Google+ Followers

Followers

Saturday, May 11

Biskut Semperit..Selamat datang Rejab-->Syaaban--> Ramadhan!! c:

Hari ini da masuk 1 rejab. Semalam sempat jugak abah dan emak ingatkan untuk solat sunat. Sempat juga la buat walaupun tengah oncall semalam..Alhamdulullah..

Dan tak lama lagi bulan Syaaban dan bulan Ramadhan pula nak datang. Cepat sungguh masa berlalu. Eh tetiba je terasa anak2 ada besa!! hehe

Cakap tentang ramadhan, saya sendrik pon da mula bz nak ganti puasa. Hehe hmpir 3minggu jugak la kene ganti sebab adik Qalesya lahir ms baru seminggu stat pose. Adoii penat2 hehe

So bulan puasa ni, plan memang nak buat lagi biskut semperit. Nak guna resepi tahun lepas.bEST sebab dia rangup dan tak mudah hancur.Ala2 tahan lasak gitu hehe sbb memang tak brape minat biskut yang peroi sangat tu.Rasa sedih je bila nak mkn trus hancur hehe

Ok ms tu kan sy tgh mengandung, tapi kejenye asyik buat biskut ngan kek je. Mengidam hehe sampai Mak sy sendrik pon takut2 kalau sy smp kene kencing manis mcm 1st pregnancy dulu tapi Alhamdulillah kandungan kali ni xdek GDM!! Hoorey!! c:

Oh ya, tapi mak ada ckp juga katanya, adik qalesya da besar nnt mesti manis n pandai masak mcm mama nye eceh ceh hehehe ( ",)

Haa picture semperit di bawah ni lah, hasil masa tengah mengandungkan adik adik Qalesya. Ms tu,start masuk 38weeks pregnancy je sy da cuti. Motif saje je nak lepak2 kat rumah, bleh buat biskut raya jugak hehe.



Yang kek coklat moist sebelah tu plak, buat 5 hari sebelum biskut semperit dihasilkan..Nyum3

Biskut semperit ni buat hari selasa, 3hr pastu (Jumaat subuh) da deliver adik Qalesya di Columbia Taiping. Masa siap ni, siap snap pic anto kat emak kat kampung. Yelah, basic asal masih lagi resepi mak Tg Malim ni, cuma da kene edit sket je.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BAHAN BAHAN

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung beras + tepung custard
3/4 cawan gula halus
1 cawan mentega (sy pakai planta)
sedikit esen vanilla
1 biji telur

untuk hiasan: coklat rice/ceri merah/ceri hijau


CaRa caRaNyA:

1. Ayak tepung

2. Putar mentega + gula halus sehingga kembang

3. Kemudian masukkan telur dan 2-3 titis esen vanila: mix lg sampai sebati

4. Diikuti tepung2 di atas

5. Masukkan dalam acuan semperit dan tekan ke atas loyang, letak coklat rice/ceri merah/ceri hijau ikut kesukaan

** sebab rumah sy takdek acu semperit tu, sy guna pisau ngan garfu je..tu yang jadi 4 segi tu hehe
** bagi yg ade acu semperit tu tapi tak boleh paip pula sebab adunan terlalu keras, tambahkan je mentega sket..sure boleh kua nye c:

6. Bakar selama 15-29 minit pade suhu 150-160 C.


Dengan bancuhan di atas, dlm tak smp setengah hari siap ler biskut semperit ni.Sy buat sesorang, kalau ber2 mesti lg cepat siap kan hehe

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dapat juga masukkan dlm balang kecik untuk ke kampung suami.Siap dapat pujian daripada opah chor lagik. Die kate bleh wat jual hahaha kembang berbunge2 ler ms tu hehe erm Kampung sy lak sy tak bawak lah sebab family sy memang kebetulan dtg ke penang pas deliver tu..Abis hampir licin hehe


p/s: Abang long hajim ms ni ade kat kampung.Husband lak p keje siang.Adik Qalesya plak baeeek je duk dlm perut mama hehe TU pasal lah sampai boleh buat biskut!! hehe


SELAMAT MENCUBA!! nYUM nYuM C:


No comments: