumah. Mintak bungkus air kelapa ‘pure’ tanpa gula sepaket@ 2biji kelapa=RM3.50

Sampai rumah, saya berikan adik qalesya minum dalam 3 sudu the camtu. Pelik je muka adik. Tak kesahlah, harap2 jangan sakit perut udah. Balance? Saya minum sampai habis. Senak peruk. Tapi sedap sebab da masuk fridge. Nyum2 c:

Lani adik dah tido. Dekat asar tadi juga dapat berita gembira: atok and opah Tanjung Malim nak datang Penang. Yeayy!!! Maknanya saya bukan lagi berseorangan la dengan adik berdemam campak malam ni c:

Semoga adik cepat sembuh. Amin..

-->Oh adik baru 9bulan, suntikan MMR (measles, mumps and rubella) belum lagi , kene tunggu setahun.Tak macam abang lobng Hazim. Harap2 abang long dah ada imuniti yang kuat pada virus Measles ni ya..huhu

**Demam campak @ Measles memang berbeza dengan demam cacar Air ye @Chicken Pox


Ini artikel lain tentang demam campak vs chicken pox..Menarik. banyak petua2 lama jugak. Jom tengok/creadit kpd:

- http://jimie1402.blogspot.com/2012/05/campak-dan-cacar-air.html


Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)
♥ SMS/call/whatsapp : 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1

No comments: