Google+ Followers

Followers

Monday, May 13

Nak mAintaiN susu BANYAK? Jom buat Power Pumping!!

Sejak saya mula menggunakan produk Shaklee, banyak info2 baru tentang exclusive BF yang saya dapat. Antaranya adalah Power Pumping.

Masa tu, nak buat power pumping seminggu sekali pon alahai.Malam2 memang mengantuk giler. Tapi gagah kan juga la untuk buat power pumping pagi2 tu.

cuma kalau masa tu saya post call, selalu saya buat power pumping sambil tengok tv je, dalam pukul10.30malam..Siap pukul 11.30malam je trus tidur. Siap berdengkur lagi hubby saya cakap..hehehe malu2

APa itu Power Pumping??

Power pumping adalah antara teknik yang sangat2 dicadangkan bagi ibu yang sedang menyusukan anak. Sangat2 dicadangkan masa untuk power pumping sekitar pukul 2pagi ke atas sehingga sebelum subuh (sebab masa tu pengeluaran hormon prolaktin adalah tinggi)


Kenapa perlu Power Pumping?

1. untuk stimulasi susu terutama bagi ibu yang menghadapi masalah susu sedikit walaupun kerap mengosongkan payu dara setiap 2-3 jam + air minum yang secukupnya iaitu >3L sehari(dicadangkan berterusan untuk 5- 7hari)

2. Pengeluaran susu yang merundum disebabkan datang period atau stress atau sebab2 yang tidak di ketahui

3. Untuk maintain pengaliran susu yang banyak

4. membetulkan semula jadual pengepaman susu yang tidak teratur atau ter skip akibat kesibukan di tempa1 kerja


** Untuk no 3. dan 4. bagi yang benar2 sibuk, maintain seminggu sekali pun dah ok c:


Terdapat beberapa cara melakukan power pumping ini:

Bagi saya dan ibu lain menggunakan pump manual (untuk single pump)atau kaedah marmet c:

-pam payu dara kanan selama 15 minit
-kemudian pam pula payu dara kiri selama 15minit yang berikutkan
-buat secara bergilir- gilir sehingga cukup 1jam bagi setiap 1 sesi

Bagi ibu yang menggunakan electrical breast pump (untuk double ye):

anda boleh gunakan teknik 20minit ini:


atau menggunakan teknik 20->10 minit ini:



**
Dan bagi yang menggunakan pap manual, tiada masa rehat ye. Lepas side kanan-->kiri-->kanan semula selama 2 jam.

**
Jangan menaruh high expectation selepas 2-3kali power pumping, anda mungkin perlu meneruskannya selama lebih 1 minggu untuk menampakkan hasil kerana semua orang kan beza (",)

**
Jadi, tiada masalah juga walau ketika membuat power pumping ini, hanya beberapa titis susu sahaja yang kelua (atau mungkin ' angin' sahaja, kerana ingat: tujuan Power Pumping ini adalah untuk stimulasi dan stimulasi c:

**
Dicadangkan agar menggunakan breast pump electric, sebab kalau tak memang naik urat besi sume.
Yelah bukannya sekejap. Cuma kalau nak mintak tolong husband, boleh juga kot hehe

**
Untuk yang menggunakan pam elektrik, boleh simpan bersih sahaja pam di dalam fridge masa waktu rehat, tak perlu setiap kali guna anda kena cuci ye


Jom Ibu2..Kita setkan minda yang positif demi meneruskan penyusuan susu yang exclusive sekurangnya2 sehingga 6 bulan!!
Malah, penyusuan ibu juga adlah menurut syariat..Insya Allah c:



Hubungi saya untuk maklumat lanjut:

Your Shaklee Independent Distributor; Najmi Anuar (ID 854348)
♥ SMS/call/whatsapp : 019- 6695408
♥ Email: mommyqalesya@gmail.com
♥ Facebook: https://www.facebook.com/najmi.anuar.1




No comments: