Google+ Followers

Followers

Wednesday, February 17

Teknik Simpan & Susun EBM- Chest Freezer FULLl!! (^_^)


Alhamdulillah,bak orang kata "rezeki baby" c:

Memang masa mengandung sudah plan nak susu penuh sampai 2tahun, semangat lebih sikit berbanding kakak dulu sampai setahun sahaja. Qalesya dulu pun memang kecik berat line kuning kemudian line merah. Apalagi, umur 10bulan mula mix breast milk + pedisure formula..kosnya memang lah huhu


Pending nak tukar ke chest freezer. Chest freezer ni beli dalam December 2015 di Senheng RM699. Nasib baik juga boleh guna point credit card dapat juga jimat rm200 plus hehe lagipun selalu juga ke sen heng untuk beli barangan elektrik (setelah usha 3-4tempat lain juga la (",)


Elba Chest Freezer EF1181
Gross capasity: 130L
Net capasity: 100L
Saiz: 558mm width x 485mm depth x 837mm height
Net weight: 28kg
Performance: Freezer compartment temperature: -18degree


Cara simpan susu sebenarnya ada banyak cara, terpulang masing2 nak guna :
1. botol kaca/botol plastik (BPA free)
2. platik pre-sterilized for ebm

** Plastik aiskrim?huhu kalau boleh elakkan lah erkk dan kalau terpaksa guna juga tunggu anak lebih 6bulan

Saya lebih suka guna botol berbanding plastik. lebih mudah dijaga dan boleh diguna semula. Nak transfer ke botol susu pun mudah kan..senang sikit kerja pengasuh di taska Adam hehe plus botol lani cantik2 LOL!!!

Cantikkan..warna warni lagi..ni dok penuhkan peti ais opah masa tumpang seminggu hari tu hehe

Sekarang saya guna plastik pula sebab dah hampir 100 botol Adam huhu yang baru beli tu..Survey2 pula dapat yang murah di OneBabyWorld (TwinPack Autumnz Milk Storage =RM65.89 )apa lagi..tak ada kerja kan masa berpantang..dengan baby je pon hehe

Untuk botol saya simpan dalam 5oz. kene ada space sedikit sebab susu akan mengembang lepas dibekukan. Untuk plastik pula saya simpan 3-4oz cukup untuk sekali minum, buang udara dia dan seal dengan double zip lock. Nak bekukan plastik tu pula baringkan biar leper je,jimat space (cuba compare picture 4 dengan picture 1 atas tu hihi)

Lepas masuk botol/plastik ebm sila labelkan terus Date/Masa/Nama baby. Kalau tak sempat pastikan label hari yang sama juga supaya tak terlupa! hoho saya biasanya siap warning orang rumah jangan alih susunan ebm dlm fridge tu ( ",)

Susu pam hari ni saya akan biarkan di dalam fridge bawah sehingga esok petang. Lepas kerja jam 6 esoknya baru saya transfer ke freezer bahagian atas dan gantikan dengan susu yang dipam di klinik C;

Malam pula sebelum tidur saya akan rendam 2botol ebm dalam air dan letak di tempat chiller untuk digunakan di taska Adam esok.Dan semasa Adam menyusu direct (lepas kerja), saya teruskan dengan Tandem Pumping (dengan Manual Medela je sudah) untuk stok susu Fresh (extra) ke taska c:

Pam semasa bekerja?Alhamdulillah dapat lah 3sesi. Ini pun nasib baik ada Freemie & Spectra 9plus, boleh lah pam sambil tengok patient huhu so tak perlu take off bagai. Waktu saya pam jam 10pagi, 1petang dan 5 petang c:

Untuk chest freezer pula saya packing 10-20 botol dalam 1 plastik dan label no besar (1-10ect) kemudian first in first out !!(FIFO)

Jangka Hayat susu:

Selepas pam (fresh ebm) : 3-4 jam
Dalam fridge/chiller peti ais: 3-4 hari
Freezer (peti ais 2 pintu): 3bulan
Deep freezer : 6-9 bulan
Selepas frozen ebm dicairkan:24 jam
Selepas susu dipanaskan: 2jam
(kalau baby dah mula minum, saya akan habiskan dalam 1jam)

Senang kan nak ingat hehe ok..lani apapun chest freezer dan freezer peti ais kat dapur tu dua2 dah full..Kene susun semula..Last option tumpang rumah mak semula la hehe


Baby Adam senyum je..Peti ais opah tm & t.i semua ada 2..muat je Adam kata hihi macam abang Hazim kata:"sayang Baby Adam"





No comments: