Google+ Followers

Followers

Saturday, April 27

Stranger Anxiety vs Separation Anxiety... Q: Baby I normal ke? c:

Hari ni adalah hari ke 3 adik di taska. Saya bekerja, tapi husband masih bercuti untuk standby di rumah.

Adik qalesya da mula gembira di taska. Dalam kereta masa nak hantar ke Taska pon adik asyik senyum je. Semasa bagi pengasuh dukung pon adik tak nangis lagi macam dulu.

Oh tapi adik qalesya hanya suka seorang sahaja (Siti) dalam banyak2 5 orang pengasuh di sana. Dengan orang lain, dia pasti menangis. Dan alamatnya, pengasuh Siti memang tak boleh buat dengan orang lain la.. di mana ada adik, di situ ade pengasuh Siti hehe



Aksi adik Qalesya sebijik laa macam baby2 atas ni..same geng (" ,)

Stranger anxiety adalah perasaan risau apabila berhadapan dengan orang yang tidak dekenali.

Bagi bayi, menangis adalah manifestasi utama 'stranger anxiety' mereka. Terdapat juga bayi yang tiba2 sahaja beruabah menjadi senyap, malah ada juga yang memegang erat tangan atau menyorok dalam pelukan ibu bapa. Ini merupakan salah satu perkembangan penting seorang bayi.

Stranger anxiety adalah normal apabila bayi berusia 6-8bulan, dan kebiasaannya akan beransur kurang apabila mencapai usia 2 tahun.

Perlu diingatkan bahawa, selama mana atau kuat atau tidak 'stranger anxiety' seseorang bayi adalah berbeza mengikut individu. Faktor persekitaran dan perkembangan emosi bayi adalah memainkan peranan penting.

Bagi sesetangah bayi atau kanak2, mereka mungkin terlalu biasa dan hanya bersama ibu atau bapa seharian. Malah mungkin ketika berhadapan dengan nenek atau atok sendiri pon mereka akan menangis kerana mereka melihat orang lain sebagai orang asing.

__>contoh nya adik Qalesya: cuma mahukan saya, suami dan pengasuh lama sahaja. Kalau balik kampung, pandai lah dia senyum2 manis tapi bila kene dukung, terus teriak hehehe


'Separation anxiety '
pula adalah adalah apabila bayi itu menagis ketika ibu- bapa meninggalkan bilik atau ke tempat lain. Ia normal apabila bermula ketika usia bayi 8 bulan, mencapai peak intensity dalam 10-18 bulan dan kemudiannya akan berkurang atau boleh dikawal (atu hilang terus hehe) apabila berusia 2 tahun.

Separation anxiety ini amat penting supaya dapat dibezakan dengan masalah 'separation anxiety disorder' yang berlaku pada usia lebih tua.

Jika separation anxiety masih kekal walau sudah mencapai usia 2tahun, ia mungkin boleh atau tidk menyebabkan masalah: bergantung kepada sejauh mana separation anxiety ini mengganggu perkembangan tumbesaran kanak2 tersebut.

Untuk kanak2, perasaan takut apabila ditinggalkan di taska/tabika/ pre school adalah normal. Malah ibu bapa harus faham bahawa ia akan beransur mudah dengan masa.

Namun, jika perasaan 'separation anxiety' ini berlebihan sehingga menghalang kanak2 ke sekolah atau menyenankan mereka bersendirian tidak bergaul, 'separation anxiety' ini mungkin ABNORMAL. Jadi, bantuan dari bagian perubatan amat penting.

Ini antara kandungan artikel menarik dari University of Pittsburgh and HELPGUIDE.org tentang stranger dan separation Anxiety:

STRATEGIES: HOW TO DEAL with stranger anxiety

1. Instruct family, friends, and strangers on how to approach your child. Tell them to approach slowly and
let the child warm up to them at a distance before getting closer or picking the child up.

2. Hold your children when introducing new people to them.

3. Try to introduce more new people to your children. Take them to places where they can interact with new people,
like the grocery store, zoo, or a park.

4. Be patient. Learning how to interact with new people takes time. Rushing your child when learning this skill
can make him or her more sensitive to new people.

5. Respect your child’s fear. The fear of strangers is very real to children. Ignoring or dismissing these feelings
will only make the fear worse.

6. Don’t label your child. Don’t describe your child as shy or frightened. Don’t tell your child he or she is being ridiculous or childish.

7. New babysitters or child care workers should be gradually brought into the child’s life. For example, invite new
babysitters over to play with the child while you are there a few times.

** Juga jangan lupa beritahu pada ahli keluarga atau kawan rapat tentang 'stranger anxiety' anak anda dan ianya adalah normal tetapi akan beransur kurang. Hehe yelah harap2 dapat juga kurangkan perasaan terguris (ada yang sensitif lebih sket hehe) bila anak terus saja menangis bila didukung (" ,)



Lagi aksi dari kembar adik: teringat masa balik kampung jumpa opah atok hehe c:


STEPS to make the process of separation anxiety easier.

1. Practice separation. Leave your child with a caregiver for brief periods and short distances at first.

2. Schedule separations after naps or feedings. Babies are more susceptible to separation anxiety when they’re tired or hungry.

3. Develop a “goodbye” ritual. Rituals are reassuring and can be as simple as a special wave through the window or a goodbye kiss.

4. Keep familiar surroundings when possible and make new surroundings familiar. Have the sitter come to your house. When your child is away from home, let him or her bring a familiar object.

5. Have a consistent primary caregiver. If you hire a caregiver, try to keep him or her on the job.

6. Leave without fanfare. Tell your child you are leaving and that you will return, then go—don’t stall.

7. Minimize scary television. Your child is less likely to be fearful if the shows you watch are not frightening.

8. Try not to give in. Reassure your child that he or she will be just fine—setting limits will help the adjustment to separation.

**
Ops masa anta adik qalesya lepas di taska, saya tunggu kejap dalam 5minit. Tapi bila adik nampak saya tapi tak mahu pegang dia, lagi kuat la adik menangis. Tu yang saya terus kiss then terus cabut tunggu dalam kete depan taska. Tapi telinga ni jadi macam telinga kuali juga la sebab risau kan adik hehehe tapi berkesan!!!



mula2 saya sekodeng macam inilah..tapi hiba plak tengok adik nangis, tu yang duk dalam kete tu hehe adik adik.. c:

Another tips:


No comments: